Nyheter

Ingenting slår selfie med William

Kristin Larsen fra Fredrikstad har hatt en lidenskap for alt som har med de kongelige å gjøre helt siden hun var en liten jente, og kongelig etikette lærte hun av Se & Hørs hoffreporter.

Navn: Kristin Larsen (49)
Hva: Lidenskapelig royalist
Hvorfor: Feirer bursdagen til prinsesse Ingrid Alexandra i dag

Heisann! Du er over gjennomsnittet opptatt av de kongelige, og 21. januar er en dag som ikke sklir forbi i stillhet?
– Det stemmer, det er jo Ingrid Alexandra sin bursdag. Jeg har veldig sansen for henne, hun fremstår som en klok og oppegående jente. Jeg husker godt dagen da hun ble født. Det var kaldt med snø og is, og jeg hadde sittet oppe på kvelden for å følge med, men så må jeg ha duppet av. På morgenen ble jeg oppringt klokka ni, og da var fødselen overstått. Det var mange som ringte meg – for jeg var jo også den gang en ivrig royalist – men da jeg tok telefonen og det var Oddvar Stenstrøm, da visste jeg ikke hvilket bein jeg skulle stå på.

Nei, det forstår jeg. Hva ville han egentlig?
– Jeg ble invitert til å være med på Holmgang, men visste nesten ikke om jeg turte. Da sa bestemor til meg: «Nå tar du på deg bunaden og drar», og det gjorde jeg. Der traff jeg hoffreporter Kjell Arne Totland, og vi pratet lenge. Da jeg skulle dra, stoppet han meg og ba om telefonnummeret mitt, for han ville at vi skulle holde kontakten. Det gjorde vi også helt til han døde, og jeg savner ham hver eneste dag. Han var en fantastisk mann som jeg lærte mye av.

Så Ingrid Alexandras fødsel har virkelig preget livet ditt ...
– Ja, og hver bursdag feires med å heise flagget til topps, kjøpe kake og se på TV. Jeg ringer også Slottet, og en sjelden gang blir jeg satt over til Skaugum. De vet hvem jeg er etter alle disse årene. Før ga jeg gaver, men det tas ikke imot lenger, så sist jeg ga henne noe var vel til konfirmasjonen.

For Kristin ble prinsesse Ingrid Alexandras fødsel starten på et livslangt vennskap med nå avdøde hoffreporter Kjell Arne Totland. Foto: Privat

Feirer du alle kongelige bursdager like storslått?
– Kongens bursdag i februar er litt annerledes, for det er samme dato som da jeg mistet moren min. Den dagen er både fin og vond på én gang. Jeg syns også det er fryktelig trist at det er slutt på salutteringen fra Gamlebyen på de kongelige bursdagene. Det var noe høytidelig som har gått tapt. Jeg var med og kjempet for saluttene, og jeg syns kulturen i byen vår blir fattigere uten.

Les også: Da Drillo tok livsfarlig brufinte på kronprins Olav

Hvordan startet denne interessen for de kongelige?
– Det startet med min mor som hadde bil og kjørte tur med meg til Hankø. Hun viste meg Bloksberg og kongeskipet. Da kongeskipet kom med kong Olav, da var det sommer. Jeg husker også han gikk opp og ned i gågata med hunden Troll og innom kiosken Yo-Yo for å kjøpe seg is. Når han hadde spist en del selv, fikk Troll smake.

Med så sterke minner om Bloksberg, har du vel også noen tanker om at det ikoniske landstedet nå er solgt?
– Det er katastrofe! Det var deler av en arv som skulle videreføres, og jeg syns ikke de skulle fått lov. Det er en bit av historien som er tapt.

Les også: Märtha Louise har solgt Bloksberg

Har du en favoritt blant de kongelige?
– Dronningen! Det er måten hun er på, ja hele mennesket Sonja. Hun er kunnskapsrik, og siden hun er en av folket har hun innsikt fra begge verdener. Dessuten er vi bunadbrukere begge to – og da er ikke veien lang for min beundring. Jeg syns hun er tøff som våger å være den hun er som kunstner og menneske. Jeg gir aldri opp drømmen om en dag å få audiens med henne.

Men du har møtt flere andre kongelige – har du noen gang kløna det til?
– Nei, jeg lærte mye kongelige etikette av Kjell Arne Totland, og han minnet meg på at uansett hvor nervøs du blir, så må du ikke glemme hvordan du skal oppføre deg. Og det har jeg tatt til meg.

Jeg møtte en gang en familie som hadde kalt de tre barna sine Ragnhild, Astrid og Harald, så du er jo ikke alene om din beundring av kongefamilien. Finnes det et slags community?
– Ja, vi er mange royalister i ulike grupper på Facebook, men her må du opptre med respekt for de kongelige hvis ikke kastes du ut med det samme.

Hvilket er ditt sterkeste personlige minne fra de kongelige?
– Da jeg fikk tatt en selfie med Prins William. Det var stort! I tillegg er omvisningen på Buckingham Palace noe som var så eventyrlig at det ikke gikk helt opp for meg før etter at jeg hadde vært der.

Å ta selfie med prins William er noe av det største Kristin har vært med på gjennom sin lange fartstid som royalist. Foto: Privat

Og den største offentlige begivenheten?
– Det svenske og nederlandske bryllupet. Uten tvil. Å se Victoria og Daniel gifte seg var helt fantastisk!

Så ikke Dianas bryllup altså?
– Nei, da var jeg ikke mer enn ti år, og dessuten liker jeg ikke han Charles.

Ok, så Atlantic Crossing eller The Crown?
– The Crown selvfølgelig. Men det er mye feil der, og mange personer blir fremstilt uriktig. Jeg liker ikke hvordan Philip blir fremstilt, og jeg syns også de portretterer Diana på en smårotten måte. Men personlig har jeg hatt større glede av TV-serien om Dronning Victoria som gikk på NRK. Jeg lærte masse fra den før jeg var på Buckingham Palace, så det var nyttig.

Kommentar: «Hva har William Wallace, Märtha, Diana Spencer og det jamaicanske bobsled-laget til felles?»

Hvem var din barndomshelt?
– Det var vel mamma og dronning Sonja, men aller mest mamma.

Har du et skjult talent?
– Jeg er bra på å overraske. Da jeg var i Polen med tanta mi for to år siden, bestemte jeg meg for å overraske henne med vår helt egen Nobel-middag. Da fikk jeg sendt opp to vogner med masse godt fra kjøkkenet, og så hadde vi et festmåltid mens vi så sendingen på TV på hotellrommet. Vår helt egen Nobel-middag. Jeg overrasket henne også på bursdagen hennes da jeg hadde sendt en lang e-post til Angela Merkel. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle nå fram, men vi fikk tilsendt både hilsen og autograf i posten.

Helt til slutt: hvilke tre personer ville du invitert til middag?
– Da måtte det blitt dronning Sonja, den nederlanske kongen og kronprinsesse Victoria av Sverige – og vi skulle spist and, for det er så godt.

Les også: Dronningen og Magne Furuholmen sammen på Soli Brug