Sport

Bare en keeperlegende i veien for en skalp

FBK-trener Elias Mar Halldorsson ser et topplag i emning etter å ha gitt Vipers kamp til døra.

Islendingen sitter igjen med følelsen av at bare en gjerrig keeperlegende utgjorde forskjellen, da gjestene fra Kristiansand gikk seirende ut av håndballduellen for fulle tribuner i Kongstenhallen onsdag.

Utilnærmelige Vipers, den regjerende Champions League-mesteren, tungt besatt av landslagsspillere og verdensstjerner, fikk bryne seg på jyplingene i rødt, hvis spillerstall snitter på 21,3 år og består både av flere lokale spillere samt flere som spilte 1. divisjonshåndball forrige sesong.

Det unge laget holdt følge lenge.

– Med rundt ti minutter igjen å spille, lå vi ett mål bak. Da kom Kathrine Lunde inn i målet deres og stengte kassa, oppsummerer FBK-treneren.

FBK-Vipers i Kongstenhallen 12. oktober. 1.653 tilskuere på gratiskamp fikk se Fredrikstad kjempe tappert og tape 28-33 for gjestene fra Kristiansand. FBK innkasserte 600.000 kroner fra samarbeidspartnere.

Han er ingen slagen mann. Naturlig nok. For Vipers er i en egen klasse.

Kampen vi leverte mot Vipers betyr at vårt toppnivå er ganske høyt.

—  Elias Mar Halldorsson, FBK-trener

«Berre uavgjort»

Forrige sesong avga Vipers poeng i bare én kamp, men selv ikke da ble det tap. «Vipers klarte berre uavgjort», lød tittelen i nyhetsmeldingen fra NRK Sørlandet etter kampen, der Fana holdt giganten til 33-33.

Det er litt over et år siden. Og ved sesongslutt i mai, som seriemester på femte strake forsøk, lå kristiansanderne trygt i toppen med ni poeng ned til Storhamar på 2. plass, over 100 flere scorede mål enn de fleste andre og 66 færre baklengsmål enn laget på plassen bak.

FBK da på 7. plass, midt på tabellen, hadde satt over 200 færre baller i nettet enn Vipers og hadde oppnådd bare halvparten av storlagets poengfangst.

Status nå er at vi varierer mye mindre i prestasjonene enn i fjor.

—  Elias Mar Halldorsson, FBK-trener

Men Halldorsson liker å måle krefter med de beste likevel, og mener at han har ledet FBK-jentene i forholdsvis jevne kamper mot Vipers før. Denne uka var de nærmere en skalp enn noen gang.

28-33-tapet forteller at FBK spilte en solid kamp.

– Ja, jeg synes vi spiller en veldig god kamp i 52 minutter. Første omgang var jevn, vi hadde bare fire tekniske feil og lå bak med bare to mål ved pause. Og slik fortsatte det altså helt til Lunde stengte målet helt mot slutten.

– Hva forteller kampen deg om hvor dere står nå?

– Kampen vi leverte mot Vipers betyr at vårt toppnivå er ganske høyt, når fokus og innsats virkelig er på plass, slår Halldorsson fast.

Et ungt, sterkt kollektiv

FBKs mål er å være etablert blant de tre beste i Norge i 2025. Treneren mener laget er på vei dit.

– Våre unge jenter har individuelt tatt store steg på kort tid. Noen av dem spilte i 1. divisjon i fjor. Viktigst av alt, spiller vi som et lag og gjør få tekniske feil. Vi har også få skuddbom og holder et høyt tempo, slik vi ønsker. Det krever mye av fokus og innsats fra alle. Status nå er at vi varierer mye mindre i prestasjonene enn i fjor, konkluderer Halldorsson.

Fredrikstad Ballklubb kjempet tappert, men kunne ikke forhindre 28-33-tap for topplaget Vipers Kristiansand.

Lagets styrke ligger i det kollektive. De har ikke flere stjerner som kan vinne kampen på egenhånd.

– Vi er avhengig av å gjøre hverandre gode, både defensivt og offensivt. Når vi gjør, og spiller på vårt beste, kan vi per nå slå de fleste i Norge. Men Vipers er vanskelige, erkjenner han, og påpeker:

– Det er rimelig, de har vel 16-17 landslagsspillere.

– Har laget og klubben forutsetninger for å oppnå sportslig målsetning innen 2025?

– Ja, jeg håper det. Rent sportslig, om vi klarer å beholde spillerne vi har og i tillegg forsterke med én til to spillere før hver sesong, tror jeg det er mulig. Økonomien spiller inn, men jeg håper virkelig at vi klarer det. Rekruttene våre er blant de tre-fire beste i landet og elitelaget er ungt. Men det vil kreve mye jobb, sier Halldorsson.

Treneren opplever at håndballbyen Fredrikstad er på vei fram, både på rekruttering og interesse.

– Interessen er der. Nå har vi et snitt på 700-800 tilskuere på hjemmekampene så langt, etter at over 1.600 møtte opp til Vipers-kampen. Fredrikstad fortjener et topplag i håndball, synes han, og poengterer viktigheten av at byen har et elitelag også på kvinnesiden.

– Et kvinnelig topplag i lagidrett gjør at også unge jenter som driver med lagidrett har noen lik seg selv å se opp til. Det tror jeg er viktig for rekrutteringen, forklarer Halldorsson, som også har et ønske om at Østfold skal få et lag på nivået under eliten.

– Vi mangler et lag i 1. divisjon, som ville gitt en bedre kamp- og utviklingsarena for de unge som ikke er klare for elitespill, sier han og avslutter:

– Vi ser framgang, og det gjør at vi har det moro i FBK for tiden!

Mer fra Dagsavisen