Nyheter

Bugge & Authen trakk det lengste strået – skal lage Vikens fylkesordførerkjede

– Utrolig moro at Fredrikstad stikker av med seieren, sier gullsmed Remy Bugge, som går noen hektiske måneder i møte for å komme i mål til første fylkestingsmøte.

Bilde 1 av 2

– I det daglige går det mye i regulering av ringer og annet småplukk. Det er sjelden vi får jobbe med så omfattende prosjekter, og da er det desto mer gøy å få denne muligheten, fastslår gullsmeden, som er bosatt på Kråkerøy.

Remy Bugge og Ingvild Authen har i flere år drevet eget gullsmedverksted i Oslo, og tok tidligere i år over Gullsmedbutikken på Gressvik etter avdøde Erik Fog, deres tidligere lærer ved Plus-skolen i Gamlebyen. Nå skal de altså få bryne seg på en ny utfordring.

– Vi har gjort store ting tidligere, blant annet for slottet, men vi har aldri laget ordførerkjeder, forteller Bugge.

Les også: Viken-politikernes favoritt til nytt fylkesvåpen

Måtte tenke seg om

Det var i starten av mai at Viken fylkeskommune inviterte alle gullsmeder i Akershus, Buskerud og Østfold til en konkurranse om å lage det nye fylkesordførerkjedet for storfylket som formelt blir en realitet fra 1. januar 2020.

Fristen for å levere forslag var allerede 4. juni, og som Demokraten tidligere har omtalt, mente en rekke av gullsmedene i området at dette var for knapt. (Demokraten+)

– Vi var også i tenkeboksen, og det var flere som sa til oss at det kom til å være umulig å få til på så kort tid, men så fant vi ut at vi måtte prøve å gjøre det. Det har blitt lagt ned mange timer i dette, og vi rakk fristen akkurat, men da er det ekstra kult at det endte med at vi fikk oppdraget, sier Bugge entusiastisk.

– Vi syns det er utrolig moro at det er Fredrikstad som stikker av med seieren. Det var ikke gitt på forhånd, for det er mange store produsenter i området som kunne hevet seg rundt og blitt med på konkurransen, fortsetter han.

Om selve utformingen av kjedet sier han følgende:

– Vi har valgt symbolikk fra hvert fylke, og som også er gjeldende for alle tre. Dette blir et stort industri- og jordbruksfylke, sjø og fjell er også viktig, for å nevne noe. I tillegg har vi forsøkt å legge vekt på tanken om Viken som et knutepunkt, med både Gardermoen og Svinesund som porten til Europa. Dette illustrerer vi gjennom å binde sammen kjedet med en knute, forklarer Bugge.

###

Slik skal det nye fylkesordførerkjedet for VIken se ut. Vinnerforslaget inneholder en rekke symboler som skal representere både tradisjoner og visjoner for Viken. ILLUSTRASJON: Bugge & Authen.

Enstemmig vedtatt

Til sammen kom det inn fire bidrag til konkurransen, to fra Østfold og to fra Buskerud. Juryen har bestått av politikere i Viken fylkeskommunes arbeidsgruppe for visjon, mål, verdier og symboler. De innstilte på sin favoritt, før det endelige vedtaket ble fattet i Vikens arbeidsutvalg 24. juni.

«Nyskapende konsept som tar opp i seg Vikens visjon, mål og samfunnsutviklerrolle. Godt beskrevet i tilbudet og god oppdragsforståelse. Dette ser man ikke minst i den spennende kombinasjonen av flere symbolelementer rundt hele kjedet. (Viken viser vei). Bruk av emaljering og farger blir vektlagt positivt.

Tilbyder har truffet på oppdragsbeskrivelsen, og har forstått godt Vikens rolle og overordnede visjon og mål. Dette er et moderne konsept der man har klart å kombinere tidsriktige designelementer og formspråk sammen med tradisjonell håndverkstradisjon», heter det blant annet i juryens begrunnelse.

– Det var en enstemmig arbeidsgruppe som kom fram til at dette var det beste alternativet. Vi syns det er et nytt og fint design som gjenspeiler 2020, og samtidig består av symbolikk og tegn som presenterer hele Viken på en god måte, utdyper juryleder Andreas Lervik (Ap) overfor Demokraten.

Les også: Vikens hovedkvarter skal bygges i Sandvika

– Verdig vinner

Han erkjenner at de gjerne skulle hatt flere forslag å velge mellom, men står fast på at de likevel er godt fornøyd med de bidragene som kom inn.

– Man ønsker selvfølgelig alltid å få inn flest mulig forslag, men som dere også har belyst, har tidsfristen blitt opplevd som noe kort. Når det er sagt, føler vi at vi har kommet fram til en verdig vinner, og et kjede som fylkesordføreren i Viken kan bære med stolthet, sier Lervik.

– Nå fikk Buskerud vinneren av fylkesvåpenet, mens forslaget til visjon kom fra Akershus og da er det moro at ordførerkjedet skal lages her i Østfold. Vi har ikke sett på geografi, men det at to av fire forslag kommer fra Østfold viser at vi er et fylke med gode gullsmedtradisjoner, legger han til.

– Krevende

Fylkeskommunens budsjett for produksjonen av ordførerkjedet er på 250.000 kroner, og Remy Bugge forteller at de har lagt seg tett opptil denne rammen.

Etter planen skal kjedet innvies på det konstituerende fylkestingsmøtet for Viken 17. oktober. Bugge & Authen går derfor snart inn i noen nye hektiske måneder for å rekke å bli ferdige i tide.

– Det var ikke bare fristen for å sende inn forslag som var knapp, hele produksjonen krever at det går unna. Nå går vi inn i sommerferiemodus, så det er begrenset hva vi rekker å gjøre før i august. Da har vi to måneder på oss til å komme i mål, så det er omfattende, men moro. Vi får bare ett forsøk, sier Bugge.

Hermund L. Kjernli

Hermund L. Kjernli

Journalist