Nyheter

Tehrani pakker økologisk gjødsel av døde insekter og avføring fra larver

– Gjødselen som kan brukes til alle slags planter er godkjent av Mattilsynet som økologisk gjødsel, smiler gründer og daglig leder i Flying Feed Fredrikstad, David Tehrani fornøyd.

Biproduktet fra larveproduksjonen er nå til salgs hos Guttas Blomster i Fredrikstad og fra fredag ettermiddag hos Ileby Blomster. Restene fra produksjonen kalles «larvefrass». Forskere fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) studerer nå gjødsel fra Flying Feeds larveproduksjon.

– Målet er et mer bærekraftig landbruk der alternativer til kjemiske plantevernmidler er viktig. Larvefrass inneholder stoffer og mikroorganismer som kan gjøre plantene motstandsdyktige mot sykdom og insekter, gi optimal plantevekst og beskyttelse mot soppsykdom. Vi er veldig spent på forskningsresultatet, sier Tehrani til Demokraten.

Gjennombrudd i produksjon av fiskefôr

Nylig kunne Flying Feed Fredrikstad fortelle at den første produksjonen av fiskefôr med 70 prosent larveprotein var klar. David Tehrani er fornøyd.

– For en liten bedrift i Fredrikstad betyr det mye. Vi har klart det. Det går an å erstatte soya. Det går an å produsere miljøvennlig fôr.

For tre år siden ble larver fra svarte soldatfluer godkjent som proteinkilde i fiskefôr. Det ga Tehrani muligheten til å produsere alternativt fôr produsert av insekter, til oppdrettsnæringen.

Les også: – Larvefabrikken på Torp bør være modell for slike fabrikker utenfor hver eneste store by i Norge (+)

– Det betyr enormt mye for oss å komme i markedet. Jeg vet at det er flere som har tenkt å gjøre det samme. Fiskerinæringen er veldig spent og nysgjerrige på resultatene hos oss. Vi er i en oppskaleringsfase og kan ikke levere store mengder nå. Blir vi oppdaget må vi levere enorme mengder, mener Tehrani.

– Potensialet er så stort at vi burde bygge slike fabrikker utenfor hver eneste store by i Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

Svarte soldatfluer blir brukt i produksjonen av fiskefôr som inneholder 70 prosent larveprotein.
Foto: Flying Feed Fredrikstad

Fikk du med deg denne? – Larvene fra Fredrikstad er knasende gode i wok. Melormene steker jeg først i ingefær og hvitløk (+)

Innovasjon Norge støtter prosjektet

Oppstarten av larvefabrikken på Torp har krevd mye innsats – finansiert av private midler, forteller Tehrani. Men nylig fikk han støtte fra Innovasjon Norge.

– Vår første søknad til Innovasjon Norge ble innvilget. Det føles helt fantastisk. Jeg har sagt det mange ganger og sier det gjerne igjen: Dette er framtida og den er her. Jeg har knekt koden, oppdaget og utviklet bærekraftig fôr. Nå må alle, innbefattet bedrifter og politikere, se det samme, sier gründeren på Torp.

– Prosjektet har vært finansiert privat helt til nå. Når man starter noe nytt er det alltid masse jobb, det vil alltid gå litt opp og ned. Midlene fra Innovasjon Norge er en vitaminsprøyting. En del av pengene vi har fått skal brukes til å nettverksbygging, det kommer nok til å bli en del reiser til Vestlandet.

Nasjonal og internasjonal oppmerksomhet

Høsten blir en travel tid for David Tehrani – med utgangspunkt i larveproduksjonen i den ombygde låven på Torp.

–  Jeg har allerede flere foredrag booket i kalenderen. I tillegg til mye oppmerksomhet fra blant annet England, Østerrike og Russland har også flere miljøorganisasjoner vist interesse for prosjektet mitt. Nylig hadde jeg en lang samtale med Fremtiden i våre hender. Så må jeg også legge til at det er en stor ære å bli nominert til Norges Vels Gründerpris. Det hadde vært «ille bra» å hente medaljen hjem til Fredrikstad, avslutter «larvegründeren» Tehrani.