Nyheter

O-VM på Kongsten!

VM i orientering skal for aller første gang gå i Østfold. Midt i august 2019. Med det mest spektakulære arrangementet i mål ved Kongsten Fort i Gamlebyen.

Torsdag 14.august 2019 - om drøyt 14 måneder går det fjerde, det beste og vakreste publikumsløpet i VM på Østsiden med løpere trolig fra over 50 nasjoner. Med mål ved eller oppe på festningsmurene på Kongsten Fort. Håpet er at en unik forfriskning med dusj og svømmetur på Kongstenbadet nesten vegg-i-vegg, skal inngå i prisen. Ren luksus for o-løpere som oftest vrir av seg møkka i en kald bekk - eller har en våt klut i ryggsekken.

Vakrere og bedre kan ingen av de fire-fem publikums-etappene by på, uansett hvor lokalpatriotisk østfolding man er.

Revisor, toller - og ikke’no tull

FSK er den selvfølgelige arrangør av Kongsten-etappen. Men så står pussighetene i kø: Nøkkelgutta i arrangørstaben - løpsleder og løypelegger heter begge Olaussen. Men er ikke i familie.

Derimot trådte begge sine barnesko i Halden, begge flyttet til Fredrikstad i voksen alder. Pertentlig revisor Per og toller Oddvar borger for orden og full kontroll. Fra post-til-post både i regnskapet og i skauen.

- Per satte som betingelse for å ta den krevende løypelegger-jobben at vi får arrangere et mellom-distanseløp og ikke en kort sprint. Og det er jeg helt enig i, beretter arrangementsboss Oddvar (65).

- En VM-sprint på Vollane ville vel vært spektakulært?

- Ja, kanskje - men ikke med oppimot 3000 løpere. Det hadde blitt en forferdelig drøy arrangør-jobb med et o-løp som ville vart hele dagen, fortsetter Oddvar.

- Men jeg tror ikke på 4000 deltagere, som enkelte håper på. Da må i så fall alle svensker få saftig rabatt...

- Jeg har ikke vært med på VM-planene hittil, men går utfra at de som valgte meg, vet hva jeg går for. Som pensjonist har jeg også god tid til jobben. Dessuten er det veldig betryggende med Per Olaussen - han får bestemme alt som har med kart, løyper og lokalisering å gjøre. 41 år i Staten har lært meg ikke å legge nesa i andres jobb!

Start i Østsiden-marka

Det meste av løpstraseene vil gå i Østsidenmarka - med mål på sletta der det første Kongstensbadet lå, rett under festningsmurene. Der kan publikum også sitte i naturens eget «auditorium». Eventuelt oppe på det vakre fortet.

«Olaussen-ligaen» - med sine haldensere fra Fredrikstad, pluss behendig utvalgte hjelpere, vil vise at Kongsten-etappen vil bli husket fra VM 2019.

Garantert!

Mer fra Dagsavisen