Nyheter

– Det er dypt tragisk om trehusene rives

Byens fremste lokalhistoriker Svein Skahjem ber politikerne vende tommelen ned for det omfattende kanalprosjektet på Holmen.

En drøy måned før den spektakulære planen skal opp til politisk behandling uttrykker Skahjem dyp bekymring for mange av konsekvensene en oppgraving av Veumbekken fører med seg.

200 år gamle trehus

– Trehusbebyggelsen på Holmen et unik. Unik i den forstand at den representerer en rekke forskjellige epoker fra blant andre sjøfolkenes og industriarbeidernes tid her. Gjennom de drøyt 200 årene som har gått siden Seierstensholmen ble bebygget har som kjent stilarter, uttrykk og arkitektur vært i kontinuerlig endring. På Holmen kan en se denne variasjonen godt fordi husene er tatt vare på. Nettopp fordi helheten fremdeles er der mener jeg det vil være dypt tragisk å rive i stor stil slik det mest omfattende kanal-alternativet krever, sier Skahjem til Demokraten.

Tørrlagt store deler av året

Svein Skahjem - som i den senere tid har bistått byantikvar Vegard Lie med kartleggingen av den historiske bygningsmassen på Holmen - mener politikerne også må ta innover seg alle utfordringene kanalen skaper:

– Vi som kjenner dette området vet jo at biltrafikken gjennom Holmegata har økt betraktelig. Spesielt etter at Værste-brua ble åpnet. Spørsmålet blir; hvor skal trafikken ledes når denne aksen fra innfartsåra samt alle boligstrøk nord for innfartsåra mot Borggata stenges? En må jo forutsette at bilene skal kunne ta seg fram til den nye brua? spør Skahjem seg.

Han er også skeptisk til oppgravingen av Veumbekken som sådan:

– Fra min lærer-tid ved Frederik II Videregående la jeg som mange andre merke til at Veumbekken er tørrlagt store deler av året. Under tørre somre er det knapt vann i bekken. Jeg frykter rett ut sagt for både rotter og illelukt når vannet uteblir. I motsatt fall - når Vesterelva går over sine bredder slik den gjør hver høst og vinter - hva vil skje da? Jo, vi får tilstander som nede ved Mosseveien og Fjeldberg; vannet flommer innover land, påpeker Svein Skahjem.

Best i rør

– Du mener hele prosjektet må skrinlegges?

– Jeg mener det mest fornuftige vil være at Veumbekken fra Huthsgate og ned til elva går i rør også i framtida. Oppgraving av bekkefar er ikke bestandig en heldig løsning - og definitivt vil det bli store utfordringer her. Men skulle det likevel bli kanal så håper jeg politikerne velger alternativ 2 - som jo vil være et vesentlig mindre prosjekt enn det tredje, tilrår Skahjem.

– Mange snakker om en oppgraving av Evja - kan du forklare denne misforståelsen?

– Ja, da Evja - som jo var den siste etappen av Veumbekken før den møtte Vesterelva skulle fjernes - ble vannet istedet ledet i bakken under Holmegata og fram til elva. Noen gjenskaping av verken en åpen Veumbekk eller Evja kan vi derfor ikke si dette prosjektet er, poengterer lokalhistorikeren.

Mer fra Dagsavisen