Nyheter

Roboten «Eve» fra Moss solgt til Toyota for 1,5 millioner kroner

«Eve» vekker internasjonal oppsikt; nå har Toyota research institute kjøpt en av de første mosseproduserte hjemmehjelp-robotene.

Foreløpig omtales hun som en forskningsplattform. «Eve», en humanoid robot, funnet opp, utviklet og bygget i en låve på Larkollen. Det tok to år.

Nå har det gått fire år, og gründerne av Halodi Robotics har fått maskiner, og har flyttet inn i Helly Hansens gamle lokaler på Solgård skog. De føler at tiden er overmoden for at «Eve» møter verden.

Allerede har verdenseliten innen robotikk fått øynene opp for dama fra Moss. Siste nytt er at Toyota Research Institute har kjøpt et eksemplar.

Saken fortsetter under bildet. 

HALODI-TEAMET: Fra venstre CEO Bernt Øivind Børnich, Admin Stein Erik Maurice, og Dr. Phong Nguyen.

Praksisplass på Sunnås i august

Når roboten kalles en forskningsplattform, er det fordi gründer-teamet brenner for en standarisering av robotikken. Derfor selges de første robotene utelukkende til forskningsinstitusjoner, slik at det akademiske miljøet kan løse probelene de møter på sammen. For det er først når vi har en standard, at robotikken har kommet så langt at den kan masseproduseres og distribueres på lik linje med mobiltelefoner og elsykler.

Selv om denne versjonen av "Eve" skal være en plattform for videreutvikling og forskning, er hun en fullverdig prototype som kan fjernstyres og programmeres til sekvenser som lar henne lage mat, koke kaffe, vaske og bidra i hjemmet på samme måte som den ordinære hjemmehjelpstjenesten.

– Hun er sterk og utholdende, forteller gründer Bernt Øivind Børnich.

– Men likevel er hun trygg. Og når hun er klar for å flytte ut til folk, er hun økonomisk overkommelig, forteller han.

I august skal hun ut i praksis på Sunnås sykehus, i institusjonens testleilighet.

– De har en leilighet der ryggopererte eller andre med bevegelsesutfordringer tester hvordan de skal klare seg hjemme. Der skal vi plassere «Eve», og se hvordan hun kan hjelpe dem, forteller Stein Erik Maurice.

Robotutviklerne har jobbet tett med Sunnås for å kartlegge behovene til de fremtidige brukerne.

– I framtida skal «Eve» kunne overta mange av oppgavene som hjemmehjelpstjenesten har i dag.

Saken fortsetter under videoen.

Halodi Eve in a kitchen demo

See our robot cooperating with humans in a kitchen setting. We are hiring. Please share! Eve is a general purpose full-size humanoid robot, capable of a wide variety of tasks. She will start mainly in the industrial and healthcare segments, where she enable a lot of uses that are not possible or cost effective today. As her intelligence develops she will gradually move towards the domestic consumer market. All parts including motors, transmissions, electronics and mechanics have been developed and built in-house with Halodi owning all the IP enabling low cost in high volume.

Posted by Halodi Robotics on Wednesday, July 12, 2017

FORRIGE PROTOTYPE: "Eve"s forgjenger viser ferdighetene sine på kjøkkenet. Halodi-robotene er såkalte myke roboter, som skal gi etter for press. VIDEO: Halodi robotics

Kan bidra til å løse eldre-problematikken

Ved siden av Sunnås har teamet støttet seg til hjemmehjelpstjenesten i Gjøvik, som har fortalt dem om hvordan arbeidsdagene deres fungerer.

– Det som slo oss, er at de sier de bruker 60 prosent av tiden sin i bil og administrative oppgaver. De ønsker å bruke mer tid sammen med pasientene sine, å være mer tilstede. Roboten frigjør tid til det. Demografisk sett har vi store avstander i Norge, og på den måten er dette det perfekte stedet å starte med et sånt prosjekt, mener Børnich.

Dersom man ser på tallene, gir det mening: Jo lengre en person kan bo hjemme, jo bedre både for personen selv, men også for samfunnsøkonomien.

– En pleiehjemsplass er ti ganger dyrere enn kostnaden ved å bo i assistert hjem. En sykehjemsplass er ti ganger dyrere enn en pleiehjemsplass.

