Gjenbruksforkjemper med Obama på veggen

Det blir stadig vanligere å legge brukte varer under juletreet, forteller Maria Ruud i Fretex Fredrikstad.

Hvem: Maria Ruud (44)

Hva: Butikkleder Fretex Fredrikstad

Hvorfor: Mener flere bør velge gjenbruksvarer når julegavene skal handles inn.

 

Fretex jobber for å bidra til et bedre miljø og en bærekraftig klode. Er vi bevisste på gjenbruk når julegaver skal handles inn?

– Uten tvil, det er flere og flere som ønsker å handle brukt. Vi har kunder i alle aldre. Mange er på jakt etter noe unikt som du ikke finner i andre butikker. Noen kjøper gavekort og andre er på jakt etter spesielle produkter de samler på, som glass eller bestikk. Jeg tror mange blir «mettet» på Black Friday-hysteriet. Fra vårt ståsted er det ikke tvil om at det går den rette veien.

Følger Fretex-butikken den øvrige handelsstanden med økt omsetning i ukene før jul?

– Jeg ville gjerne ha svart ja på det spørsmålet, men hos oss i Fredrikstad er sommermånedene de beste når det gjelder omsetning. Det betyr ikke at vi har lite å gjøre. Frelsesarmeen er nesten nærmeste nabo til butikken og nå i førjulstiden er det mye som skal følges opp.

Vi har tidligere omtalt hvor mange hundre tonn med klær som blir levert inn til Fretex i Østfold i løpet av et år. Det er tydelig at Frelsesarmeen har en spesiell plass i østfoldingenes hjerter?

– Vi er veldig takknemlig for alt vi får. Det er enorme mengder som blir levert inn i våre Fretexbokser eller Fretexposer på Posten. Alt tøy går til sentrallageret på Alnabru. Her blir det sortert med mål om størst mulig gjenbruk. Fordelingen er ca. 70 prosent til gjenbruk, 25 prosent til materialgjenvinning og 5 prosent til energigjenvinning.

Hvor går overskuddet av salget?

– Alt tøy som gis til Fretex selges i Fretex-butikkene, eksporteres og deles ut via Frelsesarmeens sosiale lavterskeltilbud. 10 prosent av bruktinntekten går til Frelsesarmeens øvrige sosiale arbeid. Det blir bidrag til lavterskeltilbud, møteplasser, arbeidstrening, helsehjelp og rehabilitering.

Jeg har lest noen historier hvor kunder har funnet kunstskatter og ekstremt dyre merkeklær på Fretex. Mest kjent er kan hende dressene til Kjell Inge Røkke. Ligger det noen skjulte skatter i Fredrikstad-butikken?

– Vi legger ut nye varer hver dag, her dukker det rett som det er opp noen godbiter. For bevisste damer har vi hatt både vintage fra Dior og Valentino-sko i hyllene. For oss som jobber i Fredrikstad har vi en spesiell forkjærlighet for lokale kunstnere. Smykker fra PLUS og glasskunst fra Benny Motzfeldt er noe vi verdsetter ekstra høyt.

Bruktbutikk og motevisninger – du tenker litt utenfor boksen?

– Intimkonsertene har vært en suksess. I tillegg har studenter fra Høgskolen i Østfold «lånt» butikken. Det har resultert i temakvelder med motevisninger, gjerne fra et spesielt tiår.

Les også: Øisteins juleblyant fra Gamlebyen til hele verden

To av deres butikker i Oslo tester ut kommisjonssalg. Er det noe Fredrikstad-folk kan få glede av i nærmeste framtid?

– Konseptet heter «Pre-loved by Fretex» og er absolutt noe vi har hatt i tankene også her i Fredrikstad. Generelt liker jeg at ting kan brukes om igjen.

… og så noen faste spørsmål:

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Romanen «Saras nøkkel» av Tatiana de Rosnay berørte meg og gjorde et sterkt inntrykk.

Hva gjør deg lykkelig?

– Være sammen med familie og venner, i tillegg til de små tingene i hverdagen. Det å se at noen opplever mestring gjør meg veldig lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Pappa.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er for mye kontrollfrik.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Tja, skeier jeg ut? Jeg er flink til å kose meg hele tida, så da trenger jeg ikke skeie ut.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– ULOBA, slik at alle med assistansebehov skal få leve et fritt og selvstendig liv med Brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Er det noe du angrer på?

– Livet er for kort til å angre på noe.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Barack Obama. Jeg har stor respekt for arbeidet han har gjort. Etter en time i heisen med Barack hadde jeg nok lært mye. Han henger forresten på veggen hjemme i gangen.

Les også: Loppeberget deler ut 100.000 førjulskroner (Demokraten+)