Nyheter

Utvikler eget Edvard Munch-senter i Gamlebyen

I anledning byens 450-års jubileum kan du nå spille Edvard Munch-brettspill i stort bord-format.

I en Munch-inspirert fotoboks kan du få tatt selvportretter, som Munch gjorde det i 1908. Han strakte ut armen og tok bilde av seg selv.

Kulturhuset Qulthus i Gamlebyen har siden 2003 formidlet Edvard Munch og kunstnerens forhold til Fredrikstad der morsslekten kom fra.

Gjennom selskapet Fargefabrikken har Qulthus det siste året hatt prosjektansvar for «Camp Munch» i Munchs fødekommune Løten, og ferdigstilt «Edvard Munch brettspill» som ble lansert i desember 2016.

Tilbud for store og små

– Med Fredrikstad som en av landets Munch-kommuner, tar kulturhuset vårt et nytt stort skritt med utviklingen av et eget Edvard Munch-senter i Gamlebyen og Fredrikstad. Folk som bor i Fredrikstad, turister og andre besøkende, både store og små, skal finne et solid tilbud formidlet på både norsk og engelsk, sier kulturutvikler Morten Stenseng Gulbrandsen i Qulthus, som selv vokste opp et steinkast fra Munchs fødested på Ådalsbruk i Løten.

Qulthus vil beholde og videreutvikle sine tradisjonelle Munch-verksteder der besøkende kan lage ting innenfor en rekke uttrykksformer, og plusser på med nye tilbud.

Brettspill i bordformat

Kulturhuset Qulthus/Fargefabrikken står bak produksjonen av «Edvard Munch brettspill», som ble utgitt på Munchs 153-årsdag 12. desember 2016. Spillet er produsert med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

I løpet av sommerhalvåret 2017 vil Qulthus presentere brettspillet i stort bord-format, der besøkende kan spille «hurtigrunder» av spillet som bruker kunst som verdipapir. Her kan deltakerne kjøpe bilder og montere utstillinger i spillets seks kunstsalonger, tre eksklusive gallerier og den ettertraktede Kunsthallen. Deltakeren med de største kunstverdier ved spillets avslutning er spillets vinner og Munch-mester.

Selvportretter i fotoboks

– Kulturhuset Qulthus vil også gjøre besøkende kjent med europeiske kunstnere som levde og virket samtidig som Edvard Munch. I dette prosjektet vektlegges selvportrettets mangfold og sterke kunstneriske tradisjon. I 1908 strakte Munch ut armen og tok bilde av seg selv. Bildet er et av de første eksemplene på det som i dag kalles en «selfie». Ved bruk av både ny teknologi og tradisjonelle uttrykksformer vil Qulthus gjøre sine besøkende kjent med selvportrettet som kunstnerisk uttrykk med utgangspunkt i reproduksjoner og fotografier av Munch og europeiske kunstnere, forteller Stenseng Gulbrandsen.

– For å krydre opplevelsen vil vi også installere en egen fotoautomat til iscenesettelse for sort/hvitt eller fargebilder. En større aktivitetsutstilling som følger Edvard Munchs livsløp i tekst og bilder vil også være en del av det nye tilbudet. Her vil morsslekten fra Fredrikstad spille en sentral rolle. Utstillingen vil være veggbasert med tekst på norsk og engelsk, og fungere som en sentral del av kulturhusets øvrige Edvard Munch-tilbud.

Munch-kommunen

– Det er stor interesse for Edvard Munch. Ved å videreutvikle vår mangeårige satsning, kombinert med våre øvrige kunstverksteder, ønsker vi å fremvise Fredrikstad som en markant Munch-kommune i byens jubileumsår og for årene som kommer, sier Morten Stenseng Gulbrandsen, i en pressemelding.

Mer fra Dagsavisen