Ved å plassere ut roboter hos de pleietrengende, kan mange av dagens utfordringer med eldrebølgen løses.

Saken fortsetter under videoen.

EVEr3 Humanoid Robot

See our awesome robot and what we believe will be the platform for many applications to help human beings live better lives in the future! #robot #AI #Robot

Posted by Halodi Robotics on Thursday, April 25, 2019

MØT EVE: Utviklingen av humanoide roboter har skutt fart de siste årene. Mange har snublet fordi mennesker har kompliesrte kropper og to ben. – Å balansere en robot på ett ben er enklere enn to, sier utvikleren.

Ikke brukerstyrt

En robot kan gjøre mye bra. Og økonomisk, når dette settes i system og masseproduksjon, vil regnestykket helt sikkert se fint ut for en robotisert hjemmehjelpstjeneste. Men den kan også gjøre mye skade. Og vi har alle sett skrekkfilmene der robotene tar over verden.

Nå er sikkert ikke «Eve» ute etter den slags verdensherredømme. Men hun kan likevel bli farlig for brukeren. Både fordi hun er sterk, men også fordi hun er programmert til å lære seg ting selv.

– Vi kan ikke risikere at den går og gjør dumme ting, som å sette en kaffekanne på komfyren og skru på, ler oppfinneren.

For å utelukke slike feilkoblinger, blir robotene styrt av et mennesker som passer på at den ikke gjør feil, og som kan gi den oppgaver. En operatør kan styre mange roboter i mange hjem.

Samler verdenseliten i Moss

For at denne planen skal fungere, må de lage flere roboter. Det planlegger de å gjøre der de er allerede, i de gamle lokalene til Helly Hansen. De må lage 10 roboter neste år. Og i 2021 må de lage 100. Etter det, vet de ikke helt hvor mange de må lage, men de forventer at det blir flere enn de klarer å skru sammen selv.

Å flytte ut av Moss, er foreløpig helt uaktuelt.

– Vi ser lokal tilhørighet som en styrke. Det har vist seg godt mulig å hente veldig flinke folk fra hele verden til Østfold, og de trives og integreres godt i lokalmiljøet. Vi har blant annet en doktorgradstudent her fra University of Southern California.

Saken fortsetter under bildet. 

Dette er helt rått! 😱😱😱 Halodi Robotics I morgen får du vite mer!

Posted by Demokraten on Thursday, June 27, 2019

DANSER FOR DEMOKRATEN: «Eve» viste oss en liten dans da vi var på besøk.

Kan gjøre omsorgssektoren mer menneskelig

Hjemmehjelpsrobotene skal være et verktøy på samme måte som en ny drill for en snekker.

– Vi har allerede mange roboter rundt oss som hjelper oss med ting i hverdagen. Fabrikkene har store roboter som fungerer veldig godt, men vi trenger at robotene fungerer utenfor, i den virkelige verden, sier Børnich.

Mens mennesker må sove og får belastningsskader, kan roboten jobbe 24/7 med praktiske oppgaver i hjemmet. For eksempel vil også robotene kunne bli gode på å assistere under opptrening av skader etter operasjoner. Men en robot kan ikke få samme relasjon til et menneske som det et annet menneske kan.

– De vil ikke kunne hjelpe i psykiatrien, eller i kontakten mellom mennesker. Med ved å avlaste på det praktiske kan de menneskelige pleierne få frigjort tid til å være mer sammen med brukerne.

LES OGSÅ:

Denne dingsen passer på drikkevannet ditt

Demokraten vil ha dine sommerbilder!

Fradømt retten til å drive firma etter millionsvindel

---

Halodi Robotics AS

  • Startet i 2015 av gründerne Bernt Øivind Børnich, Jørgen Sundell og Phuong Nguyen
  • Lager humanoide roboter, motorkomponenter og elektronikk
  • EVEr3, eller "Eve", er en forskningsplattform og foreløpig laget i to eksemplarer
  • "Eve" har verdens beste balanseringsalgoritme og har vunnet flere internasjonale priser
  • "Eve" har 24 motorer som styrer 23 ledd
  • Roboten er håndlaget i Moss og koster omkring 1,5 millioner kroner

---