Nyheter

– Tåpelig at James Bond skal spilles av en kvinnelig skuespiller

James Bond-ekspert fra Fredrikstad mener filmskaperne av den nye James Bond-filmen bør holde seg tro mot rollefiguren.

Joakim Rekaa er over snittet interessert i James Bond. På spørsmål om han kan trekke frem favoritter blant tittelspor, filmer eller skuespillere, gir han gode eksempler på flere ting han liker – og hvorfor.

Rekaa bor på Slevik sammen med samboer og deres tre døtre. Når han ikke er oppslukt i James Bond-verdenen har han også en jobb han går til hver dag. I august starter han i ny jobb.

– Jeg har jobbet med barnepsykiatri i ni år, og to år på en barneskole. I august begynner jeg i ny jobb i fosterhjemstjenesten. Jeg har hatt det veldig bra i jobben min, men starter nå i en jobb hvor jeg håper å få brukt fagkunnskapen min mer, forteller han.

LES OGSÅ: Vanskelig å overtale ungdom til å kjøre med manuelt gir 

Mange favoritter

Joakim Rekaa har vært opptatt av James Bond siden 1997. Han har lest alle Bond-bøkene til Ian Fleming og noen andre forfattere. Han har sett alle filmene utallige ganger og har mye kunnskap om Bond-universet. Det er vanskelig å trekke frem favoritter.

– Jeg liker både Sean Connery og Timothy Dalton. Connery er Bond. Men Timothy Dalton er så utrolig god skuespiller. Han er så allsidig i de to filmene han spilte, sier han.

– Hva er favorittfilmen?

– Noen ganger sier jeg Goldfinger (1964) og noen ganger sier jeg GoldenEye (1995). Jeg er litt svak for GoldenEye, for min generasjons Bond er Pierce Brosnan. Det var da han ble Bond at jeg ble frelst, og det er hans beste film.

– Hva er din favoritt Bond-låt?

– Det er mange gode der. Som klassisk låt er jeg svak for både Goldfinger (Shirley Bassey) og Thunderball (Tom Jones). Så synes jeg A View To A Kill (Duran Duran) og The Living Daylights (a-ha) er gode låter. For meg fungerer de like godt som både poplåt og Bond-låt. Så en spesielt god favoritt er vanskelig å plukke ut, synes jeg.

LES OGSÅ: Stort sprang ut i det ukjente (Demokraten +)

Spionerte på spionen

Noen scener i den neste James Bond-filmen er spilt inn i Norge. Joakim og to andre fans reiste på settet for å spionere.

– Bond-produksjonen var i Hakadal og der var jeg for å spionere, men ble stoppet av vakthold ganske nærme. Og så har de spilt inn scener på Atlanterhavsveien, men der var vi ikke.

Han spekulerer også i at den nye Bond-filmen er spilt inn flere steder i Norge.

– Man tror de har vært på Lutvann i Østmarka. Det er ikke bekreftet, men der var det noen områder som var sperret av med noen gjerder. Det kan hende det var noen vinterscener for det var skåret i noe is. Det vannet skal visst være veldig klart, forteller Rekaa.

Spekulasjoner

Den siste tiden har det vært snakk om den nye James Bond-filmen som kommer på kino i 2020. Det har både blitt spekulert og blitt reagert på at den kvinnelige skuespilleren Lashana Lynch, skal ta over for Daniel Craig og bli den nye James Bond. Rekaa håper ikke det skjer.

– Hvis det blir som ryktene vil ha det til, at James Bond pensjonerer seg for godt og serien skal fortsette med en dame, synes jeg det er tåpelig. Jeg tror ikke det blir sånn. Det jeg tror er hun får agentnummeret hans for en periode i filmen og så kommer han tilbake senere, forteller han.

Rekaa er tydelig på at film skal være underholdning og ikke politikk.

– Jeg håper de holder seg tro mot det (Ian) Fleming har skrevet. Man må modernisere, for det er en del som står i bøkene som ikke ville fungert i noen av filmene. Bond er beskrevet ganske tydelig i bøkene, og jeg mener man skal holde seg til det. Det har fungert nå i snart 60 år. Det viser både interessen og den økonomiske inntjeningen. Det at man skal dra inn en kvinnelig skuespiller, synes jeg blir for rart.

Han foreslår at man kan gjøre det samme som med Star Wars-filmene, hvor noen karakterer får sine egne filmer.

– Kanskje man skal opprette en egen serie om MI6-agenter hvor man følger 001 i en film og 008 i en annen. Hvis dette er et utgangspunkt til en spin-off film, så har ikke jeg noe i mot det. Men å ødelegge noe som er så veletablert og som fungerer så bra, ser jeg ikke poenget med i det hele tatt. Bond er Bond, understreker Rekaa.

Tre døtre

Rekaa har samboer og tre døtre. Barna er 2, snart 5 og 8 år gamle. Selv om interessen ikke helt er der, vet barna hvem James Bond er.

– Jeg har ikke noe mål om at de skal bli like store fans som meg. Men de vet godt hvem det er. Jeg har jo hatt Bond-sangen som ringetone og har en stor GoldenEye-plakat hjemme i TV-stua. Den eldste datteren min er åtte år. Om hun om noen år vil se noen filmer, skal hun få lov til det, men hun må ikke like dem, sier han.

Samboeren er ikke fan, men han har fått henne til å se alle filmene.

– Hun synes de nyeste filmene er best. De eldste filmene er det lenger mellom høydepunktene og mer dialog. Hun liker best filmene fra 80-tallet og frem til dagens filmer. Hun godtar at jeg har interessen og at James Bond er en del av meg, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen