Nyheter

Biblioteket på kjærlighetstokt

Med hjerteformede briller og kjærlighet på pinne i hendene, skapte de glade bibliotekarene god stemning i Fredrikstad sentrum på selveste Valentinsdagen.

Bilde 1 av 4

– Tanken er å spre glede og kjærlighet, og selvfølgelig fortelle folk at biblioteket alltid er åpent for absolutt alle – og at det er gratis. Denne dagen er det ofte mange som kritiserer med tanke på kjøpepress, så vi hadde lyst til å gjøre et lite motstunt, sier Elise van Nuys ved Fredrikstad bibliotek.

Sammen med biblioteks-kollegene Aleksander Bjørndal, Oda Gjærdingen og Ingvild Kjølstad vandret hun fredag rundt i gågata og på Torvbyen, og delte ut boktips og søte fristelser til de forbipasserende – i forbindelse med at 14. februar er Valentinsdagen eller alle hjerters dag.

– Det er jo den perfekte tingen å dele ut på en dag som denne, og så fikk vi en veldig fin avtale med Brynild, så de har sponset oss med kjærlighetene, forteller van Nuys.

Les også: En tidsreise i bøkenes verden (Demokraten+)

Oppmuntring til ensomme

De fire bibliotekarene hadde pyntet seg med hjerteformede briller for anledningen, og fikk mange hyggelige tilbakemeldinger for kjærlighetsstuntet. Kjærlighetene på pinne var i tillegg prydet med noen velvalgte, oppløftende ord.

– Det finnes mange ensomme mennesker som kanskje blir glade for en liten oppmuntring, trøst og varme, sier van Nuys.

– Folk virker utrolig glade. Noen har kanskje sluttet å spise sukker, og er ikke så interesserte, men de fleste blir veldig blide og syns dette er morsomt, sier van Nuys.

Les også: Onsøy bibliotek tester utlån av elsykler (Demokraten+)

Sunniva Meland Eriksen (t.v.) og Jonas Andersen mener det er bra at biblioteket går nye veier for å skape oppmerksomhet rundt tilbudet sitt.

Sunniva Meland Eriksen (t.v.) og Jonas Andersen mener det er bra at biblioteket går nye veier for å skape oppmerksomhet rundt tilbudet sitt.

Møtt med innlegg i biblioteks-debatten

En av dem som satte stor pris på stuntet var Inger Marie Støa. Hun benyttet samtidig anledningen til å fronte sin mening om Fredrikstad biblioteks framtidige tilholdssted, etter at debatten rundt flytting fra Phønixbrygga til Værste har blusset opp igjen.

– All oppmerksomhet rundt biblioteket og at det skal beholdes der det er i dag, syns jeg er viktig, så dette tiltaket er veldig fint. Jeg har vært der fra jeg begynte på realskolen, og alt vi skulle diskutere i forbindelse med skolen hadde vi der borte, mimrer den muntre pensjonisten.

Også Sunniva Meland Eriksen og Jonas Andersen ble positivt overrasket over bibliotekarenes oppfinnsomhet.

– Jeg liker at biblioteket har begynt å engasjere seg mer i lokalsamfunnet, blant annet gjennom tilbudet de har fått på plass på Litteraturhuset (LittFri, journ.anm.), men også med ting som dette, sier Andersen.

– Jeg tror det er mange som kanskje rett og slett glemmer at biblioteket er en ting, og da er det bra at det blir puttet mer oppmerksomhet på det, sånn at folk begynner å snakke, supplerer Meland Eriksen.

Les også: «Fredrikstad bibliotek er vernet, og som samfunn bør vi også verne om det»
Les også: «Ta vare på denne perlen av et bibliotekbygg fremfor å forlate og bygge nytt»

Vidt spenn av kjærlighetsbøker

Sammen med den lille røde kjærligheten delte bibliotekarene altså også ut tips om fem bøker som kan være passende lektyre på Valentinsdagen. Anbefalingene er «En dag» av David Nicholls, «Anna Karenina av Leo Tolstoj, «Prosjekt Rosie» av Graeme Simsion, «Stolthet og fordom» av Jane Austen og «Dracula» av Bram Stoker.

– Vi har rett og slett spurt de beste bibliotekarene våre om å trekke fram fem forskjellige bøker, og tenkte det var gøy å få fram spennet i kjærlighetsbøker. Her har vi både den tristeste boka, den med mest intriger, den morsomste, skumleste og mest romantiske. Det er absolutt noe for enhver smak innenfor kjærlighetssjangeren, mener Elise van Nuys.

Fredrikstad bibliotek er for øvrig ikke fremmed med å kjøre slike stunt for å skape blest rundt tilbudet sitt, og senest i januar gjennomførte de høytlesing på byferga (+) mellom Gamlebyen og Gressvik. van Nuys hinter om at det er mer kreativt i vente.

– Vi vil selvfølgelig at enda flere skal komme til biblioteket, så det er helt klart også en motivasjon for å være ute på denne måten, avslutter hun.

Bibliotekets Valentins-gaver var prydet med oppmuntrende ord.

Bibliotekets Valentins-gaver var prydet med oppmuntrende ord.

Mer fra Dagsavisen