Fredrikstad

Teater med 18-årsgrense

Første stykke ut på Nationaltheatrets hovedscene til høsten har fått anbefalt 18-årsgrense.

– En intens opplevelse som vil ryste deg langt inn i sjelen, skriver teatret om engelske Sarah Kanes «Renset». Da stykket ble vist på nasjonalteatret i London i fjor førte volden på scenen til at fem personer besvimte og 40 forlot salen bare den første uka, ifølge The Guardian.

Engelske Sarah Kane er kjent for provoserende, voldelig dramatikk. Hun rakk å skrive fem teaterstykker før hun tok livet av seg i 1999, bare 28 år gammel. «Renset» («Cleansed») foregår på en universitetscampus som er gjort om til en sadistisk institusjon for samfunnets utskudd.

– Stykket er en utforskning i kjærlighetens mange aspekter, som ender i vold. Det handler om grenseoverskridende kjærlighet, og å miste seg selv i den, sier Øystein Røger, som spiller Tinker i stykket.

– Et skrik

Røger sier at Sarah Kane bruker sterke, voldelige og seksuelle virkemidler for å få fram budskapet.

– Det er et slags skrik fra forfatterens side. Min rolle Tinker er en kompleks skikkelse. Han er en sadist, en slags lege, professor, psykolog, slakter eller gud, som avgjør andres skjebne, men han sliter samtidig med egen selvforakt, sier Røger til NTB.

Han sier at han gleder seg veldig til å jobbe med den litauiske regissøren Oskaras Korsunovas igjen.

– Dette blir faktisk sjuende gang jeg jobber med ham. Han regnes jo som en av vår tids største regissører, og setter opp stykker over hele verden. Han har en leken form og er ikke redd sterke virkemidler. Jeg blir alltid overrasket når jeg jobber med ham, sier Røger.

Med seg på scenene har han blant andre Birgitte Larsen og Thorbjørn Harr. Premieren er 1. september.

Dansk wonderboy

På Amfiscenen blir det urpremiere på danske Christian Lollikes «Revolusjon» 29. september. Lollike setter selv i scene.

– Dansk teaters wonderboy og urokråke maner til revolusjon, skriver teatret om stykket, der utgangspunktet er at virkeligheten er blitt splintret opp i det nye medielandskapet. Hva er mest virkelig: nyhetene på internett, observasjonene dine på gaten eller politiserien på TV?

Urpremieren er 29. september. På scenen står blant andre Olav Waastad, Ole Johan Skjelbred og Trine Wiggen

Mer Tsjekov

Teatersjef Hanne Tømta setter seg også i registolen igjen til høsten. Da hun satte opp Anton Tsjekovs «Tre søstre» på Bakscenen i 2014 endte det med Heddapris. Tømta holder seg til Bakscenen og Tsjekov, og setter denne gangen opp «Kirsebærhagen».

– Etter arbeidet med «Tre søstre» på Bakscenen, gleder jeg meg veldig til å gå inn i dette materialet med de fantastiske skuespillerne. Og dette blir kanskje siste mulighet for publikum å oppleve en forestilling på denne scenen, før Nationaltheatret pusses opp, sier Tømta.

Også denne gangen har hun med seg veteranen Espen Skjønberg på scenen. På rollelista står også blant andre Gisken Armand, Trond Espen Seim, Emil Johnsen, Laila Goody og Per Frisch.

Premieren er 15. september.

Mer fra Dagsavisen