Sarpsborg

Dette skjer i helga

Kulturguiden: Her gir vi deg hva som skjer i Sarpsborg og i andre byer i Østfold.

Har du tips til hva vi bør ha med i fredagsguidene framover, send oss en mail på: tips@sarpsborg24.no

Ladies Night - Bridget Jones

Sarpsborg kino byr opp damene med rød løper i anledning den nye filmen om Bridget Jones.

Hvor: Sarpsborg kino
Når: Fredag

Jazzcafe

New trio 4 med Dave Edge - tenorsax, Erik Berg Svela - gitar, Rodrigo Villagra - bass og Martin Wister - tromme.

Hvor: Peppes Pizza
Når: Lørdag

Kunstutstilling

Anne-Line Iversen arbeider med silketrykk i kombinasjon med andre teknikker. Ive Hagen arbeider med installasjoner, foto og skulptur.
Hvor: Sarpsborg scene
Når: Åpning lørdag kl. 12.00

Mat og landbruk gjennom 1000 år

Kokkenes Mesterlaug arrangerer "Mat og landbruk gjennom 1000 år".  Et matnyttig arrangement! Lørdag avholdes østfoldmesterskap for kokkelærlinger og søndag kåres Kalneskokken.
Hvor: Kalnes videregående skole
Når: Lørdag og søndag

Magiens verden

Der skal det bli magisk. Et ekte trylleshow med spennnde nummer og humor. Passer for både store og små.
Hvor: Glenghuset
Når: Søndag klokka 18

Monica Foss-Jacobsen og Dagfinn Enerly

Tekster som handler om livet, tro,  kjærlighet, takknemlighet, refleksjon, relasjoner og verdier. Monica Foss-Jacobsen synger, og Dagfinn Enerly vil i samtale med Jens O. Simensen dele sin sterke historie med tilhørerne.  Musikere: Jon-Erik Gretland, gitar - Ketil Henriksen, perkusjon - Dag Anders Sandell, bass og  Leif Bråten, tangenter. Therese Aronsen Gangestad og Per Morten Gustavsen, kor.

Hvor: Solli kirke
Når: Søndag kl. 19.30

Konsert med Tino Andersen

Tino Andersen - Gitaraften med Spansk og Sør-Amerikansk musikk.

Hvor: Metodistkirken
Når: Søndag

Kunstutstilling Småbruksgalleriet

Hovedutstiller/Billedkunst- Liz Ravn Keramikk - Hanne M. Biedilæ Smykker - Gullsmed Karin Kent Interiør/norsk kulturARV - Mone Brimi Design Redesign/armbånd av klokkestrenger og skinn -Elisabeth K. Lauritzen
Hvor: Småbruksgalleriet Kalnes
Når. Lørdag og søndag

Einar Steen-Nøkleberg

Han er en av landets fremste pianister og en svært anerkjent klaverpedagog. Denne søndagen kommer han til Sarpsborg for å spille. Arrangør er Musikkens Venner Sarpsborg.
Hvor: Hafslund Hovedgård
Når: Søndag klokka 19

Jubileumshøstutstilling Det lille dreieri

Helge B. Skånlund - maleri Ann Mella - maleri Odin Borgen - maleri Christine Indigo B. Aaleskjær - glass Marianne Ytre Arne - smykker Ida Zwilgmeyer - keramikk Inger Brandstorp - keramikk

Hvor: Det lille dreieri (Skjeberg)
Når: Lørdag og søndag

Erik-André Hvidsten

Erik-André Hvitsten kommer til Sarpsborg kirke med med strykekvartett og Thomas Enroth. Hvitsten tar blant annet for seg sanger som Höstvisan, Lindansaren, Streets of London og Där björkarna Susa.
Hvor: Sarpsborg kirke
Når: Søndag klokka 19

Det skjer også mye spennede i de andre Østfold-byene, her er noen smakebiter:

Fredrikstad

Curry Bean

Her blir det sjøslag i familiemusikal-versjon. Pirater og landkrabber, samt andre ingredienser som gjør dette moro for både barn og voksne. Kunstnerisk ansvarlig er Desirèe Ulvestad-Grandahl, som også har oversatt stykket av forfatter Craig Hawes til norsk.
Hvor: Blå Grotte
Når: Fredag klokka 18, lørdag klokka 13 og 16

Elven og Havet

«Det lille mekaniske loppesirkuset setter opp forestillingen «Elven og Havet»,  der de har tatt utgangspunkt i Norges maritime tilhørighet. Dette blir en eventyrreise om havmyter, stemninger og historier», skriver arrangøren.
Hvor: Blå Grotte
Når: Fredag klokka 19

Trad Session: Odde og Holme

Østfold Musikkråd og St.Croix inviterer til en kveld med folkemusikk fra to unge musikere. St. Croix-huset feirer 25 år denne helgen, og hele helgen er det åpent hus med gratis kaffe.
Hvor: Kaféscenen på St. Croix
Når: Fredag klokka 20

