Sport

Ble håndballtrener som 13-åring – til mammas frustrasjon

Håndballnerden Eirik Haugdal (34) har «alltid» hatt en trener i magen. Som elitetrener for Fredrikstad Ballklubb fra neste sesong, ligger han foran eget karriereskjema.

- Jeg synes det er tøft av FBK å ta sjansen på en så ung trener, og gleder meg veldig. Jeg har en kjempespennende oppgave foran meg, stråler trønderen Eirik Haugdal - mannen som på en pressekonferanse i Kongstenhallen mandag ble presentert som Christer Karlssons arvtaker som FBK-trener.

Han skuer utover det som blir hans nye hjemmearena fra neste sesong, og drømmer om å oppnå store ting i sin første jobb som hovedtrener på toppnivå.

Opprykk

Veien hit startet Haugdal faktisk på allerede som 13-åring hjemme i Trondheim. Samtidig som han forsøkte å bli en god håndballspiller selv, tok han treneransvaret for jentene som var tre år yngre i Strindheim. Få år senere delte han treneroppgaven for G13 med Steffen Stegavik - en satsing som senere skulle bidra sterkt til Haugdals svært gode start som seniortrener.

For som 18-åring ble han hovedtrener for herrelaget i samme klubb, og to år senere førte Haugdal laget opp fra 2. divisjon.

- Det var en bra gjeng med unggutter, mange av de samme som var på 13-årslaget. Da skal det sies at vi satset hardt for å lykkes - det ble et prosjekt. Så betalte det seg noen år senere, husker han.

Foran skjema

Som spiller rakk Haugdal å få en plass i eliteserietroppen til Heimdal som juniorspiller, men det stoppet der. Det gjorde ikke så mye, for Haugdal hadde minst like stor lidenskap for trenervirket.

- Jeg la ned mye tid og innsats i å utvikle meg som trener. Fra jeg var 17 til 25 år fikk jeg stadig kjeft av mamma, som mente jeg måtte se og få meg «en ordentlig jobb». Jeg trodde som ung voksen at jeg var verdensmester, men har heldigvis blitt mer ydmyk med årene. Ambisjoner har jeg likevel alltid hatt. I 2010 lagde jeg en detaljert utviklingsplan for meg selv som trener, bestående av utviklingstrinn, trenerkurs og på hvilke tidspunkt i livet jeg skulle ha oppnådd de ulike ambisjonene og målene. Nå ligger jeg litt forut for den planen, etter å ha fått denne spennende sjansen i FBK, smiler han.

- Fordelen med erfaring

Haugdal har vært hovedtrener på lavere nivå fra 2007 til 2015, har trent damelag siden 2008 og har siden 2015 vært assistenttrener under Arne Senstad i Storhamar, en av FBKs klare medaljekonkurrenter, hvor han også har ansvar for trener- og spillerutvikling.

Han er imidlertid ikke redd for å gå ellers uerfaren inn i en topptrenerjobb, hvor forventningspresset vil være merkbart etter at forgjengeren har gjort FBK til en toppklubb å regne med.

- Fordelen med erfaring er at du har gjort noen feil før, som du kan korrigere. Jeg har gjort de samme feilene, men på lavere nivå. Og så har jeg lært utrolig mye av Arne de siste årene. Den største forskjellen med FBK blir at det nå er jeg som skal lede og ha ansvaret, jeg som skal takle medietrykket og jeg som får i oppgave å få spillerne til å fungere som et lag - både på og utenfor banen.

- Kanskje greit å ha med seg et opprykk på erfaringen, da?

- Ja, mye av det kan jeg ta med meg selv om Strindheim var på et lavere nivå. Og ikke minst opprykket som assistent med Storhamar i 2016, etter degraderingen sesongen før. Utvikling og nivåheving handler jo hele tiden om å forberede spillerne på et høyere nivå enn vi er på per dags dato, poengterer Haugdal.

Håndballnerd

I FBK blir det ikke økonomiske ressurser som får styre om det blir suksess eller ikke. Det er en viktig del av grunnen til at klubben har valgt å gå for nettopp spillerutvikleren Eirik Haugdal, som får i oppgave å bygge FBK videre til å bli den toppklubben alle store håndballtalenter i Fredrikstad og Østfold naturlig vil velge.

- Vi har fått en ung, sulten trener som er flink på spillerutvikling og som vi har grunn til å tro at ville vært ettertraktet blant noen av konkurrentene våre om vi ikke hadde slått kloa i ham, sa sportslig leder Øistein Pettersen da den nye treneren ble presentert.

FBK har i tett dialog med spillerne jaktet en trener som er utadvendt, en god relasjonsbygger, kommunikativ og ikke minst faglig dyktig. Og mener altså å ha funnet framtidens trener i Haugdal, som også har bakgrunn som trener på toppidrettsgymnas. Selv beskriver han håndballinteressen sin slik:

- Jeg er vel det du kan kalle en fagnerd innen håndball, ja.

Haugdal vet han har store sko å fylle etter Christer Karlsson. Men:

- Selv om laget har suksess, vil det alltid være rom for utvikling i en såpass ung tropp. Noen nøkkelspillere vil forsvinne, det samme vil CK etter den fantastiske jobben han har gjort. Men det er viktig å se at det er mange som har gitt sterke bidrag til lagets prestasjoner. Så vi skal jobbe med å utvikle dem som er her når jeg tar over, og ta vare på kompetansen vi allerede har i laget, slutter Haugdal.

Mer fra Dagsavisen