Halden

Trond Henriksen (52) er evig takknemlig for sjansene han har fått

På starten av 90-tallet fikk han merkelappen «Norges farligste mann». Nå gir han alt for at andre ikke skal havne i det samme uføret som ham, og for denne innsatsen kan han bli hedret med Østfoldprisen 2018.

– De fineste opplevelsene er alle tilbakemeldingene du får for den jobben du gjør. Jeg blir både litt flau, men samtidig stolt og glad over det. Da tenker jeg «faen, Trond, du må jo gjøre noe riktig for en gangs skyld i livet ditt», sier Trond Henriksen (52) om jobben ved «Møtestedet», Kirkens bymisjons kafé og ungdomsklubb på jernbanestasjonen i Halden.

For han har ikke alltid vært stolt av valgene sine. Bare 14 år gammel havnet han i fengsel for første gang, og siden fulgte over 30 år med rus og kriminalitet. Det hele toppet seg da han på starten av 90-tallet ble stemplet som «Norges farligste mann» av riksmediene etter å ha vært med på kidnapping av en politimann og en båtvakt i Horten.

– Jeg er ikke veldig stolt av den merkelappen, og skal innrømme at mye av grunnen til at jeg gjør det jeg gjør nå, er jævlig dårlig samvittighet. Men det er tross alt bra, sier Henriksen med et lite smil.

Les også: Østfoldprisen-finalist Linn Olsen: – Dette er ikke bare en jobb, men en del av meg (+)
Les også: Østfoldprisen-finalist Vera Danielsen: – Det er åpent for alle som ikke har fordommer mot skeive (+)

Les også: Østfoldprisen-finalist Roy Moberg:

– Flaks og tilfeldigheter

Det er publikum som avgjør hvem som vinner Østfold fylkeskommunes hederspris for 2018 gjennom en nettavstemning, og fram mot fristen mandag 12. november presenterer Dagsavisen de fire finalistene.

Etter å ha sonet ferdig sin siste dom i Halden fengsel fikk Trond Henriksen jobb som programleder i Radio Prime, og i 2016 gikk han videre til Kirkens Bymisjon.

– I begynnelsen var det litt for at mamma skulle få slippe å oppleve meg i fengsel. Jeg ville vise at det kunne bli noe av meg også. Så var det noen som åpnet dører for meg, og det er alltid litt tilfeldigheter og flaks at man kommer ut av det.

– Av oss 12 som begynte med heroin den gangen er det bare to igjen, så jeg er takknemlig for hver dag jeg får lov til å våkne, for å ha en fantastisk jobb og utrolig mange fine mennesker rundt meg, fastslår Henriksen.

###

BEÆRET: Dersom han vinner Østfoldprisen, vil Trond Henriksen gi pengepremien til Kirkens Bymisjon, og drømmen om å realisere «By:parken» i Halden.

Full av respekt

I dag bruker han de brutale livserfaringene som grunnlag for å gi tilbake til samfunnet, og har blant annet reist mye rundt på skoler og snakket om hvor galt det kan gå når man tar feil valg. Henriksen legger ikke skjul på at jobben på «Møtestedet» har betydd mye.

– Bymisjonen har forandret meg. Jeg skal ærlig innrømme at jeg har hatt fordommer mot spesielt enkelte typer kriminelle, men gjennom å jobbe her er du forpliktet til å møte alle med respekt, og det har gjort meg til et bedre menneske.

– Jeg har ikke noen CV, men et jævlig langt rulleblad, og det er ikke bare-bare å ansette folk med min bakgrunn. Men Ole Evenrud i Radio Prime og Kirkens Bymisjon hadde trua på meg, så all ære til dem for det.

Takker byen

Nå er han blant finalistene til Østfoldprisen 2018, noe han aldri hadde forventet å oppleve.

– Jeg ble oppringt på vei hjem fra Oslo etter TV-aksjonen, og holdt nesten på å kjøre av veien da jeg skjønte hva de prata om. Det å være i finalen med Roy, Vera og Linn – tre fantastiske folk i Østfold – er en heder i seg selv, sier Henriksen.

Og skulle han vinne, er det en ære han ønsker å dele med svært mange andre.

– Først og fremst kjæresten min Bodil og alle de andre frivillige her på huset, som er fullt av beviser på at det nytter å gi folk en sjanse til. Det er de som virkelig fortjener denne prisen.

– Jeg hadde heller ikke vært her i dag om det ikke var for at haldenserne generelt strakk ut en hånd. Det er ingen selvfølge med sånne som meg, sier Henriksen.

Mer fra Dagsavisen