Nyheter

Krever fart på biogassvedtak – ber regjeringen se til Fredrikstad

Både et enstemmig stortingsvedtak – om sortering av matavfall – og et forslag fra Miljødirektoratet er på plass. Men regjeringen somler, mener Freddy Øvstegård (SV).

Stortingsrepresentanten fra Sarpsborg besøkte denne uka gjenvinningsanlegget hos Frevar, som han mener er et godt eksempel på det han etterlyser: Større bruk av utsortert matavfall til produksjon av biogass.

30 prosent av norske kommuner har ikke ordning for utsortering av matavfall i dag, og totalt blir bare 38 prosent av matavfallet fra husholdningene sortert ut.

- En del av klimakampen

- Matavfallet vårt kan brukes i klimakampen til å kutte utslipp fra transportsektoren. Men da må det samles inn og brukes til å lage biogass. For ett år siden ba Stortinget om at regjeringen må stille krav om utsortering av matavfall fra husholdningene og næringslivet. I fjor høst kom forslaget fra Miljødirektoratet, som mener vi bør sortere ut minst 70 prosent av matavfallet fra husholdningene innen 2035. Men klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) somler med å innføre de nye reglene, mener Øvstegård.

Han sender torsdag en skriftlig henvendelse til Stortingets spørretime for å presse Elvestuen til å gjennomføre vedtaket så raskt som mulig.

- Et løft for biogassproduksjonen i Fredrikstad

I stortingsvedtaket, fattet 27. februar i fjor, bes regjeringen blant annet om å stille krav til utsortering og materialgjenvinning av plast og matavfall fra husholdninger og lignende avfall fra næringslivet. I statsbudsjettet for 2019 fikk Miljødirektoratet i oppgave å utrede krav til utsortering og materialgjenvinning av blant annet matavfall, og leverte innstillingen i oktober.

Forslaget til ny forskrift innebærer at husholdninger og næringsliv må kildesortere langt mer matavfall og plastavfall enn i dag. Nå er Øvstegård utålmodig etter handling fra regjeringen.

- Østfold går foran med gode løsninger på klimakrisen, med busser som går på biogass fra Frevar. Men vi trenger langt mer biogass om vi skal lykkes, og da må matavfallet sorteres så det kan brukes. Det vi må løse politisk, og resultatet kan bli et skikkelig løft for biogassproduksjonen i Fredrikstad, påpeker Øvstegård overfor Demokraten.

Vil øke mottakskapasiteten

I Fredrikstad står gjenvinningsbedriften klar til å ta imot mer matavfall, som kan gå rett inn i biogassproduksjonen. I underkant av halvparten av denne kommer allerede i dag fra organisk avfall fra næringsmiddelindustrien og i liten grad fra matavfall fra grossister, storsentre, Norsk Gjenvinning og andre. Den største delen av biogassproduksjonen kommer fra kloakk, ifølge Frevar-direktør Fredrik Hellstrøm.

- Vi kommer etter hvert til å investere i å øke mottakskapasiteten når ettersorteringsanlegget på samme område står klart, sier Hellstrøm.

Fredrikstad kommune er i planleggingsfasen av et nytt ettersorteringsanlegg på industriområdet Øra i samarbeid med flere kommuner i Østfold. Med dette anlegget i gang vil alt organisk avfall bli sortert ut og brukt til biogassproduksjon. Kommunen kurser også denne våren innbyggere i kompostering.

- Ettersorteringsanlegget blir et eget interkommunalt selskap. Vi har tomta klar, og jeg har et håp om at bygging av anlegget kan starte i 2020, sier renovasjonssjef André Svendsen i Fredrikstad kommune.

Mer fra Dagsavisen