Nyheter

– Har tatt et stort sprang ut i det ukjente

Øyvind Moksnes ble ansatt som rektor ved Haugetun Folkehøgskole i april i år. Før det drev han med noe helt annet.

Bilde 1 av 3

Det er nærmere folketomt på Folkehøgskolen på Rolvsøy. Inne i administrasjonen sitter rektor Øyvind Moksnes og forbereder kommende skoleår. Han har ikke hatt jobben lenger enn siden april. Før det har han vært i politiet og var ett år på FN-oppdrag i Sør-Sudan.

– Dette er et stort hopp inn i det ukjente, sier Moksnes.

– Vært overalt

Øyvind Moksnes kommer opprinnelig fra Trondheim. Han er gift og har to barn, en sønn og en datter. Hjembyen forlot han da han begynte i militæret. Han ble uteksaminert fra politihøgskolen i 1993 og har siden jobbet i diverse avdelinger i politiet siden det.

– Jeg var ett år i Harstad og har også jobbet mange år i Oslo. Så var jeg i Fredrikstad politidistrikt, så i Østfold og de siste årene var jeg i Øst politidistrikt, sier han.

Moksnes har jobbet som både stratetisk og operativ leder i ulike avdelinger i politiet. Så fikk han lyst til å prøve noe annet.

– Etter 28 år i politiet var det viktig for meg å tenke at jeg skulle gjøre noe annet enn å forebygge kriminalitet og jobbe med mennesker i ulik form for krise. Politiet er et yrke som forholder seg til livets skyggeside, for å si det på en sånn måte. Det er både fascinerende og givende. Men når man har gjort det i nesten en generasjon så vokste det frem en følelse for meg, og i hvert fall prøve å se om min kompetanse og politierfaring kunne være interessant for andre arbeidsgivere, forteller han.

FORBEREDER: Øyvind Moksnes har jobbet hele sommeren med å forberede kommende skoleår. Til helgen får han litt ferie.

FORBEREDER: Øyvind Moksnes sitter på kontoret og forbereder nytt skoleår. FOTO: KRISTIAN NORVIK

FN-oppdrag

I april 2016 reiste Øyvind Moksnes sammen med 14 andre kolleger fra politiet til byen Malakal nordøst i Sør-Sudan. Landet var rammet av konflikt og borgerkrig mellom flere stammer i landet. Moksnes arbeidet i en flyktningeleir med om lag 50.000 flyktninger.

– Det var mange likheter mellom situasjonen i Sør-Sudan da jeg var der, som det var i Rwanda i 1994. Det var en ordentlig trykkoker, hvor det kunne gått veldig ille. Men heldigvis skjedde ikke det. Det er min klare oppfatning at FN's nærvær, både politisk og relasjonelt var avgjørende for at en vesentlig større konflikt ikke har blitt en realitet, og da med store konsekvenser for en allerede hardt utsatt befolkning, sier han.

– Hva var arbeidsoppgavene dine?

Jeg bidro med det som heter «community policing». For å sette det i et norsk perspektiv, kan det sammenlignes med et slags Natteravn-konsept. Vi skulle finne, motivere og opplære unge menn i å gjøre en innsats i sin sektor av flyktningeleiren for å bøte på et totalt fravær av politi og rettsinstanser.

Fryktet du for ditt eget liv?

Det var ikke fett å være der. Men vi var godt forberedt på det som møtte oss. Det var i utgangspunktet en ikke-bevæpnet misjon. Vi havnet i mange ordenssituasjoner med mye slagsmål og uro i folkemengdene. Vi opplevde også flere nedslag fra bombekastere ved en flyplass like i nærheten av leiren. Det merket vi godt til, forteller han.

LES OGSÅ: Færre søkere på folkehøyskolene i Østfold

Søkte en jobb

Da tiden kom for å tenke nytt, søkte Moksnes på jobben som rektor ved Haugetun Folkehøgskole - og fikk den.

– Jeg søkte kun én jobb, så det var vel en mening med det, sier han og ler.

– For meg er det spennende å se hvordan det er å gå fra å være mellomleder i politiet hvor det er forventninger fra høyere hold, ledelse og egne ansatte, som av og til ikke er helt forenelige. I min nye rolle opplever jeg det givende å skal svare for et overordnet styre og egne ansatte. Men det er et hakk opp og det gir meg muligheter  til å sette et preg på og få satt ut i live det jeg er opptatt av, sier han.

Moksnes synes det blir spennende å jobbe med unge mennesker, og trekker frem likheter mellom jobben som rektor og jobben i politiet.

– Det handler om å være reserveforelder, coach, mental trener, kompis, lærer og alt på en gang for å skape troverdighet og tillit. Ungdommene må stole på at vi vil dem vel. Det behagelige her er det ikke er snakk om forebygging av kriminalitet, etterforskning og straff, men hele livet til ungdommene, forteller han.

STILLE: Det er foreløpig stille på Haugetun Folkehøyskole. Men 13. september starter nytt skoleår.

OPPSTART I SEPTEMBER: På Rolvsøy ligger Haugetun Folkehøgskole. FOTO: KRISTIAN NORVIK

Skryter av kollegene

Den nye rektoren har kun vært i jobben siden april, men han føler seg godt mottatt og gleder seg til å være med et helt skoleår.

– De som kan mer om folkehøyskolelivet enn meg - og det er jo alle, ler han, sier at man bør være med et helt år før man klarer å forstå hvordan tilværelsen ved en folkehøyskole er. Jeg fikk bare med meg oppløpet på forrige skoleår. Det har vært en god start, så skal det bli godt å ikke komme midt oppe i noe, men være med fra begynnelsen.

Han synes også det var tøft av skolen og satse på en person som kommer utenfra og med original lederkompetanse i bagasjen.

– Det er veldig bra her og jeg trives godt. Det er mange fantastiske og godt faglige lærere og andre ansatte som dedikerer seg i jobben sin for å gjøre at skoleåret skal bli bra. Dedikasjonen deres er motiverende, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen