Nyheter

Nøkleby-elever kan bli Østfolds beste i nasjonal gå-til-skolen-aksjon

I september har 55.000 skoleelever konkurrert om at flest mulig tar beina fatt til skolen. Ved halvgått konkurranse stiller Nøkleby skole i en særstilling – øverst på pallen i Østfold troner nemlig klasse 5C, og seks av de 15 beste klassene kommer fra Nøkleby skole.

Bilde 1 av 3

Det er full jubel og applaus i klasserommet når Demokraten kan fortelle hvordan elevene ligger an i Norges største gå-til-skolen-aksjon. Elevene er samstemte når vi spør om det er vanskelig å velge føttene fremfor å bli kjørt i en varm bil til skolen.

– Vi seier nei hvis mamma eller pappa foreslår å kjøre oss til skolen, og det gjelder uansett vær eller om vi er med i en konkurranse.

Trygg skolevei

Kontaktlærer Kjersti Jonsson og faglærer Ida Søstrand er ikke tvil om at Beintøft-konkurransen har inspirert elevene til å gjøre en ekstra innsats når det gjelder å bruke sykkel eller ta beina fatt når de skal til skolen.

– I tillegg til fokuset på at elevene skal reise miljøvennlig til skolen får klassene også en oppgave hver uke. Nå har de akkurat avsluttet oppgaven med å beskrive en trygg skolevei.

Vi spør tiåringene Vera Berntsen og Philip Pettersen hva som er en trygg skolevei?

– Det er å ha gangvei hjemmefra og helt til skolen. Alle i vår klasse har det, derfor er det enkelt og trygt når vi går eller sykler til skolen. Akkurat i dag er det ingen av oss som har blitt kjørt til skolen.

LES OGSÅ: 
Klimakampen trumfet fraværstrussel
– Politikerne må ikke bare høre, de må gjøre

Bedre kondisjon

Suksessen for Nøkleby skole i årets kampanje Beintøft har bakgrunn i en felles påmelding fra skolen.

– Tidligere fikk hver enkelt kontaktlærer velge om klassen skulle meldes på til Miljøagentenes årlige aksjon. I år valgte vi å melde på hele skolen samlet – med bakgrunn i et helseperspektiv, forklarer inspektør Lisbeth Sandbæk, og fortsetter:

– De fleste av elevene trenger mer fysisk aktivitet, da blir denne konkurransen både en morsom og nyttig vekker. At det også blir mindre press på drop-sona er jo en ekstra fordel. Vi har heldigvis unngått alvorlige ulykker her ved Nøkleby – men med miljøvennlig transport til og fra skolen er sjansene naturlig nok også mindre for at trafikkfarlige situasjoner skal oppstå.

UANSETT VÆR: Nøkleby-klassen er samstemte om en ting: – Vi sier et klart nei hvis mamma eller pappa foreslår å kjøre oss til skolen.

UANSETT VÆR: Nøkleby-klassen er samstemte om en ting: – Vi sier et klart nei hvis mamma eller pappa foreslår å kjøre oss til skolen. FOTO: ERIK WIGGO LARSEN

Gå, sykle eller kollektivt

Beintøft startet 2. september og avsluttes 29. september. Den årlige kampanjen er i regi av Miljøagentene. Alle skoleklasser fra 1. til 7. trinn konkurrerer om å vinne den gjeve førsteplassen og 30.000 kroner til klassekassa.

– Målet med Beintøft er å inspirere til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. På denne måten er man med på å forurense mindre, skape tryggere skoleveier, få bedre helse og ikke minst ta vare på naturen, sier prosjektleder Kaspar Tjeldflaat Steudel i Miljøagentene.

Grønnere livsstil

Tjeldflaat Steudel mener årets hovedtema for Beintøft er «gå sammen for framtida», og handler like mye om å samles rundt et felles mål, som å komme seg til og fra skolen på miljøvennlig vis. Politikere krangler om bompenger, nå er barna lei av å vente.

– Barna vil uten tvil vise de voksne og politikerne at det faktisk går an å ha en grønnere livsstil i en hektisk hverdag, avslutter Steudel.

Fikk du med deg denne? – Vi vil bare at flere skal bry seg

Mer fra Dagsavisen