Nyheter

– Øyesykdommen endret livet mitt

For tre år siden fikk Yvonne Elizabeth Juliussen beskjeden som snudde opp ned på livet.

Hvem: Yvonne Elizabeth Juliussen (45)

Hva: Renholdsoperatør ved Sykehuset Østfold Kalnes.

Aktuell: For tre år siden fikk hun en beskjed som snudde opp ned på livet. Nå er Yvonne kåret til årets fotgjenger av Bypakke Nedre Glomma.

Gratulerer som årets fotgjenger. Til prisen ønsket Bypakka kandidater som går året rund, uansett vær. Det gjør du – men bakgrunn for valget av apostlenes hester kontra bilen skyldes en spesiell beskjed du fikk for tre år siden?

– Det stemmer, jeg elsket å kjøre bil og så kunne jeg plutselig ikke kjøre lenger. Jeg mistet førerkortet da jeg fikk diagnosen Retinitis Pigmentosa, en alvorlig øyesykdom. Først syklet jeg overalt hvor jeg skulle, men etter flere nestenulykker og synet som ble gradvis dårligere, begynte jeg å gå dit jeg skulle.

Synes du vi generelt har lett for å bruke bilen når vi skal av sted?

– Ja, jeg hadde nok kjørt i stedet. Jeg tror ikke man tenker over det når det er så lett å bare sette seg bak rattet å kjøre dit man skal. Dørstokkmila kan være seig. Det blir en vane å gå også, jeg tenker ikke lenger over det da det har blitt naturlig for meg.

Forsidebilde ditt på Facebook er en blank og strøken BMW kabriolet, savner du å kjøre bil?

Ja, jeg elsker biler, spesielt kabriolet, det er et stort savn. Første gang jeg måtte ta bussen etter at jeg mistet førerkortet, gråt jeg hele veien til byen.

De fleste har vel sett Kjell Aukrusts figur – fotgjenger Gudleik Knotten. Med stoppdekkmønster på frakken har han tydeligvis vært utsatt for flere uhell. Føler du deg trygg som fotgjenger?

– Ja, så lenge jeg går på fortauet. Jeg har nesten blitt påkjørt i et fotgjengerfelt. Hadde bilen vært elektrisk og tilnærmet lydløs, kunne det fort ha skjedd en stygg ulykke. Det var jeg som stoppet.

... og alltid på tur med refleks?

– Alltid. Det ligger refleks i alle jakkelommene mine, pluss en reflekssele jeg tar på meg når jeg går i mørket. Det bør alle gjøre!

Hva bør forbedres for fotgjengere?

– Jeg ønsker meg fortau i hele Dikeveien og fotgjengerfelt i Smørbøttaveien. I tillegg bør hekker/busker bli trimmet så bilførere og fotgjengere lettere ser hverandre i avkjørsler o.l.

Har du en oppfordring til andre som velger bilen når de kunne tatt beina fatt?

– Ta på ryggsekk, gå til butikken. Man får trim, frisk luft, sparer penger og miljø, og ikke minst får du god samvittighet. Selv velger jeg gjerne butikken som ligger lengst unna.

Hvem nominerte deg?

– Min fantastiske datter Thea Emilie. I nominasjonen skrev hun at jeg har tatt utviklingen av øyesykdommen på strak arm og gjort om dette til noe positivt, nemlig å bevege seg masse. Slike ord varmer et mammahjerte.

I tillegg til heder og ære har du fått et gavekort på 5.000 kroner. Hva går prispengene til?

– Jeg fikk gavekort i en sportsbutikk, og har allerede brukt litt av det på nye sko. Trengte et par til vinterbruk. Det blir ikke noe problem å bruke opp resten heller da jeg digger treningsklær. Det er en fordel ha på seg noe som er behagelig å bevege seg i når man går 15.000 skritt om dagen.

… og så er det noen faste spørsmål i denne spalten:

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser bare krim, og digger Jo Nesbø, Jussi Adler-Olsen og Mary Higgins Clark.

Hva gjør deg lykkelig?

– Sol, sommer, svaberg og sjø. Glade mennesker.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi Langstrømpe var jo kul da.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Øyesykdommen. Jeg er redd for at alt skal bli helt mørkt, og at det ikke finnes noen kur. Kunne gjerne tenkt meg et par nye øyne som virker.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg inn kreps og Chablis, helst på en varm sommerdag.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– For barns rettigheter.

Er det noe du angrer på?

– Nei. Det jeg har gjort, har gjort meg til den jeg er.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Céline Dion. Jeg skulle sørget for at heisen hadde stått helt til hun hadde sunget ferdig alle favorittsangene mine.

Les også:
– Det meste kan feires med en karuselltur (Demokraten+)

Fotball ikke lenger viktigst for Isabell Herlovsen (Demokraten+)
Maria er gjenbruksforkjemper med Obama på veggen

Mer fra Dagsavisen