Nyheter

Her er framtidens hus

Denne boligen gir overskudd av elektrisitet og sørger for at CO2-regnskapet går i pluss.

[Østlands-Posten] Når framtidens miljøvennlige hus skal bygges rundt omkring i landet, er det med inspirasjon fra en arkitekttegnet enebolig langs E18 ved Larvik.
Mange har som har kjørt hovedveien mellom Oslo og Sørlandet, har nok lagt merke til det svarte, skrå bygget som gradvis har kommet opp i nærhten av Vestfold-byen.
Huset er bygget som en helt vanlig enebolig, men er mye mer.
Forskningsprosjekt
– Dette er et forsknings- og utviklingsprosjekt for å vise hva som er mulig, sier Stene Bergsløkken, direktør i Optimera Byggsystemer.
– Huset er utformet som en enebolig, men skal i første omgang brukes til å demonstrere for håndverkere og boligutbyggere fra hele landet hvordan man kan bygge plusshus med energieffektive løsninger.
Betegnelsen «plusshus» henspiller på at huset gir overskudd av elektrisitet og at CO2-regnskapet går i pluss.
Ikke nok med at plusshuset forsyner seg selv med energi til daglig drift: Det skal i tillegg kunne levere overskuddsstrøm til strømnettet, lade familiens elbil eller varme opp svømmebassenget.
Energien hentes fra sol, grunnvann og varmegjenvinning fra avløpsvann.
Mindre klimautslipp
Klimagassutslippene i byggesektoren er høy, og myndighetenes krav om å bygge mer miljøvennlig blir stadig strengere.
– En del byggmestere har ikke kunnskap om hvordan dette kan gjøres, og de har ingen steder å hente inspirasjon og erfaring fra. Mange små håndverksfirmaer tenker at dette er noe veldig komplekst som de større bedriftene må ta seg av, sier Bergsløkken.
– Men poenget er at med god opplæring kan selv en liten bedrift med to ansatte sette seg inn i og bruke denne teknologien.
Det er mange mennesker i sving både i og utenfor huset. Uteområdet har et eget tilsynelatende vanlig svømmebasseng. Det man ikke kan se, er at det i virkeligheten er en 40 fots skipskonteiner som er fylt med vann.
 Miljøvennlig byggeskikk
Teglsteinsveggen er plukket ned og resirkulert fra en låve. I stedet for betong, som er en stor CO2-utslippskilde, er det stablet stein for å lage en mur langs huset. Baderommet har termobehandlet ask på gulv og vegger.
– Vi har lagt stor vekt på å bruke naturmaterialer både ute og inne, sier arkitekt i Snøhetta, Kristian Edwards, som har vært med under hele prosessen.
På kjøkkenet står døra inn til det tekniske rommet åpen, men ifølge Harald Amundsen i Brødrene Dahl trenger ikke brukerne å forholde seg til de hundrevis av ledningene og rørene der inne.
– Alt skal kunne styres fra nettbrett: Alarm, lys og varme. Man har også brytere på veggen, sier Haraldsen, som har hatt ansvaret for det tekniske i huset, sier han.
Selv om plusshuset først og fremst er åpent for håndverkere og boligutbyggere, er det fullt mulig for andre interesserte i å komme og ta en kikk.
– Det er bare å kontakte oss, sier Bergsløkken. (ANB)

Mer fra Dagsavisen