Nyheter

Bjørketrær splitter nabolag i Bydalen

De høye bjørketrærne i Sportsveien i Fredrikstad deler nabolaget: Irritasjon over tapt sollys og frykt for at trærne skal falle over hus, på den ene siden – og et ønske om å bevare både trær og jordsmonn, på den andre.

Bilde 1 av 3

– Det finnes to typer mennesker i nabolaget – det er de som hater trær og det er de som vil beskytte dem, sier en av naboene i Sportsveien.

I alleen i Bydalen har naboene hvert sitt syn på bjørketrærne i veien. Trærne står på kommunal tomt, og skal de felles må dette søkes om. Noen ønsker dem felt og andre ønsker dem bevart. Birger Hjelmeland er en av dem som ønsker trærne felt.

– Jeg ser ikke himmelen fra stuevinduet mitt. Bjørketrærne har vokst seg store og tar mye av sollyset, sier Hjelmeland.

VIL FELLE: Birger Hjelmeland og Victoria Andersen, som bor på hver sin side av veien, ønsker begge å felle de høye bjørketrærne i Sportsveien.

Birger Hjelmeland og Victoria Andersen, som bor på hver sin side av veien, ønsker begge å felle de høye bjørketrærne i Sportsveien. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Delte meninger

Konflikten har pågått i flere år. Ingen av trærne står faretruende nær tomten til Hjelmeland, men han forteller at naboen på motsatt side, er redd for at flere av trærne skal blåse over ende.

– Vi hadde en gartner fra kommunen her for ett år siden som sa at trærne må felles, forteller Hjelmeland.

– Det tror jeg ikke noe på, sier Tore Hovland, som bor på motsatt side av veien.

Hovland har ett tre utenfor huset sitt som han er bekymret for. Hovland sier at bekymringen ligger i at treet ikke er friskt.

Det har blitt gravd en del ved tomten min, så røttene har blitt ødelagt. Det kan man se på treet. Det er så vidt det er noe grønt igjen, sier han.

LES OGSÅ: Gjennomsnittsprisen på hytte i Fredrikstad ligger på nærmere 7 millioner

Norgesnett på befaring

Nettselskapet Norgesnett var på befaring i Sportsveien for et par uker siden. De fant ingen grunn til å felle trærne. Det forteller avdelingsleder for IKT Vidar Kristoffersen i Norgesnett.

– Vi tar alle henvendelser om trær i nærheten av strømforsyningen seriøst. Det kan godt være mulig at trærne må kuttes, men i dette tilfellet er det ingen fare for personsikkerhet. Skulle ett eller flere av trærne blåse over ende og strømlinjen havne på bakken, er det ingen fare for personskader, sier Kristoffersen.

DØDT TRE: Treet utenfor Sportsveien 31 er det eneste treet som må felles, mener en av beboerne i veien.

Treet utenfor Sportsveien 31 er den eneste bjørka som må felles, forteller Tore Hovland. FOTO: KRISTIAN NORVIK

Glad i trær

Trærne ble plantet for et par år siden og har vokst kraftig siden. Naboene forteller at noen av grenene ble beskåret i fjor, men har vokst seg enda større etter det.

– Jeg er veldig glad i trær. Det er viktig med trær i nabolaget når det er mye regn og fuktighet. Bjerketrærne suger til seg fuktigheten og stabiliserer grunnen. Det finnes to typer mennesker i nabolaget – det er de som hater trær og det er de som vil beskytte dem, sier Hovland.

MENINGER: «Uredelig av FrPs kandidater»

– Burde ikke stå i nærheten av hus

Da Demokraten besøker Sportsveien blåser det kraftig og trærne vaier. Hjelmeland frykter at en kraftig vind skal rive trærne over et av husene og ta med seg strømledninger.

– De kommer til å ryke før eller siden og burde ikke stå i nærheten av hus. Kommunen betaler riktignok ut erstatning om treet skulle blåse ned, men det er billigere å kappe det ned enn å erstatte et ødelagt hus, sier Birger Hjelmeland.

BILDESERIE: Pappbåtseilas (Demokraten+)

SER IKKE HIMMELEN: Birger Hjelmeland ønsker trærne i Sportsveien felt.

SER IKKE HIMMELEN: Birger Hjelmeland ser ikke himmelen fra stuevinduet sitt. FOTO: KRISTIAN NORVIK

Ødelegger utsikten

Hjelmeland tar Demokraten med opp i stuen sin og viser sikten fra stuevinduet. I tillegg til bekymringen for at en av naboene skal få et tre gjennom hustaket, poengterer han at trærne skygger veldig for utsikten.

– Jeg kan knapt se himmelen fra stuen min og får knapt sollys inn gjennom vinduet. Det blir jo ikke bedre når høsten kommer og solen står lavere på himmelen, avslutter han.

Birger Hjelmeland har tatt kontakt med Demokraten i etterkant av denne reportasjen, hvor han ønsker å presisere at bekymringen hans kun gjelder to av trærne.
– Jeg ønsker altså ikke alle trærne felt, det gjelder bare to av dem, sier han.

Har du tips om lignende saker i Fredrikstad-distriktet? Skriv til demokraten@demokraten.no