Blant disse håndballjentene er mensen ikke lenger flaut eller skamfullt

Blant Lislebys 13 år gamle håndballjenter er mensen ikke lenger noe tabu - selv med en mannlig trener. Laget har vunnet 10.000 kroner for innsatsen.

(Se video lenger ned på siden)

- Mensen er blitt et helt naturlig tema å snakke om. I starten syntes vi kanskje det var litt flaut, men det var sikkert bare fordi vi ikke visste helt hva det var. Nå skaper vi trygghet hos hverandre og kan tøyse og tulle om det og hjelpe hverandre med gode råd, forteller Nora-Kristine i videoen.

Like viktig som søvn og kosthold

På Lisleby har også lagets mannlige trener, Jon Pettersen engasjert seg i å gjøre menstruasjon til et like naturlig tema å tilegne seg kunnskap om, og ta hensyn til, som søvn og kosthold for de 27 unge idrettsutøverne.

- Vi har masse åpenhet og tør å snakke om det. Slik blir spillerne komfortable med det. Ved å tilrettelegge for jentene, tør de også å fortelle det når menstruasjon krever tilrettelegging, sier han i videoen laget av Libresse.

- Ingen skal føle skam

Arbeidet laget har lagt ned i å bryte med en tabubelagt menstruasjon, er som følge av kampanjen Mensutfordringen på initiativ fra bindprodusenten Libresse i samarbeid med elitespillerne i Vipers Kristiansand. Kampanjen sammenfattes slik:

"Det er på tide å prate om hvordan menssyklusen påvirker kroppens forutsetninger for trening. Ved å bryte menstabuet kan vi snakke åpent om det, ikke bare i idrettsforeningene våre, men også i gymtimene på skolen og ellers i samfunnet. Ingen skal føle skam eller være flaue over å ha mensen!"

Kåret til vinner

Flere håndballag i Fredrikstad har tatt utfordringen på alvor, deriblant Gresviks J03, Skogstrands Team Mari, Kråkerøys J02 og Lislebys J06. Sistnevnte er kåret til årets første vinner av Mensutfordringen, som er en pengepremie på 10.000 kroner samt en del utstyr og effekter til laget fra Libresse.

En undersøkelse utført av YouGov for Libresse i 2016 viser at nesten halvparten av norske jenter og kvinner som trener regelmessig opplever at menstruasjonen er et problem å snakke om. 221 kvinner mellom 18 og 45 år med regelmessig menstruasjon ble intervjuet.

Håper å inspirere andre

Lagleder for Lisleby-jentene, Eva Helen Hanstad forteller til Demokraten at kampanjen og arbeidet laget selv har gjort er blitt en vekker for både spillere og foreldre.

- Mensen var tabubelagt i seg selv, mens vi i tillegg har spillere fra mange forskjellige nasjoner og kulturer, hvor mange av dem ikke snakker om temaet hjemme, sier Hanstad, som berømmer lagets mannlige trener for å ha tatt oppgaven på alvor.

Han er godt kjent med at mensen oppleves forskjellig for alle, og at enkelte kan få store menssmerter. Da kan trening og aktivitet oppleves som utfordrende.

- Som trenere av unge jenter har vi et ansvar for å oppdatere oss og få den nødvendige kunnskapen om menssyklusene og hvordan alternative øvelser kan bidra til å lindre menssmerter. Vår kunnskap og åpenhet rundt temaet bringes dermed videre til spillerne på laget. For jentene er det like viktig som at vi kan gi råd om søvn og kosthold, sier Pettersen i en pressemelding.

Laglederkollega Jannicke N. Rein sier:

- Jentene har vokst på dette og blitt gode rollemodeller for hverandre. De er også spesielt stolte over at deres innsats førte til at de vant årets første mensutfordring. Nå håper de tøffe jentene at de kan motivere og inspirere andre lag til å bryte menstabuet som dem.

Lagets egne regler

Gjennom opplæring av sportslig apparat og jentene selv, oppfordring til åpenhet og støtte til hverandre, og sørge for at bind og tamponger alltid er tilgjengelig på kamp og trening, vil mensen stå på agendaen hos Lisleby både i 2019 og i årene som kommer.

- Lisleby J06 har vist seg å være en verdig vinner av Mensutfordringen i hard konkurranse med veldig mange andre gode konkurransebidrag. Vi ønsker dem lykke til med det viktige arbeidet for å få flere jenter motiverte til å snakke åpent om mensen og bryte tabuet, sier Margareta von Renteln, som er ansvarlig for konkurransen i Libresse.

Slik bryter Lisleby J06 menstabuet:

* Vi skal alltid ha bind og tamponger tilgjengelig, både på kamp og trening.
* Vi skal alltid ha skift tilgjengelig i tilfelle behov.
* Oppfordre til kunnskap og åpenhet om hvordan mensen påvirker den enkelte spiller.
* Tilrettelegge for den enkelte spillers behov under mensen.
* Snakke om mensen som en naturlig del av treningen.