Nyheter

Besøksrekord som har kostet blod, svette og tårer

Arne Børresen kan ingen ting om sosiale medier, men elsker å skape. Det har resultert i suksessen Gamlebyen Modelljernbanesenter.

Hvem: Arne Børresen (56)
Hva: Gründer, største eier og daglig leder i Gamlebyen Modelljernbanesenter AS
Hvorfor: I fjor var 45.000 besøkende innom modelljernbanesenter, og selv med koronapandemi kan det bli ny besøksrekord i år. Lørdag 5. september feirer senter 10 år som attraksjon i Gamlebyen.

Gratulerer med ti-års jubileet. Det har vært en togreise i Gamlebyen med suksess?
– En fantastisk reise. Vi har bygget oss opp til å bli et fyrtårn som besøkes av folk fra hele Sør-Norge og Skandinavia når tidene er mer ordinære. Jeg er kjempestolt på vegne av den dyktige entusiast-gjengen.

Når startet interessen for modelltog?
– Julaften 1970. Da fikk jeg et Lego-tog av mor Marit og fatter Finn som i dag står på ei hylle i inngangspartiet ved modelljernbanesenteret.

Med størrelsen som har blitt på senteret kreves det avansert oppkobling, elektronikk og digitale sporskifter i byggeperioden. Det er mye kunnskap som skal erverves?
– Ja, men så har vi snekkere, elektrikere, datafolk og mekanikere som aldri kommer til kort. Mye ny kunnskap har vi selvsagt også ervervet siden byggestarten i 2007.

Du er «togdirektør», «cruisereder», «kongelig hoffbileier» og frilansjournalist. Har du flere timer i døgnet enn oss andre? .... og innimellom spiller du trompet.
– Det høres heseblesende ut. Men når du er en rastløs person som elsker å skape – og attpåtil ikke vet hvordan Facebook, Twitter, Instagram og TikTok fungerer, ja da blir det tid til mye annet spennende.

Men matlaging har du ikke tid til, det holder med en tørr brødskalk og litt ketchup? Ketchup bør være på det meste?
– Ketchup med grønn kork og majones (lett nå etter et legebesøk) er viktige ledsagere i matveien. Må også innrømme at jeg er svak for pølser, sent og tidlig.

Les også: Gøran er lykkelig når han har en fiskekake i kjeften og FFK scorer (+)

Nå blir det Tøffe-Tog på brosteinene?
– Vi har en 13,8 meter lang og 1,50 meter lang gave som «nissen» vil gi oss. Den skal høytidelig avdukes lørdag. Jeg er egentlig spent sjøl på hva det er.

Jeg leste nylig om en hukommelsesforsker som sa at i snitt glemmer kvinner tre ting hver dag, mens menn glemmer opp til fire-fem hver dag. Det sies at du ikke glemmer noen ting, i alle fall ikke telefonnumre?
– Du er nok på et spor der. Drillo husker navn og høyder på alle verdens fjelltopper, mens jeg sies å være en vandrende telefonkatalog. Kjekt når det skal gå fort i hverdagen.

Hvor og når blir endestasjon for den komplette modelljernbanen i Gamlebyen?
– Det er vanskelig å si noe eksakt utover at vi skal fortsette å bygge stein på stein. Etter 13 års bygging har vi jernbane i både Voldgaten, Torvgaten, Rådhusgaten og Voldportgaten.

Du havner sjelden på et sidespor i prosjektet?
– Jeg kan betro deg at prosjektet har kostet blod, svette og tårer – bokstavelig talt. Da vi fikk tredd den mye omtalte bruksendringsprosessen fra næring til næring nedover hodet av Fredrikstad kommune var jeg nær ved å gi opp. Men så kom vår mentor og forbilde Ulf Berg til unnsetning og sa: «Vi ringer Kongens Garde og Arve Tellefsen. Så kan de holde konserter slik at vi får betalt byggebyråkratiet.» Sånn ble det.

Vi har vel til gode å se deg i en nyere privatbil. Eller for å utdype det litt – du liker helst å kjøre biler som har mer tilhørighet på et bilopphuggeri enn i et utstillingslokale?
– Det kan jeg bekrefte. Jeg bruker ikke penger på bil. Utover at jeg som postbud i 1986 kjøpte en Chrysler Fifth Avenue som hadde tilhørt kong Olav.

Med hånda på roret for et utdrikningslag og «O helga natt» fra trompeten på julebord. Det sterkeste du inntar er ingefærøl?
– Alkohol blir det svært lite av – ja.

Meninger: «Korona, en gave til Gamlebyen»

Nå må vi pense over til noen faste spørsmål. Hvilken bok har gjort størst inntrykk på deg? 
– Gyldendals leksikon fra 1971 (rød skinninnbinding)

Hva gjør deg lykkelig?
– Smilene fra mine barn, især lille Johannes på seks år som har Downs syndrom.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Sover til klokka 08:00 – eller spiser chips med sterk sennep.

Er det noe du angrer på?
– At jeg ikke tok høyere utdanning. På den annen side trenger du ikke flere år på høyskole om du i journalistikken ikke er i stand til å snakke med folk.

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?
– Å kunne gå over vannene ville jo vært spennende.

Hvem var din barndomshelt?
– Einar Gerhardsen.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– Å gi varslerne i Fredrikstad en oppreising som de fortjener. Jeg savner en oppriktighet fra de ansvarlige i disse svært triste sakene.

Les også: 243-kilosfisk skal gi 600 middager i Gamlebyen (+)

Hvilke tre personligheter ville du invitert til middag?
– Gunnar Bodahl-Johansen, Helge Solheim og Øystein Sunde.

Dagsavisen Demokraten gjør oppmerksom på at Arne Børresen er tilknyttet avisen som frilansjournalist.

Fikk du med deg denne? Koronasommeren har slått til for fullt i Fredrikstads gamle bydel (+)

Mer fra Dagsavisen