Nyheter

NARNIA - frodig barneteater for unge og eldre

Har du barn eller barnebarn - så gå ikke glipp av teateroppsetningen NARNIA på City scene. Fantasifortellingen som synges og berettes av femto fantastiske FredrikstadUngær treffer både bestefar og 2-åringer i sjelen.

City Scene -  En av hovedrollene i 'Løven' har 12 år gamle Leah Hyldmo. Hun både spiller og synger strående i rollen som lille Lucy. En av de fire barna - to jenter og to gutter, som gjennom og gjemme seg i klesskapet brått befinner seg i eventyrlandet Narnia. Der det aldri er sommer eller vakker vår, bare kald vinter - men aldri jul. Det har den skremmende hvite heksen - som spilles av Marte Røgeberg Engh - sørget for med sine trollerier.

Musikk- og teaterstykket NARNIA bygger på Clive Staple Lewis barnebøker om det samme fantasi-landet som han kalte Narnia. Lewis ble født i 1898 i Nord-Irland - og var blant annet en god venn av J.R.R. Tolkien. Narnia-bøkene hans ble oversatt til 45 språk. Clive Lewis gjennomlevet et fantastisk liv - ikke bare som forfatter.

Døde samme dag som Kennedy

Hans grufulle opplevelser som totalt urutinert soldat under 1.verdenskrig bare 17-19 år ung, gav ham et nytt syn på livet. Lewis ble en troende kristen i 1931 - da var han 33 år gammel. Senere ble han en kjent professor og underviste både ved de verdensberømte universitetene i Oxford og Cambridge nær London i England. Livetets viderverdigheter skulle føre til at han døde samme dag som president John F. Kennedy ble skutt og drept i Texas, 22.november 1963. Da var Lewis kun 65 år gammel.

Narnia-oppsetningen i Fredrikstad er visstnok den aller første i Norge. Demokraten overvar den andre av to fenomenale premierene, ettersom stykket er delt opp i to deler 'Heksen' og 'Løven'. Et intenst fyrverkeri av en forestilling. For nesten smekk fulle hus. Rundt 50 unge skuespillere fra FredrikstadUngane pluss to to voksenrollene - Heksen og Løven - som altså spilles av Marte Røgeberg Engh og Martin Bunes Karlsen. Over 100 foreldre deltar også som "crew" og scene-arbeidere med stor presisjon.

To-åringen danser begeistret

Med tanke på skuespillernes unge år og kanskje litt premiere-nerver - det siste var nesten umulig å oppdage - er det "terningkast" fire, fem og seks over hele linjen. Selv for et kresent voksen-publikum. Barna i salen - ja, i alle aldre - var åpenbart beigeistret og revet med i fortellingen, spillet og sangen. En knapt 2 år gammel jente ved vår side, reiste seg i stolen og danset vilt med i rytmene fra sangene og tre-manns-orkesteret.

En ungdommelig bestefar fra Asmaløy på vår venstre side, hadde tatt med seg hele familien i tre generasjoner for å bivåne et av barnebarna som spilte 'Herr eller Fru Bever'. Morfar og kanskje farfar med, var like begeistret som 2-åringen på høyre flanke. Strengt tatt behøver man bare observere publikum for å skjønne at NARNIA er en fulltreffer og en udiskutabel 'höjdare' i Fredrikstads stadig rikere teaterliv.

Representanter for hele fire andre Barne- og Ungdomsteater-grupper, møtte mannsterkt opp. De hyllet sine frendlige 'konkurrenter' med overstrømmende, positive taler og gaver til premiere-festen. Gotteri i kilovis til de yngste skuespillerne og flasker med ukjente, edle dråper til de eldre.

"Fru Bever" slår hjul

Det er ganske sikkert urettferdig å trekke frem enkeltpersoner - men Sara May Hadjian som både er ansvarlig produsent, regisør og koreograf, kommer vi ikke utenom. Det var også Sara som sammen med Tina Johansen startet 'FredrikstadUngane' i 2007.

Hun fremstår også som en unik, sprudlende organisator, med de tusener av detaljer i sine varme hender. 
På den andre premieren var det uhyre vanskelig å sette sin kritiske finger på en eneste vesentlig detalj som funket mindre bra. Sangen - fremst de pur unge solosangerne alene på scenen er mildt sagt overveldenede imponerende  - og teaterspillet fascinerer.

De unge 'amatørene' virker uhyre proffe og erfarne. Med egenskaper av helt uvanlig art. Som når "Herr eller Fru Bever" - spilt av Marte eller Martine - plutselig slår hjul på City-scenen. Det eneste ørlille forbedrings-potensiale man kan oppdage er noen av dansetrinnene. Men det er det nok bare overkritiske, surmavede gamlinger som oppdager. Iallfall ikke barna som gav de unge teaterkunstnerne rungende applaus.

'Narnia' blir iallt vist på 18 forestillinger alle på City Scene på Hotel Scandic i gågaten, hvorav to av dem er skoleforestillinger på formiddager. Siste frist for å se stykket er de de to forestillingene lørdag 16.februar.

Mer fra Dagsavisen