Nyheter

– Steinar er en levandes gartner

Gartner Steinar Johansen fra Onsøy er aktuell på TV-skjermen hver uke i programmet Hagen Min på NRK. Han har flere gode råd til de som er klare for å plante i vår.

Steinar Johansen har dratt den blå lua godt over ørene denne tirsdagen. Utenfor høres sus fra sterk vind, og man skulle ikke tro det var en vårdag i april. Interessen for det som spirer og gror, begynte når Johansen var ung. Han kjørte hest og kjerre, og solgte grønnsaker og annet rundt i nærmiljøet. Johansen har utdanning fra gartnerskole, og driver i dag Rød Planteskole i Onsøy.

– Hvorfor er det så interessant med planter og blomster?

– Det er jo «levandes». Så er det jo det med planter og vekst at det har stor innvirkning på oss mennesker. Mer enn vi tror, sier han på bred Fredrikstad-dialekt.

– På hvilken måte?

– Det ligger i det psykiske blant annet. Det har´døm jo gjort mange undersøkelser på. Hvis man ligger og skal bli bedre etter en operasjon, blir man mye raskere frisk av å se fin natur, enn en betongvegg.

Det med å ha pene omgivelser, se at det er liv og at det spirer og gror fra dag til dag, synes han er fantastisk. Johansen er levende opptatt av gartnerfaget.

I et hav av planter

Lidenskapen og kunnskapen i faget får han brukt mye på Onsøy og nå på TV-skjermen. Drivhuset på Rød Planteskole er stort og rommer mye. I tillegg har de rundt 40 mål å så på, noe som har utvidet seg siden de startet opp i 1980. Det er et hav av planter.

– Det er jo en livsstil å drive som dette kan du si. Man kan ikke stenge døra klokka fire og la det seile sin egen sjø, nei. Du må følge med natt og dag, helg og alt som er.

I drivhuset står Maria Engebretsen og Anita Bertrandsen. De er i full gang å fylle jord i potter. Når undertegnede skal ta bilde, går Steinar bort og hjelper til. Latteren sitter løst.

– Dette er jo skikkelig teamwork! Det er sånn det er her, smiler Steinar.

Klar for sesong

Den siste tiden har det vært kjølig. Johansen forteller at det er litt for kaldt til at folk begynner i hagen, men om man ønsker, er det mye som kan gjøres selv i lav vårtemperatur.

– En stemor i krukke utenfor døra, det går jo fint å ha. Den tåler litt kjøligere temperaturer. Busker kan du jo også plante nå, sier han og fortsetter: – Problemet er vel heller at man ikke får lurt folk ut når det er så dårlig vær. Folk orkær ikke det, de fryser. Det skjer ikke så mye før varmen kommer.

I gartneriet er de i full gang med å gjøre klart til sesongen. Johansen forteller at det hvert år er mange nyheter, disse ser han blant annet på ulike messer.

– Da vi var på messe i fjor i Holland, stod det 129 nyheter for Europa klare. Spørsmålet er hvor mye av det kan vi ha i Norge? Vi må ikke glemme hvor vi bor, sier han og smiler.

Der det kommer flest nyheter er på blomstersiden, men det finnes også nye typer innen blant annet busker og trær.

– Jeg håper folk snart er ferdig med å plante tuja hekker da, sier Johansen og smiler.

Allerede har to nye typer busker blitt populære blant de som skal plante hekk: Bøk og agnbøk. Disse plantene får brunere farger på vinteren, og har blader.

– De tre-fire siste årene har flere og flere valgt de to bøktypene istedet for tuja, sier han.

Den grønne bølgen

En økende interesse for å plante selv, både grønnsaker og frukt, merkes også godt i gartneriet.

– Mange ønsker å plante selv, og har stor interesse for økologisk dyrking, sier han.

Gartneren har flere råd til de som ønsker å gjøre dette i år.

–Jordkvalitet er viktig for å lykkes. Dyp, god jord hvor man gjerne bruker litt ku-kompost og hønsegjødsel. Det er viktig å binde opp så det står stødig, og er det rådyr, må du ha netting rundt så ikke bukken får tatt hornene og feia inntil, råder han.

Om man plante rog det ikke spirer sier Johansen at det sjeldent er noe galt med planten.

– Nøkkelen ligger i god, løs jord og tilstrekkelig med vanning og gjødsel!

Mer fra Dagsavisen