Fredrikstad

Far skal ha straffet datter med voldtekt

Datteren tidlig i 20-årene hevder seg voldtatt av faren som straff for at hun var blitt for «vestlig». Faren hevder på sin side at det hele er iscenesatt av datteren, og avviser DNA-funn.

Etter fire uker i varetekt, kunne politiet legge håndfaste bevis på bordet da de torsdag begjærte mannen i 40-årene fengslet i ytterligere åtte uker. DNA-prøvene av både offer og siktet i saken, ga funn av kvinnens DNA på siktedes intime kroppsdeler og undertøy.

– Planlagt av datteren

Fredrikstad tingrett besluttet videre fengsling og siktede har valgt å anke avgjørelsen til lagmannsretten.

Det var i starten av september at han ble pågrepet og siktet for incest og regelrett voldtekt av sin egen datter i et hus i utkanten av Fredrikstad. Datteren kom i kontakt med to postbud utenfor huset like etter at voldtekten skal ha skjedd, og det var postbudene som varslet politiet.

Faren har hele tiden nektet straffskyld. Da han før fengslingsmøtet denne uka måtte svare for DNA-funnene, stilte han seg svært overrasket. Han hevder det hele var planlagt av datteren.

– Han har erkjent å ha sittet på fornærmedes seng, og forklarer således politiets funn med indirekte kontakt. Det er for oss en hypotetisk forklaring, sier politiadvokat Anette Sogn til Fredrikstad24.

– Kranglet om levesett

Politiet har avhørt flere yngre søsken av den fornærmede kvinnen og hun har også selv avgitt forklaring. Politiet mener voldtekten «bærer preg av å være en fars avstraffelse for at datteren lever for vestlig. Det har hun selv forklart, ifølge politiadvokaten. Far og datter har ikke-vestlig bakgrunn.

– De skal ha kranglet i forkant av hendelsen. Faren skal ha vært sint fordi datteren ikke fulgte hans levesett, har hun forklart i avhør, forteller Sogn.

Frykt for kvinnens liv

Saken har fått store følger for fornærmede. Hun er for tiden tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling, og det anses å være stor fare for at kvinnen er i stand til å ta sitt eget liv.

Etterforskningen av saken nærmer seg nå en avslutning, og politiadvokaten opplyser at saken vil bli oversendt statsadvokaten for en tiltalebeslutning innen en måneds tid. Den siktede risikerer opptil ti års fengsel.

Da tingretten besluttet videre fengsling i åtte uker, la den blant annet til grunn politiets argument om at en løslatelse vil støte allmennhetens rettsoppfattelse og skape utrygghet – spesielt etter at saken flere ganger er blitt kjent gjennom omtale av Fredrikstad24.

Retten anser den angivelige voldtekten som særdeles grov ettersom den skal ha blitt begått av kvinnens egen far og i hennes eget hjem.

Fredrikstad24 har etter flere forsøk ikke lyktes i å få en kommentar fra mannens forsvarer til denne saken. Forsvarer, advokat Lars Dahlback har tidligere vært tydelig på at hans klient nekter straffskykld og stiller seg uforstående til anklagen.