Nyheter

Axel (22) snudde angst og depresjon til engasjement for andre

– Jeg fikk se noe av det mest brutale jeg har sett noen gang.

I to år har Sykehuset Østfold hatt et eget ungdomsråd, som jobber for å gjøre tilværelsen på sykehuset bedre for unge pasienter og pårørende fra 12 til 23 år. Bakgrunnen er en anbefaling som Barneombudet sendte ut i 2014, til alle landets sykehus med barneavdeling.

Ungdom er en sårbar gruppe i et sykehus. De er verken barn eller voksne, og er en gruppe som ikke har et like godt tilpasset tilbud – på flere måter.

Nådde bunnen i Burma

Axel Karl Oskar Høydalsnes, selv en pasient, har i perioden vært leder for dette utvalget av unge brukere. De søker nå ny leder og nye medlemmer til å gi råd til sykehusledelsen, om hvordan man kan gjøre sykehuset til et bedre sted for dem som faller mellom barne- og voksenkategoriene.

Det var hans dårlige mentale helse som satte ham på sporet av oppgavene, som nå har snudd livet i riktig retning.

– Jeg var pasient selv, etter en trøblete ungdomstid hvor jeg var mye inn og ut av institusjoner – preget av hovedsakelig depresjon og angst. Det bygget seg opp ytterligere i løpet av et års backpackertur rundt om i verden med foreldrene mine, hvor vi selv hadde dårlig råd og fikk se mye fattigdom, død og lidelser. Blant annet var vi i Burma under munkeopprøret mot militærstyret i 2007. Jeg fikk se noe av det mest brutale jeg har sett noen gang, forteller Høydalsnes, som ikke orker å gå i detaljer om det.

Han fortsetter:

– 17 år gammel kom jeg ut av helsesystemet, og flyttet til Thailand, før jeg kom inn i psykiatrien her hjemme. Da hadde jeg svært dårlig mental helse. Så mistet jeg psykiateren min etter kort tid, og sto uten både jobb og venner. Jeg hadde lite å gjøre. Det var da jeg ble oppmerksom på at det skulle startes et ungdomsråd ved sykehuset. Jeg hadde mye på hjertet, så slik startet det engasjementet, smiler han.

I dag smiler livet mer også. Den Fredrikstad-bosatte drøbakingen har planer for jobb og utdanning – og mer reising.

– Jeg ønsker fortsatt å være i Ungdomsrådet selv om jeg gir meg som leder. Men nå blir det også en måneds bartenderskole i Oslo med støtte fra Nav. Så håper jeg å jobbe litt for å spare penger til å reise utenlands, forteller Høydalsnes, som fra før nesten har fullført en bachelor i ledelse og markedsføring ved et amerikansk universitet i Thailand.

– Jeg ønsker å ta opp igjen studiene. Videre ønsker jeg å fokusere mer på historisk geopolitikk samt freds- og konfliktstudier.

– Grepet muligheten

Koordinator for Ungdomsrådet, sykepleier Nina Thorsen forteller at det skal være en instans med «ganske stor påvirkningskraft».

– Rådet skal i prinsippet ha en stemme inn i ledermøtene. I rådet sitter ungdom og unge voksne som selv har erfaring som pasienter eller pårørende i et lengre behandlingsløp.

Ungdomsrådet har vært gjennom den spede starten. Det har ikke vært noen store eller konfliktfylte saker så langt, men flere småsaker og initiativ som er blitt stanset av diverse regelverk – ikke på grunn av uvilje fra leder- og styrehold, bedyrer Thorsen.

– Et av de seneste eksemplene på at rådet får til ting, er filmkvelden vi arrangerte 1. januar, hvor fem pasienter med følge møtte opp og fikk et hyggelig avbrekk i sykehushverdagen. Velferden er et av områdene det jobbes med, beskriver hun, og roser medlemmene for jobben så langt.

– Jeg synes det sittende Ungdomsrådet har grepet muligheten det har fått til å påvirke med begge hender. De jobber med saker, kommer med konstruktive innspill og har gode diskusjoner.

– Føler oss tatt på alvor

Rådet konsentrerer seg om fellessaker og generelt å forbedre situasjonen for alle unge pasienter og pårørende, og opererer ikke som «advokat» for enkeltpersoner med klagesaker. For eksempel kan overgangen fra barneavdelingen til voksenavdelingen, for dem som er i lengre behandlingsløp, oppleves som veldig brå. Det samme kan overgangen fra sykehuset til behandling i kommunal regi være. Rutinene, personellet, rettighetene og andre ting kan være annerledes enn før.

Ungdomsrådets neste møte er 6. februar. Da skal det blant annet velges nye medlemmer og leder, som koordinatorene og sykehusets brukerutvalg intervjuer kandidater til.

– Du bør søke hvis du er engasjert og motivert, og vite at dette er en god mulighet til å bli hørt, god trening i organisasjonsarbeid og en kilde til god innsikt i helsesystemet. Målet er å bidra til å gjøre sykehuset så åpent og tilgjengelig som mulig for pasienter og pårørende. Vi føler absolutt at vi blir tatt på alvor. Men vi har brukt de to første årene på å etablere oss. Jeg tror at det nyinnsatte rådet vil få opp aktivitetsnivået, slutter Høydalsnes.

Mer fra Dagsavisen