Nyheter

Møllehjulet er så stort som et to-etasjes hus

- Det var artig å kunne være med og få møllehjulet på plass på Isegran og arkeolog Erling Johansen, som hadde kommet med ideen, var veldig stolt da det kunne innvies i mai 1975, minnes Sverre Strand (81).

Han ledet Hjulkomiteen i Round Table som gjennomførte prosjektet.

- Det hele startet på et møte i Round Table hvor Erling Johansen viste lysbilder fra det gamle Fredrikstad. Et av disse var en tegning av den nederlandske kunstneren Jacob Coning fra 1690 som viste møllehjul og kvernhus på Isegran. Da sa Erling at det skulle vært morsomt å få et møllehjul på Isegran igjen, forteller Sverre Strand til Demokraten.

Les også: Inviterer befolkningen med i planleggingen

Tente på ideen

- Noen av oss i Round Table tente på ideen og stakk hodene sammen. For å få det hele til, måtte vi samarbeide med offentlige etater. Både ordfører Wilhelm Thøgersen, finansrådmann Parlow Hansen, turistsjef Sigurd Knutsen, havnefogd Helge Helgesen, parksjef Harald Stenseth og næringslivet ble kontaktet – og alle tente på ideen, sier han og legger til:

– Erling Johansen hadde jo gode kontakter og vi fikk tak i en kopi av originaltegningene til et av møllehjulene fra 1680, erindrer Strand.

Les også: Garantert suksess for Anno Isegran

Anno 1721

Nå vil NRK forsøke å gjenskape situasjonen på Isegran og i Gamlebyen slik den var i 1721 i sin andre Anno-sending. Ved møllehjulet er det blitt satt opp et kvernhus. Opprinnelig var det fem møller på Isegran, men på tegningen til Coning vises det bare tre. Møllene var svært viktige for befolkningen fram til 1814 og krigen mot svenskene. De siste rester av anlegget ble revet i 1866.

Som et to-etasjes hus

- Et nytt møllehjul ville jo koste penger. Herman Hebler laget et stort grafisk trykk som vi solgte. I tillegg solgte vi aksjebrev utsmykket av kunstneren Ivar Bruu. Også kommunen og næringslivet støttet opp om det store prosjektet. Møllehjulet, som er sju meter i diameter – det samme som et to-etasjes hus – og har 11-12 skovler, ble bygget hos prambygger Johnsen i Onsøy. Prisen husker jeg ikke, forteller Strand.

Les også: Café Galeien får innkvartering og catering av Anno-deltakerne

Einar Gerhardsen

Det ble laget en plakett til innvielsen, som ble foretatt fra et stillasebygg på Tollbodplassen. Tidligere statsminister Einar Gerhardsen sto for avdukingen. Strand forteller at Gerhardsen var veldig fornøyd med prosjektet som han mente viste en gjenreising av den gamle industrien her i byen.

Les også: Utstyrt med ny motor fra 50-tallet

Hjulkomiteen hadde alliert seg med brannvesenet, som sto klare med sine vannslanger for å få møllehjulet i gang hvis det ikke var nok strøm i elva. Da portene mot Gamlebyen ble åpnet, var det elvas egen kraft som fikk møllehjulet til å rotere. Etter innvielsen var det fest i Det grunnmurede proviantbygg.

Ble glad

- Jeg er ofte på Isegran og ser på møllehjulet og minnes det morsomme arbeidet vi gjorde i Round Table for 40 år siden. Jeg stusset litt da jeg så byggeaktivitet der, men da jeg forsto at dette var i forbindelse med Anno-programmet og at møllehjulet ville være en del av det, ble jeg glad, forteller Sverre Strand til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen