Nyheter

Seriene som teller ned til julaften

En helt fersk serie og tidenes største julekalendersuksess er noe av det TV-kanalene byr på når adventstida begynner.

Denne artikkelen er fra 2019.

Les også: «Julekalenderne på TV var egentlig myntet på barna. Mye tyder på at seriene er viktigst for voksne»

I desember er det mange som ikke klarer seg uten julekalenderseriene, men hver generasjon og hvert årskull av TV-seere har sine egne favoritter – kanskje den serien man husker best fra egen oppvekst eller da barna var små. TV-kanalene gjør sitt for å tilfredsstille forventningene våre, all den tid julekalenderen er den TV-vanen som nordiske TV-selskap stadig får ha i fred for strømmegigantene – enn så lenge.

I år byr NRK blant annet på gjensyn med «Snøfall», tidenes mest sette norske julekalender med rundt en million seere per episode i desember for tre år siden. Her er lista som gjør ventetida kortere fram mot julaften.

NRK byr på tidenes juelekalendersuksess på mange kanaler i desember.  «Snøfall» og Selma som ønsker seg familie til jul. Foto: NRK

NRK byr på tidenes juelekalendersuksess på mange kanaler i desember. «Snøfall» og Selma som ønsker seg familie til jul. Foto: NRK

NRK

NRK sørger for å tapetsere desember med denne suksessen på sine kanaler. «Snøfall» vises på NRK1, NRK Super, NRK3 og på NRK TV på nettet.

NRK Super sender også danske «Pakten», samt den svenske julekalenderen «Emblas saga». Begge er sendt før.

På NRK TV ligger flere av de gamle julekalenderne NRK har rettighetene til ute:

«Jul i Skomakergata»

I år er det 40 år siden «Jul i Skomakergata»ble sendt for aller første gang. For mange blir det ikke skikkelig førjul uten Henki Kolstad og Tøfflus på skjermen.

I år er det 40 år siden «Jul i Skomakergata»ble sendt for aller første gang. For mange blir det ikke skikkelig førjul uten Henki Kolstad og Tøfflus på skjermen. Foto: NRK

«Amalies jul»

«Jul i Svingen»

«Julekongen»

«Teodors jul»

«Vertshuset den gyldne hale»

På NRK TV ligger også humorkalenderne med 24 korte avsnitt som NRK laget i 2014: «Adventslekene» og «Høssing julekalender».

Serier som «Jul i Blåfjell», «Jul på Månetoppen», «Jul i Svingen» og «Julekongen» må oppleves via DVD-formatet i år.

TVNorge

I tillegg til nyheten «Jul i Blodfjell II» har TVNorge en rekke serier fra sin julekalenderkatalog liggende på Dplay:

«Jul i Blodfjell»

«Jul i Blodfjell II»

«Asbjørns Julekalender»

Espen Eckbos alter ego Asbjørn i julestemning vises på TVNorge denne desember. Serien ligger også på Dplay.

Espen Eckbos alter ego Asbjørn i julestemning vises på TVNorge denne desember. Serien ligger også på Dplay. Foto: TVNorge

«Juleølkalenderen»

«Juleølkalenderen sesong 2»

«Nissene over skog og hei»

«Nissene på låven»

Atle Antonsen går igjen i flere av TVNorges julekalendre, blant annet «Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei» som ligger ute på Dplay.

Atle Antonsen går igjen i flere av TVNorges julekalendre, blant annet «Nissene på låven» og «Nissene over skog og hei» som ligger ute på Dplay. Foto: TVNorge

«Asbjørns julekalender» sendes på TVNorge hver kveld etter «Jul i Blodfjell II».

Den nye sesongen av «Juleølkalenderen», hvor komikere drikker seg brisne på diverse øltyper, sendes også på Max.

TV 2

Julematkalenderen «Wenches julekalender» er den første egenproduserte julekalenderaktige serien TV 2 har laget på to ti år. Her skal TV-kokken fra «God Morgen, Norge» lage julemat hver dag etter nevnte frokost-TV-sending. Serien ligger også på TV 2 Sumo.

Wenche Andersen Wenches kjøkken God morgen Norge. Bildene kan kun brukes av media i forbindelse med omtale av TV 2 eller TV 2s programmer.
FOTO: Espen Solli / TV 2

TV 2 byr på nyskapningen «Wenches julekalender», hvor «God Morgen, Norge»-kokken skal by på julematoppskrifter på TV 2 og TV 2 Sumo fram til julaften. Foto: TV 2

TV 2 sender også kanalenes to faste gjengangere i desember: «The Julekalender» og «Julefergå» sendes på TV 2 Zebra og ligger på TV 2 Sumo.

«The Julekalender» sendes på TV 2 i år igjen, til glede for seriens mange fans.

«The Julekalender» sendes på TV 2 i år igjen, til glede for seriens mange fans.

TV 2 viser også den danske adventsserien «Tinkas eventyr» for andre år på rad, på TV 2 og på TV 2 Sumo.

Viaplay

Det store eksperimentet. Sesong tre av barne-TV-serien med naturfagfokus hvor Håvard Lilleheie sammen med barna Isabel og Emil må gjøre vitenskapelige eksperimenter for å redde jula fra den slemme professor Primus (Anne Marie Ottersen). Sesong 1 og 2 ligger også ute.

I Sverige lager SVT en ny julekalender hvert eneste år. Årets serie er en komedie med tittelen «Panik i Tomteverkstan».

I Danmark byr DR1 på «Julestjerner», reprise på en adventsserie fra 2012.

Mer fra Dagsavisen