Halden

Trond Henriksen tildelt Østfoldprisen

52-åringen får prisen for sitt arbeid ved Kirkens Bymisjons kafé og ungdomsklubb i Halden.

Bilde 1 av 2

– Jeg er i en sjokktilstand, og trodde et lite øyeblikk jeg skulle få hjerteinfarkt fordi jeg skvatt så innmari. Dette er en stor ære, var prisvinner Trond Henriksens spontanreaksjon da han ble overrasket av fylkesvaraordfører og juryleder Siv Jacobsen og et samlet mediekorps i Halden torsdag klokka 12.

Det er publikum som har avgjort vinneren av Østfold fylkeskommunes hederspris gjennom en nettavstemning. Blant de fire finalistene var Trond Henriksen den soleklare folkefavoritten. De øvrige kandidatene var Ladies Tour of Norway-general Roy Moberg fra Halden, homo-ildsjel Vera Danielsen fra Fredrikstad og regissør og koreograf Linn Olsen fra Moss.

– Jeg tror nok mange blir rørt av hans reise, og ønsket å verdsette det. Måten han har endret sitt eget liv på, men også hvordan han bruker dette til å hjelpe andre – både i Halden-samfunnet, og hele Østfold, sier Siv Jacobsen.

Åpen om de tøffe årene

Han var også klar på at han ønsker å dele æren med alle de frivillige som jobber ved «Møtestedet», Kirkens Bymisjons kafé og ungdomsklubb på jernbanestasjonen i Halden.
– Jeg hadde heller ikke vært her i dag om det ikke var for at haldenserne generelt strakk ut en hånd. Det er ingen selvfølge med sånne som meg.

Henriksen var bare 14 år gammel da han første gang havnet i fengsel, og har senere vært åpen om sitt liv som tung rusmisbruker og kriminell, blant annet i en større Dagsavisen-reportasje i 2017.

På ett tidspunkt fikk han også merkelappen «Norges farligste mann» av rikspressen.
###

OMSVERMET: Mange ville ha en bit av en totalt overrumplet Trond Henriksen da det torsdag ble kjent at han er årets vinner av Østfoldprisen.

– Flau og stolt

Nå er han nykter, og svært takknemlig for sjansen han har fått til å gi noe tilbake gjennom Bymisjonen. Og jobben sin ved kafeen og ungdomsklubben i Halden gjør han altså så godt at Østfolds befolkning mener han fortjener en hederspris.

– Jeg kjenner jeg får gåsehud og ståpels. For meg som har levd det livet jeg har levd, er det uvirkelig å få denne anerkjennelsen. Jeg er utrolig takknemlig overfor alle som har stemt på meg, men også alle de frivillige som har gjort både kafeen og ungdomsprosjektet mulig. Sist, men ikke minst må jeg takke kjæresten min Bodil, for at hun satte i gang hele greia, sier Henriksen.

– De fineste opplevelsene er alle tilbakemeldingene du får for den jobben du gjør. Jeg blir både litt flau, men samtidig stolt og glad over det. Da tenker jeg «faen, Trond, du må jo gjøre noe riktig for en gangs skyld i livet ditt».

Gir tilbake

I tillegg til heder og ære følger det også en pengepremie på 100.000 kroner med Østfoldprisen.

Disse pengene ønsker Henriksen å bruke som startkapital for etablering av BY:PARKEN i Halden, en mangfoldig kulturarena han drømmer om å realisere sammen med Kirkens Bymisjon i området rundt jernbanestasjonen.

– Det er helt fantastisk å få lov til å starte med 100.000 i egenkapital til dette prosjektet, og det skulle bare mangle at disse pengene går til Kirkens Bymisjon, for det er gjennom jobben min her at jeg har fått denne prisen, slutter prisvinneren.

Mer fra Dagsavisen