Nyheter

Vil bidra med gylne øyeblikk til barnefamilier

Gjennom Østfoldmuseenes «Barnesyssel» produserer Christine Haugsten Ellefsen digital kulturformidling til små og store på randen av brakkesjuke.

Hvem: Christine Haugsten Ellefsen (35)

Hva: Formidler ved Borgarsyssel

Hvorfor: Lager forslag til hjemmeaktiviteter gjennom den digitale formidlingsflaten «Barnesyssel»

Hvordan er det med dere kulturarbeidere om dagen?

 Både kultur- og museumsbransjen er jo allerede fattige bransjer som ikke har så mye å gå på, og nå mister vi alle våre fysiske formidlingsarenaer. De fleste hos oss har faste jobber, men vi føler veldig med alle frilansere som nå står i en særdeles vanskelig økonomisk situasjon.

Men dere har jo ikke lagt dere helt ned, dere formidler fortsatt.

– Ja, vi har blitt tvunget til å tenke veldig nytt, og for Østfoldmuseene startet dette veldig raskt med en ganske heftig idemyldring, masse dugnadsånd og flere kreative ideer. Det oppstår en ny kapasitet når alle blir tvunget til å ha hjemmekontor og vi ikke får gjort det vanlige arbeidet på våre fysiske arenaer.Nå blir det digital formidling framover, og skal vi tenke litt konstruktivt, er dette en mulighet for oss å kunne vise fram det digitale arbeidet som er gjort og gjøres i vår sektor. Vi lover at det kommer mye spennende fra Østfoldmuseene fremover, både på nettsidene våre og i våre sosiale medier.

Saken fortsetter under bildet.

Kulturformidler, Christine Haugsten Ellefsen, benytter dagene med hjemmekontor til å lage digitale, kulturelle opplevelser for barn på Facebook-siden Barnesyssel. Lille Ronja kvalitetssikrer arbeidet.

Formidler, Christine Haugsten Ellefsen, benytter dagene med hjemmekontor til å lage digitale, kulturelle opplevelser for barn på Facebook-siden Barnesyssel. Lille Ronja kvalitetssikrer arbeidet. Foto: Privat

Og med Barnesyssel rettes dette arbeidet mot – øh, som navnet tilsier – barn?

 Ja, nettopp! Barnesyssel startet som et markedsføringsgrep for aktivitetene på Borgarsyssel Museum i Sarpsborg, men nå utvikler det  seg til å bli et en digital møteplasssom favner museene i Østfoldmuseene. Nå bruker vi Facebookgruppatil Barnesyssel til å legge ut ideer til hjemmeaktiviteter. Museene ha jo mye pedagogisk kompetanse, særlig innenfor fag som historie og samfunnsfag, så vi tar vårt ansvar og skaper meningsfull museumsformidling for barn.

Ok, så enda mer pedagogikk og lekser? Vil det slå an da?

 Godt poeng! Men her lager vi faktisk noe som kan gi familier noen gylne øyeblikk sammen de kommende ukene. Vi må selvfølgelig ha hjemmeskole, men det er kanskje ikke leselapper og Salaby som sørger for mest goodwill. Da er det godt å kunne lære noe på en litt annerledes måte. Enten det er å lage en kjepphest eller å bygge middelalderhus med Minecraft.

Les også: Tidsfordriv i karantenetid

Har dere mye på lur, det kan jo trekke ut i tid dette her.

 Ja, absolutt! Jeg kan ikke love daglige innlegg, men jevnlige drypp? Ja, ja! Nå skal jo denne bransjen vise fram sine digitale muskler. Jeg må få tipse om digitaltmuseum.no også. I de kommende ukene er det kanskje noen som får anledning til å legge ut enda flere gjenstander der.

Hvilken er din barnesysselfavoritt?

 Jeg la ut en akkurat nå, som jeg er litt spent på mottagelsen av. Den krever at man har med seg en voksen da, for vi snakker om å kappe land.

Kappe land?

 Ja, du tar en sylskarp kniv med deg ut i skogen. Tegn opp en stor sirkel i jorden, og kast kniv i midten av sirkelen. Her ligger det muligheter for masse interessant læring, og det gir rom for å snakke om «gamledager», om krigføring og strategier. Men du kan også se på det som en mulighet for frisk luft og litt action i hverdagen. Bare vær forsiktig, for du vil helst ikke havne på legevakten i disse dager.

Les også: Slik lager du slim hjemme

Hvilken bok har betydd mest for deg?

 Oj, det var vanskelig. (roper ut i rommet) Aleks, hvilke bok har betydd mest for meg? (samboer Aleks svarer) Ja, den er fin! Doris Lessings «Det femte barnet».

Hva gjør deg lykkelig?

 Mat og tur!

Hvem var din barndomshelt?

 Astrid Lindgren

Hva misliker du mest ved deg selv?

 Rotet mitt, som bygger seg opp rundt meg as we speak.

Hva gjør du når du skeier ut?

 Da bestiller jeg sushi, drikker vin og ser en hel sesong av noe på Netflix.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

 Barns og kvinners rettigheter.

Er det noe du angrer på?

 Det er ikke konstruktivt å drive med angring.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

 Anne B. Ragde» Hun er så morsom, en skikkelig vitamininnsprøytning. Hør på «Sånn er du» med henne, så skjønner du hva jeg mener.

Mer fra Dagsavisen