Sarpsborg

- Du må like å få litt juling

Det er et vanvittig slit, men bryterne i National både gir og får juling. I helgen var det stevne i Grålumhallen.

Bilde 1 av 8

National hadde brytestevne i Grålumhallen i helgen. Stian Navestad Mikalsen og Torbjørn Gudevold Olsen var blant debutantene.

20 år gamle Stian Navestad Mikalsen var helt våt i hendene av nervøsitet før han skulle gå sin første brytekamp.

- Nå er jeg skikkelig nervøs, å herregud, smiler den ferske konkurransebryteren. Han har trent mye bryting, men han har ikke forsøkt seg i konkurranse før nå. Bjessen på 120 kilo er blid som en sol, men litt usikker på hva som venter.

- Jeg har jo trent mye, men det er helt noe annet når det er konkurranse. Jeg merker det nå. Alt er plutselig skrudd til et hakk. Det er mye folk, stemningen er helt annerledes, og det skal brytes om noe, det er ikke bare trening, sier Stian rett før han går på matta til sin første brytekamp.

Stian kliner til fra start og hanker inn poeng etter poeng, men blir tydelig sliten, veldig sliten. Kampen ble spennende, men han vant 8-5. Etter kampen er han helt tom og forteller at det var annerledes enn han hadde regnet med.

- Jeg trodde jeg var ganske godt forberedt, men det var mye mer intenst enn jeg hadde regnet med. Du kan ikke hvile et sekund. Det er bånn gass fra første til siste sekund. Jeg er så sliten, jeg er helt ferdig, sier en tydelig fornøyd Mikalsen.

- Det var ekstremt deilig, gliser han, tydelig utslitt.

Torbjørn Gudevold Olsen var også nervøs før sin første kamp. Kampen synes han gikk helt greit, men å snakke etter kampen var han for sliten til.

- Jeg er helt tom, lirket en utslitt Torbjørn etter kampen som endte uavgjort.

For en ikkebryter kan det virke kort med kamper på noen få minutter, men 11 år gamle Ullrich Gade-Noreng tømmer seg for krefter når han går en kamp på 2 ganger 2 minutter.

- Det er tøft og hardt, men greit, smiler den forholdsvis ferske bryteren. Han bryter i 12 års-klassen og forteller at han liker å slite og bruke kroppen.

- Vi trener ganske hardt og du blir ganske utslitt, men jeg liker det, smiler Gade-Noreng som har cirka ett år som bryter og har gått en del kamper.

Pappa Lars Noreng forteller at bryterne har en evne til å ta seg ut og at det kan utløse både det ene og det andre etter kamper.

- Du ser ofte at det kommer utbrudd rett etter kamper, og mye av årsaken er nok at de bruker ekstremt mye energi og tar seg helt ut. Det kommer ofte tårer, både av glede og skuffelse.

Sara Naomi Diaz Lopez (13) tapte sin kamp og styrtet ut av hallen i skuffelse. Hun måtte ha noen minutter for seg selv. Etterpå var hun like blid, men litt skuffet.

- Hun jeg brøt mot var 14 kilo tyngre og det merket jeg med en gang, det ble litt for tungt, smiler hun tappert. Sara er klubbens eneste jente, men det bryr hun seg lite om, faktisk synes hun det er helt ok.

- Da blir det ikke så mye drama og intriger, smiler Sara og forteller at hun endelig er tilbake etter et langt skadeavbrekk.

- Dette var den første kampen etter at jeg har vært skadet i armen i flere måneder. Det er deilig å være tilbake, selv om det ble et tap nå, smiler hun og får en trøstende klem av Stian Navestad Mikalsen. Det er en individuell idrett, men samholdet og vennskapet er stort.

- Det er helt utrolig bra, og jeg skal i hvert fall fortsette, sier Sara som har planer om å satse på brytingen framover.

- Jeg har en i slekta mi som jeg ser veldig opp til. Han er på landslaget i karate. Jeg prøvde karate, men det var liksom ikke noe for meg. Bryting passer meg perfekt, og jeg har lyst til å satse, sier Sara, selv om det innebærer mye smerte, og tårer av både glede og skuffelse.

- Det er helt greit. Du får en del juling, men du venner deg til det.

Mer fra Dagsavisen