Nyheter

Poetisk hverdagsavbrekk for elvependlerne

Passasjerene på byferga fikk en annerledes og lyrisk reise torsdag formiddag, da Fredrikstad bibliotek bød på deklamering av dikt i anledning den nasjonale Høytlesingsdagen.

Bilde 1 av 2

– Mottakelsen var overraskende bra. Jeg var sikker på at noen skulle bli irriterte over at vi forstyrret dem, men det virket som alle syns dette var et morsomt avbrekk i hverdagen. De klappet etter hvert dikt, og ingen satt med hodetelefoner og så sure ut, sier bibliotekar Tonje Gjems Vangberg til Demokraten.

Torsdag var hun ute på stuntoppdrag på byferga fra Gamlebyen til Gressvik og tilbake igjen – sammen med Eva Britt Sørbøe Syversen, Aleksander Bjørndal og Tina Regine Grønås.

Godt og blandet

Misjonen deres var å underholde passasjerene med nyere og eldre dikt fra kjente forfattere som André Bjerke, Inger Hagerup, Halldis Moren Vesaas, Olav H. Hauge, Frode Grytten og Linn Skåber – men også internasjonale navn som Charles Bukowski.

– Det er et vidt spekter, men mest norsk, som treffer mange ulike målgrupper, forteller bibliotekarene.

Og tiltaket var tydeligvis vellykket. Demokratens utsendte kunne observere at nær sagt alle de reisende lot seg begeistre av de lyriske framførelsene, latteren og applausen satt løst, og mange tok seg til og med tid til å takke for opplevelsen før de gikk i land.

– Jeg så faktisk en passasjer som jeg tror egentlig skulle av i byen, men som ble sittende til Gressvik og tilbake igjen til sentrum, smiler Sørbøe Syversen.

Les også: En tidsreise i bøkenes verden (Demokraten+)

Strekker dagen gjennom uka

Dikt-stuntet er et ledd i den landsomfattende Høytlesingsdagen, et initiativ fra Nasjonalbiblioteket som i år markeres i tidsrommet 20.-26. januar. Ved Fredrikstad bibliotek har de likeså godt spredt arrangementet over flere dager.

– Ønsket er at flest mulig bibliotek skal profilere seg i løpet av denne uka. Dette er bare én del av våre ting, og det eneste vi har dratt ut med. Ellers har vi hatt høytlesing på Østsiden bibliotek, samt «Strikk & lytt» og «Bok & kaffe» på huset, utdyper Sørbøe Syversen.

I tillegg har det blitt gjennomført eventyrstund ved Onsøy bibliotek, der 7. klassinger har lest høyt for 1. og 2. klassinger rundt bålpanna.

Les også: Onsøy bibliotek tester utlån av elsykler (Demokraten+)

Rannveig Misund og Svend Åge Karlsen syns bibliotekts poetiske sprell var midt i blinken.

Rannveig Misund og Svend Åge Karlsen syns bibliotekts poetiske sprell var midt i blinken. Foto: Hermund L. Kjernli

– Elsker lyrikk

Blant de mange som satte pris på torsdagens poetiske fergeunderholdning, var Rannveig Misund og Svend Åge Karlsen.

– Jeg er veldig glad i lyrikk! Her var det noe nytt og noe gammelt, så dette syns jeg var kjempehyggelig, fastslår Misund.

– Hun elsker lyrikk, og jeg har begynt å elske det etter at jeg ble sammen med henne. Dette syns jeg var flott, legger Karlsen til.

De er begge ivrige bokslukere, og Karlsen benytter seg også ofte av låneutvalget.

– Jeg leser masse, og bruker biblioteket hver gang jeg har lest ut en bok. Minst én gang i uka er jeg innom, kanskje to, sier han entusiastisk.

Les også: «Ta vare på denne perlen av et bibliotekbygg fremfor å forlate og bygge nytt»

Kult, ikke kleint

I forkant av diktopplesningen, solgte biblioteket inn arrangementet på følgende måte: «Høytlesning på ferga (kult eller kleint?)».

– Svaret på det må bli «kult». Vi hadde gledet oss til dette, og satset på at det ikke skulle bli kleint. Det var veldig ukleint, faktisk, sier Tonje Gjems Vangberg.

– Jeg kjente litt på det under det første diktet, men så ble jeg varm i trøya, og da var det bare kult, supplerer Aleksander Bjørndal.

Og etter suksessen tur-retur Gamlebyen, har de biblioteksansatte fått blod på tann med tanke på nye kreative krumspring i framtida.

– Vi har hatt høytlesing på ferga tidligere også, neste gang blir det kanskje togstasjonen, Torvbyen eller Fredrikstad stadion. Vi finner stadig på ting, men akkurat hva vil vi ikke røpe før det skjer, for det er tross alt stunts.

Tina Regine Grønås (t.v.), Aleksander Bjørndal, Tonje Gjems Vangberg og Eva Britt Sørbøe Syversen fra Fredrikstad bibliotek sto bak torsdagens dikt-stunt for passasjerene på byferga.

Tina Regine Grønås (t.v.), Aleksander Bjørndal, Tonje Gjems Vangberg og Eva Britt Sørbøe Syversen fra Fredrikstad bibliotek sto bak torsdagens dikt-stunt for passasjerene på byferga. Foto: Hermund L. Kjernli

Mer fra Dagsavisen