Nyheter

Disse navnene var mest populære i Østfold i 2018

2000-tallets mest populære jentenavn klatrer til topps også her i fylket.

I 2018 var det 26 jentebarn i Østfold som fikk navnet Emma, og det er nok til å innta førsteplassen på Statistisk Sentralbyrås (SSB) navnestatistikk for fylket.

Navnet er ifølge SSB det aller mest populære å gi jenter i dette årtusenet, og har toppet den nasjonale statistikken hele ni ganger, så også i fjor.

– Emma kommer fra tysk og betyr stor. Den forrige navnebølgen hadde en topp i 1880. Så var navnet Emma nesten borte i perioden 1940 til 1970, før det steg jamt og trutt til det eksploderte i 2003. Før det hadde Emma vært umåtelig populært i hele den vestlige verden og dominert i Sverige på 1990-tallet, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB.

Populær «Twist»

På guttesiden var det Oliver som stakk av med seieren i Østfold. Også dette navnet var det 26 barn som ble tildelt her i fylket i 2018.

Lucas/Lukas – som for femte gang er den nasjonale vinneren, og er det mest brukte guttenavnet i Norge de siste ti årene – måtte nøye seg med en femteplass her i fylket.

– Lucas/Lukas er en del av bølgen med guttenavn fra Bibelen. Navnet betyr mann fra Lucania. Han er nevnt i Skriften og skal ha skrevet Lukas-evangeliet. Navnet var sjeldent før det kom fra Sverige og ble toppnavn første gang i 2009, forteller Ouren.

– De peneste dominerer

Som man ser av de to navnelistene fra Østfold (se faktaboks) er det mange navn som også går igjen på den nasjonale topplisten og i andre fylker, både for jenter og gutter.

– Det går ikke an å si konkret hvorfor det er sånn, det blir ren gjetning. Men en sannsynlig teori er at vi alle påvirkes av de samme tingene, og får små drypp fra over alt. Til sjuende og sist er det de navnene som flest av oss synes er fine akkurat det året som ender opp i toppen av listene, sier Ouren til Demokraten.

– Det som er påfallende med den nyeste statistikken, er at mange av navnene på både jente- og guttesiden har vært blant de mest populære ganske lenge. Dette er noe som forekommer fra tid til annen, men de siste årene har denne trenden vært ganske voldsom, legger han til.

Smell for fjorårsvinnerne

SSB-rådgiveren forteller at Julie, Malin og Ida har gått mest tilbake blant jentenavnene de siste fem årene.

For gutter gjelder det samme for Daniel, William – som tronet øverst så sent som i 2016 – og Sebastian. Også navnevinnerne fra forrige offentliggjøring har en fallende kurve.

– Sofie og Jakob var på topp i 2017, men har gått en del tilbake. Sofie er faktisk det jentenavnet som har falt mest prosentvis det siste året. Men dette er nok ikke navn som er på vei ut av den grunn, de kommer tilbake når sjokket over å ha blitt utropt som «årets navn» har lagt seg, tror Ouren.

– Styr unna topp 50

Han har følgende tips til foreldre som ønsker å styre unna de aller mest brukte navnene.

–Det er så fryktelig mange navn å velge mellom, så det er bare å begynne å lete i navnebøker og slektslister. Og når du har funnet noen du liker, setter du opp en liste, og stryker de som er inne på topp 50, sier Ouren.

SSBs statistikk viser at det blir stadig vanligere med jentenavn som slutter på «a» eller «ah». I fjor ble det satt ny rekord med 56,5 prosent, mot 12,5 prosent på bunn i 1947. De korte (2 eller 3 bokstaver + a eller ah) brukes av 24,2 prosent.

Guttenavn fra Bibelen, som Lucas er en del av, brukes av 20,5 prosent. Toppen for dette var 2008 med 22,4 prosent. I 1960 var det 2 prosent.

Mer fra Dagsavisen