Nyheter

Ruller ut ny asfalt på skianlegget

Senest i neste uke kan du gå på rulleski på helt nytt asfaltdekke i anlegget til rundt 14 millioner i Fredrikstadmarka.

Bilde 1 av 3

Fredrikstad Skiarena på Veum har vært i bruk siden september i fjor etter flere års arbeid, men før denne sommeren blir underlaget forbedret. Det skal bli bedre å bruke til både rulleski og langrenn samt at holdbarheten forbedres kraftig, ifølge Fredrikstad Skiklubbs Per Stenseth, leder av byggekomiteen.

Onsdag morgen var Veidekke på plass og startet asfalteringen.

– Nå legges det andre laget med asfalt, som både forbedrer bæredyktigheten på traseen og beskytter den bedre mot gjennomtrenging av vegetasjon. Den nye asfalten er klar til bruk for rulleski senest i løpet av neste uke, forteller Stenseth til Demokraten.

LES OGSÅ: Her tar Marek første «spadetak» i Foten (Demokraten+)

Veidekke har startet runde to med asfaltering på rulleskianlegget i Fredrikstadmarka.

Veidekke har startet runde to med asfaltering på rulleskianlegget i Fredrikstadmarka. Foto: Martin Næss Kristiansen

Håper på snø

Byggekomiteen har holdt på i fem år nå. De har vært opptatt av å tilpasse anlegget til naturen og terrenget, hvor det også må tas hensyn til en rekke vannledninger og strømkabler i området. En vei rundt anlegget er også i planene. Når runde to av asfalteringen snart er ferdig, fortsetter jobben med å forskjønne kanter og skråninger.

– Vi skal ha fine overganger mellom naturlig skogsterreng og løype, det har vært en ambisjon hele tiden, forteller Stenseth.

Anlegget er også planlagt slik at de tre snøkanonene de har til rådighet kan flyttes rundt, tilkobles og dekke hele den drøyt halvannen kilometer lange traseen. Løypa har sju slike uttak, såkalte kummer.

– Så får vi jo håpe at kommende vinter blir bedre enn den forrige, så vi også kan gli på ski, poengterer Stenseth vittig.

Veidekke har startet runde to med asfaltering på rulleskianlegget i Fredrikstadmarka. Her er Thomas Karlsen i sving på dampveivalsen.

Veidekke har startet runde to med asfaltering på rulleskianlegget i Fredrikstadmarka. Her er Thomas Karlsen i sving på dampveivalsen. Foto: Martin Næss Kristiansen

Folkehelsa

Fredrikstad Skiarena er en naturlig markaport, og et tilbud som forhåpentligvis kan føre til økt bruk av Fredrikstadmarka generelt og på ski, mener han.

– Her er trygge forhold for bruk av rulleski og det ligger godt til rette for både konkurranser og treningsøkter. Det er et viktig tilbud, da skigåing er en god aktivitet for folkehelsa. Det er også en arena for barnehager og skoler med tanke på opplæring i grunnleggende skiferdigheter, påpeker Stenseth.

Mange bidrag

Til nå er det brukt om lag 14 millioner kroner på anlegget, som riktig nok er verdt det dobbelte, ifølge skiklubbveteranen. Den lave kostnaden skyldes mange bidragsytere: Spillemidler, de tre store sparebankstiftelsene, mange små drypp fra private og bevilgninger fra kommunen. Mange i den lokale anleggsbransjen har dessuten gitt ulike gratisbidrag. Mye har også vært gjennomført som dugnad av skiklubbens medlemmer.

Men får byggekomiteen det som den vil, er anlegget ennå ikke helt i mål. De holder på med en vei rundt anlegget og fram i tid ligger intensjoner om både garderobe- og toalettanlegg.

Mer fra Dagsavisen