Nyheter

– Det enkle og naturnære, er det folk setter pris på

Tirsdag åpnes det opp for booking av kystledhytter gjennom Oslofjordens Friluftsråd. – Over halvparten av alle bookingene vi får i løpet av et år, skjer på denne dagen, sier kystledens ferske avdelingsleder.

Bilde 1 av 6

Hvem: Stine Greni (38)
Hva: Ny avdelingsleder for kystleden i Oslofjordens Friluftsråd
Hvorfor: Tirsdag denne uken åpnes det for booking av kystledhyttene, med utleie av blant annet Homlungen fyr på Kirkøy, Rekefabrikken på Papper og Struten fyr ute i havgapet

Hva betyr egentlig «kystled»? 

– Grunntanken er at det skulle være en led langs kysten der man kunne ro fra hytte til hytte. I dag praktiseres det ikke helt sånn, men vi tilbyr fortsatt robåter i tilknyting til mange av våre hytter. Kystledtilbudet er enkel, rimelig overnatting i fantastiske naturomgivelser. Det skal være rimelig og tilgjengelig for alle, sånn at hvem som helst kan får en unik opplevelse langs hele Oslofjorden.

Og nå skal du lede kystledavdelingen i Oslofjordens Friluftsråd avdelingsleder.

– Ja, siden jeg er helt ny i stillingen bruker jeg mye tid på å reise langs fjorden og bli kjent med hyttene og alle de fantastiske frivillige og samarbeidspartnerne våre som bidrar til at tilbudet er så bra som det er. OF har 63 hytter i porteføljen, og jeg har nå vært på rundt 20 av dem. Det tar tid å bli kjent når vi har steder fra Larvik i vest til Hvaler i øst. Teamet jeg leder jobber med alt fra drift og tilsyn og vedlikehold til kommunikasjon og konseptutvikling. Som avdelingsleder jobber jeg med personal og økonomi, men også med videreutvikling og markedsføring av kystled.

Hva slags hytter kan man leie? 

– Vi har mange typer eiendommer. En del av dem er bygg vi har overtatt driften av fra Kystverket eller Forsvarsbygg. Andre kan være private eiendommer som er kjøpt opp for å forhindre privatiseringen av strandsonen. «Hyttene» er alt fra små tømmerkøyer som rommer bare noen få, til fyr i spektakulære i omgivelser eller store bygg som kan huse hele skoleklasser og andre store grupper. Variasjonen er enorm.

Hvor fort blir de mest populære hyttene booket? 

– Mye blir tatt veldig raskt! Vi åpner bookingen førstkommende tirsdag klokken ti for medlemmer, og pågangen bruker å være stor. Over halvparten av alle bookingene vi får i løpet av et år, skjer på denne dagen. Skoleferieukene og St. Hans går først, men folk må huske at det er fantastisk på kystledhyttene også litt utenom høysesongen.

Er det noen av dem som allerede er fulltegnet for sommeren? 

– Nei, det er kun noen grupper som får lov til å forhåndsbooke, og det er blant annet skoleklasser og åpne arrangementer for barn og unge. Men det er noen av eiendommene som er lukket denne sesongen på grunn av renoveringsarbeid og lignende.

Hvorfor bør folk leie kystledhytter? 

– Morsomt at du spør, for vi har akkurat gjennomført en brukerundersøkelse blant de som brukte kystleden i 2019. Responsen var massiv og rundt 500 tok seg tid til å svare på hvordan de hadde opplevd det, og det er ganske unisont: det er konseptet som treffer. Det å være nær naturen, i enkle forhold uten noe jåleri, gir en opplevelse utenom det vanlige. På noen av overnattingstedene  kan man til og med få en øy helt for seg selv. Det setter folk pris på!

Har det kommet til noen nye hytter siden i fjor? Eller større oppgraderinger av noen av de eksisterende? 

– Jeg kan faktisk røpe at det kanskje kommer et par nye litt senere i 2021, og så er det kanskje et «wild card» som blir annonsert etter bookingåpning en gang i løpet av våren, men mer kan jeg ikke si. Det er bare å følge med!

Les også: Verdt oppussingen

Hva er din egen favoritt? 

– Jeg er jo fersk i jobben, så jeg har ikke rukket å se alle 63 ennå. Jeg har heller ikke rukket å bo på noen av dem, men jeg har besøkt nærmere 20 og hvert sted har sitt særpreg. Jeg klarer ikke å plukke ut en favoritt.

Hvilken bok har betydd mest for deg? 

– Oj! Det var et vanskelig spørsmål. Jeg er utdannet litteraturformidler, så det er mange, men det må  nok bli Brødrene Løvehjerte. Den er fremdeles med meg på mange måter, selv 25 år etter at jeg leste den sist.

Hva gjør deg lykkelig? 

– Jeg prøver ikke å være politisk korrekt på grunn av jobben min nå altså, men det å være ute i naturen, skru av telefon og være avlogga er viktig for meg. Å sove ute i en hengekøye eller i telt er lykke.

Hvem var din barndomshelt? 

– Det var nok morfar. Han tok meg alltid med ut i naturen og fortalte om spennende fantasivesener, viste meg Lofoten og la grunnlaget for min kjærlighet til naturen.

Hva misliker du mest ved deg selv? 

– Såpass?! Hva svarer folk på dette?  Jeg kan si en ting jeg er veldig lei meg for, og det er at ennå ikke har lært meg å stå på ski. Jeg får det bare ikke til, og det har frarøvet meg mange opplevelser når vinteren er på sitt vakreste med masse snø.

Hva gjør du når du skeier ut? 

– Jeg har blitt så voksen og ordentlig så her er det ikke noe morsomt svar gitt. Det må eventuelt være å sove midt på dagen i helgene hvis det har vært en ekstra hektisk uke. Søvn hjelper på det meste.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for? 

– Mye! Dyrs rettigheter og det å få et ordentlig dyrepoliti. Jeg kunne gått for demokrati og mot hat-prat. Vi ser altfor mange skumle tendenser i verden i dag.

Er det noe du angrer på? 

– Det er det jo. Jeg angrer for eksempel på at jeg ikke flyttet ut på landet før. Jeg er fra Oslo og glad i byen, men jeg fikk ikke levd akkurat slik jeg ønsket før jeg slo meg ned lang kyststien på Åros. Neste skritt er å få meg en gård, det er den store drømmen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?  

– Jeg har heisskrekk så ville aller helst ha stått fast med en som hadde fått meg til å le, alternativt Totoro (fra Studio Ghibli). Han er nok god å holde rundt når man er stressa.

Les også: Millionene regner over kystledhytter og nasjonalparker

Mer fra Dagsavisen