Fredrikstad Duathlon

Prøv deg på løping, sykling og løping - altså triathlon uten vann. Fredrikstadmarka blir boltreplassen. Arrangeres av Østfold Bedriftsidrettskrets.
Hvor: Oppmøte på Haugåsen ungdomsskole
Når: Lørdag klokka 10

Frimarked

Torvet i Gamlebyen forvandles til et flott marked med mange skatter. Mye morsomt og spennende både for store og små. Lurt å ha kontanter, da det ikke er minibank på torvet.
Hvor: Torvet i Gamlebyen
Når: Hver lørdag fra klokka 10-16

Sykkelloppis

Denne helga sparkes Mobilitetsuka i gang, hvor hensikten er å gjøre folk bevisste på miljøvennlig bytransport  og byutvikling. Fredrikstad kommune har flere små og store arrangementer i forbindelse med denne uka, blant annet arrangeres det sykkelloppis, altså loppemarked, i gågata på lørdag. Hit kan du enten ta med deg en sykkel du ikke har bruk for lenger, eller se om du finner en ny. Gode muligheter for å gjøre et kupp! Sjekk kommunens nettsider for detaljert program, for de kan også friste med blant annet teppeyoga ved gamle Taksitråkka, åpning av sykkelparkering på Nøkleby skole, åpent sykkelmøte og mye  mer.
Hvor: Sykkelloppis holdes i gågata ved den røde sofaen.
Når: Lørdag fra 11-15.

Abba - The journey

Vigdis Wisur, Pia Lind og et 6-mannsorkester ledet av Frank Wisur guider publikum gjennom et show som garantert  byr på kjente toner. Arrangør er Nedre Glomma turn.
Hvor: Båthusteateret
Når: Lørdag klokka 21. Dørene åpner klokka 18 med salg av grillmat.

Meltdown på Fjeldberg

Fredrikstad-bandet Meltdown ga tidligere i år ut sitt første album til terningkast fem i Fredriksstad Blad, og er allerede i gang med album to. Lørdag spiller de på marinaen på Fjeldberg, og har med seg det svenske bandet Mile.
Hvor: Fjeldberg Marina
Når: Lørdag klokka 21

Creedence Night

Cleerwaters presenterer en tribute til Creedence Clerwater Revival og bandets frontfigur John Fogerty. Hvor: City Scene
Når: Lørdag klokka 21

Østfold kunst­festival – SKOP

Østfold kunstsenter på Cicignin inviterer til SKOP – Østfold kunstfestival, som starter lørdag, og varer til 16. oktober. Festivalens storsatsning er Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling KUNSTHÅNDVERK 2016 som vises på Østfold Kunstsenter og Hydrogenfabrikken, skriver arrangøren. Det blir blant annet utstillinger, åpne gallerier, kunststi, foredrag, kunstsafari og workshops. Trude Johansen åpner utstillingen Which side does an object turn toward dreams? (tresnitt) i forbindelse med festivalen.
Hvor: ØKS, Østfold kunstsenter Fredrikstad.
Når: Starter lørdag og varer til 16. oktober

Kulturstien Onsøy

DNT Nedre Glomma arrangerer vandring i våre forfedres fotspor. Natur- og kulturstiene rundt Elingaard Herregård. Ca. 3 timer inkl. matpause i lett terreng. Turen arrangeres i samarbeid med Onsøy historielag.
Hvor: Frammøte på parkeringsplassen ved høvelbygningen.
Når: Søndag klokka 11

FFK–Strømmen

«Høstjakta» fortsetter, og det er duket for et oppgjør som til nå har solgt mange billetter på Stadion. Klarer Mjelde og guttane å holde den gode statistikken? Kampen går også på TV 2 Zebra.
Hvor: Fredrikstad Stadion
Når: Mandag klokka 19

MOSS

Kunsttimen

på Alby
Direktør Dag Aak Sveinar forteller om Fruktbar Jord -  Munch i Moss 1913-1916. Påmelding.
Hvor: Galleri F 15, Alby
Når: Fredag klokka 13

Kunstnerisk byvandring

Prosjektet Mellemrum Encounter / Moss er årets IN SITU produksjon og gjennomføres under Nonstop-festivalen. Prosjektet er sammensatt av to ulike guidede byvandringer i to forskjellige områder av bysentrum. Hvor du skal gå er en hemmelighet, men vi kan si at du skal bevege deg i deler av Moss som er i stor forandring, skriver arrangøren. PS! Begrenset antall plasser, bestill i god tid. www.in-situ.no
Hvor: Oppmøte og program er hemmelig. Du får informasjon når du bestiller.
Når: 16. september:
16:00 – ca 17:45 og 17:00 – ca 18:45, 17. september 16:00 – ca 17:45 og 17:00 – ca 18:45, 18. september
16:00 – ca 17:45 og
17:00 – ca 18:45.

