Fredrikstad

Den enes «søppel» – den andres skatt

Garasjesalg og loppemarked er ikke lenger fattigmannsaktivitet, men en trendy «sport» for hele familien.

Bilde 1 av 3

På sjette året står kommunene i Nedre Glomma-regionen, Hvaler, Fredrikstad og Sarpsborg, bak Garasjesalgdagen, som i år går av stabelen søndag 23. april. Nytt av året er at du kan finne fram i mylderet av spennende garasjer og brukte ting ved å bruke kommunenes kartløsning.

– Hvor er det garasjesalg og hva finner du i de ulike garasjene? Er du på utkikk etter spesielt sykkel, kan du søke deg fram til det, forteller Charlotte Iversen i Sarpsborg kommune.

– Finnes ikke noe kulere

Sammen med kollegaene Anne Skauen i Fredrikstad og Tora Klevås i Hvaler holder hun pressetreff utenfor en gjenbruksgarasje langs Solliveien på Greåker, hvor Charlotte Brostrøm og datteren Ilea (4) har sagt ja til å fronte årets garasjesalgdag i Nedre Glomma-regionen.

– Nå har vi ryddet litt til våren og funnet at vi har masse til overs, men som er helt og fint. Kanskje noen andre vil ha det til en billig penge, smiler Brostrøm.

Ryddeaksjonen med datteren har gitt dem bedre plass i både hus og garasje, og pengene fra salget går rett på minstemanns sparegris.

– Mye av det er for fint til å kaste. Jeg går en del på garasjesalg selv, for jeg synes det er fint å kunne bruke ting om igjen i dagens bruk og kast-samfunn. Det finnes ikke noe kulere enn å gå på loppemarked og finne de kule skoene eller gammelt interiør, synes hun.

Holdningsendring

Brostrøm har kastet seg på det som er blitt en trend, ifølge arrangørkommunene.

– De årene vi har holdt på med dette, har holdningene endret seg. Det er ikke lenger flaut med garasjesalg, og det er ikke lenger noe man går på fordi man ikke har råd til annet. Det er blitt kult og trendy, mener Tora Klevås.

– Aktiviteten på eksempelvis Finn.no viser jo det. Man kan på bruktmarkeder, digitalt eller i garasjer, finne designvarer til en brøkdel av prisen, påpeker Anne Skauen.

Nedre Glomma-regionen gikk sammen om Garasjesalgdagen i 2012, som et ledd i arbeidet med å legge til rette for og oppfordre til gjenbruk i dagens forbrukssamfunn.

– Det som er søppel for noen, er skatter for andre, slår Iversen fast.

Ikke bare er gjenbruk blitt trendy de siste årene. Garasjesalget er også blitt en fin, sosial møteplass, mener Iversen og kollegene.

– Dette er en aktivitet for hele familien, og ungene synes det er kjempespennende, forteller de.

Tøff utvelgelsesprosess

Det synes også Charlotte Brostrøm og datteren, selv om de bokstavelig talt måtte gå noen runder for å oppklare hva som kunne selges og ikke.

– Det var vanskelig for Ilea å velge ut leker hun kan selge, selv om hun aldri leker med noen av disse tingene. Noe måtte vi sette tilbake igjen. Det var lettere å akseptere at noen favorittklær er blitt for små, selv om hun synes de fortsatt er veldig fine, sier mor.

Mer fra Dagsavisen