Sarpsborg

– Peanøttpartikler flakser ikke rundt

Hvor farlig er det for personer med peanøttallergi å være i samme rom som en åpen pose med peanøtter? Nettopp det ønsker forsker Bente Krane Kvenshagen ved Sykehuset Østfold å finne svaret på.

Bilde 1 av 2

Mange fagfolk er i tvil om hvor farlig det er for alvorlige peanøttallergikere å oppholde seg i umiddelbar nærhet av en åpen pose peanøtter. Det skriver Sykehuset Østfold på sine hjemmesider.

Bente Krane Kvenshagen har jobbet på barneavdelingen i Sykehuset Østfold i 27 år og har jobbet mye med matallergi og peanøttallergikere.

– Vi trenger absolutt flere deltakere, så det er bare å melde sin interesse, sier Kvenshagen i den samme artikkelen.

Les også: Rektor ber ansatte og elever droppe parfyme på skolen

Mål om 1.200 deltakere

Så langt er 125 deltakere inkludert i studien, men målet er å få med 1.200 barn i alderen 5 til 18 år i forskningsprosjektet. I Østfold er barnelege Espen Kolsrud ved Sarpsborg spesialistsenter og lege Sabine Sandweg-Zähler ved Astma- og allergiklinikken Vestsiden i Fredrikstad de to som tar imot nye deltakere til studiet.

Deltakerne i studien skal lukte på peanøtter i åpen pose på 30 centimeters avstand. De blir observert av lege eller sykepleier underveis. Hvis det skulle bli noen form for reaksjon, får de umiddelbart medisiner mot dette.

Les også: – Han har vært mer sykdomsminister enn helseminister

Lukter mye

– Teorien for oss som har jobbet med allergi og mat i mange år, er at det å være i samme rom som peanøtter i åpen emballasje ikke er en stor risiko for allergikere. Det er en enkel og rask test å gjøre, og hvis vi klarer 50 deltakere hver i året, kan studien være ferdig sommeren 2019, sier Kvenshagen og poengterer:

– I motsetning til andre nøtter, lukter peanøtter ganske mye. Det tror jeg kan være en av årsakene til at det er rapportert så mye reaksjoner på peanøtter. Jeg tror folk reagerer på lukten og blir bekymret, sier hun. Hun forteller at peanøttpartikler er bundet opp i selve nøtten, og at det ikke flakser rundt.

Nyeste fra Dagsavisen.no: