Nyheter

Sånn hilser døden

«Da vi ble plukka opp i kalde vannet så var jeg nesten som på LSD. Jeg lukta farger, hallusinerte. Sånn hilser døden, nå vet jeg det», lyder teksten i sangen om Boo Franzon. Nå er videoen sett over 11.000 ganger.

I påsken fylte fotokunstner Boo Franzon 50 år. Det gikk ikke upåaktet hen.

Mer enn 11.000 har sett live-opptaket av sangen «Sånn hilser døden», som ble publisert i forbindelse med hans femtiårsdag (se video hele teksten på sangen i slutten av saken).

Sangen handler om Boo, og mot slutten av opptaket kommer han selv opp på scenen og synger det siste verset.

Les også: – Der sto de, utenfor kirken i dress klokka ti på morra'n en søndag. Og jeg kjørte forbi i en bil fullastet med tjuvgods og narkotika, og tenkte «hva om det der var meg?»

Klarte ikke å vente lenger

– I innlegget på Facebook har jeg skrevet at jeg måtte vente til nå med å dele sangen. Men det riktige er at nå klarte jeg ikke å vente lenger, sier artist Stian Soli, som har skrevet og komponert sangen.

– Teksten er basert på samtaler med Boo. Så det blir riktig å si den er skrevet av begge to, sier Soli.

Videoen er spilt inn på Blå Grotte for snart to år siden, og er en del av et pågående prosjekt artisten har i samarbeid med blant annet Blå Kors, AOF og LO, som handler om å gi tidligere rusmisbrukere en stemme.

– Det er helt vanvittig at den har nådd 11.000 visninger allerede. Det viser at folk bryr seg. Og kanskje det er litt på grunn av den perioden vi er inne i nå, at det gjør noe med folk.

Forsvarsløst ærlig

Konserten på Blå Grotte har Soli friskt i minne.

– I løpet av disse årene har jeg snakket med så mange mennesker som har sterke historier. Det som kanskje skiller Boo fra mange andre, er at han snakker så åpent om det, og står fram offentlig med historien sin.

– Det er en historie som er verd en film?

– Definitivt. De jeg har pratet med, som har vært nede i det dypeste dype, og har vært så langt nede, de har ingen guard oppe. De er så brutalt ærlig. Det er noe uspesifisert med Boo. Jeg merker at jeg lytter når han prater, det er en sånn ro over han. Han prater ikke mye, men det han sier er så gjennomtenkt.

Videoen som Soli har delt, begynner med et sitat fra Boo:

Jeg så dattera mi på 14 år brøyte seg forbi de tøffeste av de tøffe. Hun vek ikke en tomme. Lille jenta.

«Flytt dere, jeg har med lunsj til pappsen»

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har grått av å tenke på det.

Sånn Hilser Døden - Boo Franzon & Stian Soli

Jeg måtte vente til denne dagen Boo. Gratulerer med 50-års dagen:) Dette er låten din basert på alle samtalene vi har hatt gjennom de siste tre åra. Takk for tilliten. Takk for vennskapet. Ta vare på hverandre.

Posted by Stian Soli on Thursday, April 9, 2020

«Sånn hilser døden»

Tekst: Stian Soli og Boo Franzon

Melodi: Stian Soli

Det var i Ålesund jeg drev å kava. Langt uti sjø'n etter et havari. En gammel kompis fant sjømannsgrava mens jeg og kjærsten min skulle få bli.

Da vi ble plukka opp i kalde vannet så var jeg nesten som på LSD. Jeg lukta farger, hallusinerte. Sånn hilser døden, nå vet jeg det.

Og han har kommet no'n flere ganger, men han har aldri dratt meg helt til bånn. Han har spurt meg om skam og anger. Men livet mitt det funker ikke sånn. Jeg har blitt testa og gått i mørke. Men jeg har aldri lagt igjen no'n lik.

Spør meg om penger, så er jeg fattig. I tro og håp, så er jeg rik.

Det kom en dag da jeg var ferdig sona, men fortsatt levde jeg bak lås og slå. Jeg satt heroin i øyeblikket da no'n der oppe, ba meg pent forstå. At det fins mere mellom jord og himmel. Jeg trodde nesten ikke det jeg så.

Det første steget inn i lyset, og siden den gang har jeg lært å gå. Og jeg har gått ombord med hele livet.

Og noen mangler det er greit å ha for jeg kan stå der å se'n i øya når de fleste helst vil dra. Og jeg vil aldri bli valgt til helgen, men det er heller ikke rollen min.

Nei, la meg starte i detta huset. Ta meg i hånda, velkommen inn.

Mer fra Dagsavisen