Nyheter

Forlater Fredrikstad etter drøyt 40 år

Nå er det avgjort – Institutt for Journalistikk (IJ) flytter ut av Litteraturhuset, og inn i Pressens Hus.

Allerede i 2017 inngikk IJ, sammen med en rekke andre medieorganisasjoner, en intensjonsavtale om å samle fagmiljøet i hovedstaden. I januar meldte fagbladet Journalisten at Pressens Hus skal flytte inn i Skippergata i Oslo, og torsdag ble den endelige beslutningen om at norske mediers eget kurs- og kompetansesenter blir med på flyttelasset.

– Slik jeg ser det er det to kjempefordeler. Den ene er at vi kommer tettere på det største mediemarkedet i Norge, som Oslo jo er. På den måten vil vi kunne holde kurs for enda flere enn vi gjør i dag, vi kan ha flere dagsaktuelle kurs og debatter og gjennomføre kortere kursprogrammer. Det vil også bli enda lettere å få folk til å stille på kort varsel til foredrag, kurs og debatter, sier IJs daglige leder, Eivind Andrés Fjellstad til Demokraten.

– Samtidig åpner dette for enda mer samarbeid med de andre store medieaktørene som skal inn i Pressens Hus, og den samlingen fant vi ut at vi gjerne ville være med på, fortsetter han.

To år fram i tid

Foruten IJ inngår følgende medieaktører og -organisasjoner i prosjektet:

  • Mediebedriftenes Landsforening
  • Landslaget for lokalaviser
  • Fagpressen
  • Norsk Presseforbund
  • Norsk Redaktørforening
  • Norsk Journalistlag
  • Norsk Telegrambyrå
  • Faktisk.no
  • SKUP

Selv om flyttingen nå er vedtatt, vil det fortsatt drøye rundt to år før de nye lokalene i hovedstaden står klart.

– Ferdigdato fra utleier og utbygger er foreløpig satt til 15. februar 2021, men som med alle andre store prosjekter må man regne med noen forsinkelser og endringer, så i løpet av første kvartal 2021 er nok så presist det blir per i dag, sier Fjellstad kort tid etter det avgjørende møtet.

– Det er fortsatt to år til vi skal flytte, og i mellomtiden vil vi ha full drift i Fredrikstad og rundt om i landet, som vi har hatt til nå.

Håper å få med alle

IJ ble stiftet tilbake i 1975, og har siden 1980 holdt til i Fredrikstad – først utenfor Gamlebyen, og de siste årene i Litteraturhuset midt i sentrum.

Som Demokraten tidligere har omtalt, er det delte meninger blant de totalt 11 ansatte (+) om det å måtte bytte arbeidssted til Oslo.

– Foreløpig har jeg ikke fått snakket så mye med andre enn økonomisjefen og en ansattrepresentant som var med på møtet der avgjørelsen ble tatt, men som jeg også har sagt tidligere er det nok litt delte meninger om dette internt. Det er både plusser og minuser ved å gjennomføre denne flyttingen, men personlig ser jeg nok mest fordeler.

– Mange av våre ansatte bor her i Fredrikstad, samt én i Halden og én ute på Hvaler. Det er klart at pendlerveien blir en del lengre når, og det er nok noe av det man lurer på hvordan vil bli, sier Fjellstad, som også selv er bosatt i Fredrikstad.

Ett av de store spørsmålene er derfor om alle ønsker å bli med på flyttelasset.

– Jeg er usikker på om deler av staben blir med videre, noe jeg selvsagt håper at alle gjør. Vi er et veldig fint miljø i dag, og jeg har veldig lyst til at vi skal jobbe sammen videre, fastslår IJ-lederen. 

«Større dam»

Han legger heller ikke skjul på at flyttingen til hovedstaden også byr på andre utfordringer.

– Oslo er en større dam enn hva vi er vant til, og da må vi bruke de neste to årene godt på å legge en plan for hva slags rolle vi skal ta der. Det kommer til å gå fort dit, og vi har ikke mer enn tida og veien.

– Det vil også bli en utfordring å starte opp igjen driften vår på et nytt sted, i og med at vi har et opplegg som er godt innarbeidet i Fredrikstad i dag. Vi har en jobb som må gjøres for å gi kundene våre det beste mulige tilbudet også i Oslo, fastslår han.

– Skal sitte langt inne

Også Fjellstad innrømmer at det blir vemodig å si farvel til Plankebyen etter det som vil bli over 40 år.

– Det er noe jeg har tenkt mye på, og syns er litt leit. Vi har vært her i byen siden 1980, og det skal sitte langt inne å flytte en institusjon som har vært i samme by så lenge. Her har vi hatt det bra, og jeg har stor respekt for at IJ på mange måter er synonymt med Fredrikstad, så dette er noe vi har snakket mye om.

– Når alt kom til alt, fant vi ut at vi gjerne ville være med på denne samlingen av medieaktører, fordi det fort kunne blitt litt ensomt å stå igjen alene på utsiden. Når alle kompisene dine skal flytte sammen, er det kjipt å være den som ikke blir med, sier han metaforisk.

Mer fra Dagsavisen