Remy kjøpte Gullsmedbutikken av sin tidligere lærer!

I slutten av januar overtar Remy Bugge Gullsmedbutikken på Gressvik. For 13 år siden var Erik Fog hans lærer på Plus-skolen.

I fjor sommer døde Erik Fog. Han drev Gullsmedbutikken i over 40 år, ble et kjent navn i lokalmiljøet og opparbeidet seg en stor kundekrets. Nå overtar Remy Bugge forretningen på Gressvik. Bugge driver også firmaet; Bugge & Authen Juvelerverksted i Oslo - sammen med Ingvild Authen.

– Vi startet opprinnelig som tjenesteleverandør til egen bransje. Vi leverte det meste av tjenester innenfor faget og har hatt de fleste store aktørene innen vår bransje som kunder. Hovedfokuset vårt har vært spesiallagde smykker og omsmelt av gammelt gull, dette var også grunnen til at vi startet butikken i Oslo i 2013.

– Når vi gjør omsmelt og design av smykker er det viktig med direkte kontakt med den som skal ha smykket. Smykker er en veldig personlig gjenstand og det å kunne snakke med, og bli litt kjent med den som skal ha det er viktig.

Tidligere lærer ble langt vennskap

Både Ingvild Authen og Remy Bugge har gått på Plus-skolen i Gamlebyen. Siste året hadde de Erik Fog som lærer, det resulterte i et langt vennskap.

– Vi fikk god kontakt og fortsatte å holde kontakten i årene etter skolen. Erik nevnte tidlig at han kunne være interessert i at jeg skulle ta over butikken en dag, siden guttene hans hadde valgt andre karrierer. Men fordi jeg dro utenlands for å fullføre gemmologi og fatteutdannelse, og deretter fikk jobb hos Mestergull da jeg kom tilbake, ble planene om å jobbe i Fredrikstad utsatt. Erik hadde jo også hendene fulle med ny nettside og gjenoppbygning etter brann i lokalene, forteller Bugge.

– Dessverre ble det Eriks sykdom som gjorde at planene om overtagelse ble hentet frem igjen. Han ville ha mer tid med familien og vi snakket om at jeg og Ingvild skulle ta over. Vi fikk ikke så mye tid som vi hadde håpet og sønnen Bernard måtte ta ansvaret for gjennomføring av overtagelsen.

En by i utvikling

– Det er over 13 år siden vi fullførte utdannelsen og byen er nesten ikke til å kjenne igjen. I dag fremstår Fredrikstad som en spennende by i utvikling, det er ikke slik jeg husker den fra tidlig 2000-tallet. Men vi hadde nok ikke etablert oss utenfor Oslo hvis det ikke hadde vært for historien med Erik og Gullsmedbutikken. Jeg har bodd i Oslo de siste 10 årene, men når det ble klart at jeg skulle til Gressvik var det bare å flytte. Nå bor jeg på Kråkerøy og er meget fornøyd med det. Ingvild bor i Oslo enn så lenge, planen er at hun skal flytte hit til sommeren.

Kjent for personlig service

Erik var en god gullsmed og dyktig handelsmann. Det er ikke enkelt å ta over etter en som har vært så tydelig og kjent i lokalmiljøet, mener Remy Bugge.

– Mitt inntrykk er at Erik har hatt god og personlig service som varemerke, og dette skal vi holde på. Vi ønsker å legge enda mer vekt på gullsmedtjenestene i tiden fremover. Vi har jo alle ressursene fra Oslo til rådighet, så det vil bli mer egenproduksjon og omsmelt av gull. Som gemmolog har jeg god kunnskap om edelstener og diamanter, så jeg kan hjelpe til med å finne en sten utenom det vanlige for de som skulle ønske dette.

Fortsetter nettsatsing

– Gullsmedbutikken var tidlig ute med nettsalg. Det tenker vi å fortsette med, men vi planlegger noen endringer og fornyelse av nettbutikken. I tillegg til å tilby flere unike varer på nett, sier Bugge, som tar med seg flere ansatte over i sitt nye selskap på Gressvik.

– Vi blir fem ansatte her i butikken, men ikke så mange som det har vært tidligere. Erik drev jo med solid egenkapital etter flere år med overskudd. Han hadde mulighet til å ha litt flere ansatte enn hva en gullsmedbutikk i denne størrelsen vanligvis har. Den muligheten har ikke vi, så vi kunne dessverre ikke ta med alle videre.

Bom forskjellsbehandler næringsdrivende

Den kommende bomringen og butikk-plassering utenfor bykjernen stiller enda større krav til service og riktig vareutvalg, tenker Gullsmedbutikkens nye eier.

– God service er viktig og at varene vi selger skal klare å få folk ut av sofaen og inn i butikken. Problemet er at i motsetning til å ta summen inn over skatteseddelen så fører dette til en forskjellsbehandling for næringsdrivende, noe som medfører dårligere tilbud utenfor bykjerne.

– Samtidig er det klart mye mer krevende å drive i dag en kun for ti år siden. De fleste har jo lest dystre artikler i avisene om nedgang i detaljhandel. Gullsmedbransjen er ikke unntatt dette. Netthandelen senker priser på varer og fortjeneste. Min overbevisning er at vi, ved å være en god faghandel som faktisk kan vårt fag, vil kunne tilby en tjeneste som kunden ikke finner andre steder.

Reparasjoner på Gressvik

I Oslo tilbyr Bugge og Authen taksering, gemmologi, støp, reparasjoner, spesialarbeid, fatting og gravering tilgjengelig i samme bedrift. Det skal også komme kundene på Gressvik til gode lover han.

– Vi kommer til å flytte en del utstyr hit slik at vi får bygd opp kapasiteten. Målet er å kunne tilby alt av tjenester innenfor faget.