Hege Saugstad Trio

Hege Saugstad kommer til Allaktivitetshusets kulturcafe med Eivind Y. Pettersen på gitar og Knut Hem på dobro.
Hvor: Skarmyra allaktivitetshus
Når: Lørdag klokka 13

Tord Gustavsen og Simin Tander

På Tord Gustavsens siste album nytolker han og utfordrer gamle norske salmer. Sammen med den afghansk-tyske sangeren Simin Tander og poeten B. Hamsaaya har han fått gjendiktet og transformert utvalgte salmetekster til det uutgrunnelig vakre språket pashto, som var morsmålet til Simins far, og dette er utgangspunktet for samarbeidet.
Hvor: Arena
Når: Lørdag klokka 20

Siste dag på «Cellulosen»

I den gamle arbeider-boligen på Verket vises utstillingen «Fra Moss Jernverk til Peterson fabrikker». Tema vil være siste dag med industrivirksomhet på området som har hatt sammenhengende industrivirksomhet fra 1703 til 2012. Åpen bakgårdskafé.
Hvor: Verket 20
Når: Søndag klokka 12

Samtale og omvisninger

Samtale om mellom Espen Dietrichson og Dir. Dag Aak Sveinar fra Punkt Ø om utstillingen «Doble klanger fra enkle rom». Denne søndagen blir det også omvisninger på galleriet. Påmelding.
Hvor: Galleri F 15
Når: Søndag klokka 13

Vandring langs Mosseelva

Mossefossens venner arrangerer vandring langs elva, mosseindustriens vugge. Husk gode sko og klær etter vær.
Hvor: Frammøte ved Kong Carl, Henrich Gernersgate 7 Når: Klokka 13-15

Nonstopfestivalen

Fantastisk festival for scenekunst med en drøss ulike arrangementer. Til Moss kommer blant annet Aksel Hennie, Dag Sørås,     Odd-Magnus Williamson og mange, mange flere. Sjekk nonstopfestivalen.no
Hvor: Ulike scener i Moss
Når: Starter i helgen, med arrangementer gjennom hele neste uke.

Stand up

Tivoli Sportsbar inviterer til det de mener må være månedens morsomste torsdag. Headliner på denne torsdagens stand up er Jonna Støme, kjent fra flere TV-programmer og show med andre komikere.
Hvor: TIvoli Sportsbar
Når: Torsdag klokka 20

HALDEN

Jonas Alaska på Herregårdskafeén

Han har vunnet Spellemannpriser og stipender. Blitt spilt mye på radio og reist Norge rundt på turneer. Nå spiller han på Herregårdskafeen.
Hvor: Rød Herregård
Når: Fredag klokka 19

The Human Nature og Huma Luma

The Human Nature er en kvartett fra Østfold som kombinerer organiske og elektroniske elementer i sin musikk, skriver arrangør Bryggerhuset. I tillegg spilller Halden-bandet Huma Luma i kveld, og her blir det indiepop.
Hvor: Bryggerhuset
Når: Fredag klokka 22

Twintoulouse

Bandet TWNTLS slipper sin nye plate denne lørdagen på Siste Reis pub. Hvor: Siste Reis pub
Når: Lørdag klokka 20

Sopptur og -kontroll

Halden soppforening inviterer til en søndag på sopptur. Det er mye godt i naturens spiskammers nå. På ettermiddagen er det kontroll på Thon hotell klokka 14-16.
Hvor: Oppmøte på Halden Torg for tur. Kontroll på Thon hotel
Når: Søndag klokka 10.30, kontroll fra 14-16

Supersøndag - Opera Storia

Opera Storia er en morsom og lærerik innføring i opera produsert av Opera Østfold. Fra Italia legger vi ut på en liten operareise gjennom kjente verk og arier. Passer for 3 år og oppover.
Hvor: Studio S 16, Gamle Bokhandler Andersens lokaler
Når: Søndag klokka 13

Omvisninger på Rød Herregård

Hagen er pyntet i høstens drakt, og det er mulig å få omvisning både der og inne i selve herregården, hvor blant annet spisestuen er pyntet til fest. Hvor: Rød Herregård
Når: Søndag. Omvisning inne klokka 12 o 15, og ute i hagen klokka 13.30.

Fønix Cruise Night

Gamle amerikanere, krom og rock n' roll. Hver onsdag i sommerhalvåret inviterer Halden Street & Cruisin´Club i samarbeid med butikken Fønix til bilfest i sentrum.
Hvor: Fiskebrygga
Når: Onsdag fra klokka 17

Tommy Sørbø på Fredrikshalds teater

«Fra Downton Abbey til Rød Herregård. Det europeiske aristokratiets selvforståelse og livsholdning.» Forfatter, kunsthistoriker og satiriker Tommy Sørbø fabulerer frekt og frodig om desserter, champagnefrokoster og practical jokes i fornemme kretser. Hvor: Fredrikhalds teater Når: Torsdag klokka 19-22
Lyd- og lysspill
på festningen

Mer fra Dagsavisen