Halden

Helsepris til «tjukkaser»

Karl Evang-prisen for 2016 er tildelt Tjukkasgjengen. Prisen går til en person eller organisasjon som har gjort en særlig god innsats for folkehelsen.

– Tjukkasgjengen gjør en helt strålende innsats og får til utrolig mye med dugnadsinnsatsen fra noen få arbeidsjern. Dette er akkurat den typen initiativ vi trenger om vi skal få til noe for folkehelsa som når fram til de rette folkene og som virkelig monner, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Begrunnelsen for å gi Tjukkasgjengen prisen er at organisasjonen har lyktes bedre enn de fleste med å kombinere trim og glimt i øyet.

«Det er åpenbart at de har truffet blink når de nå teller over 30.000 medlemmer i totalt godt over 300 lokale «tjukkasgjenger» landet over. I tillegg er Tjukkasgjengen representert i Norge, Sverige, Danmark, Frankrike, Spania, Hellas, Tyrkia, Canada og offshore», heter det i begrunnelsen fra juryen, som vurderer årets prisvinner som et sjeldent suksesseksempel på grasrotmobilisering.

Den lave terskelen og et betydelig innslag av selvironi er trolig av avgjørende betydning for den brede mobiliseringen.

Initiativtaker og nåværende styreleder Jan Ellefsen, og resten av styret, mottok årets pris på vegne av bevegelsen. Prisen ble delt ut tirsdag av tidligere departementsråd i Helsedepartementet, Anne Kari Lande Hasle, som ledet juryen.

Karl Evang-prisen ble opprettet i 1981 som en honnør til den tidligere helsedirektøren for hans sosialmedisinske pionerinnsats. Prisen er på 75. 000 kroner.

Blant tidligere prisvinnere finner vi blant andre Ingrid Espelid Hovig, Kaare Norum, Frederic Hauge, Ammehjelpen og Per Fugelli.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen