Nyheter

Starter opp Fair Play Bygg i Østfold

– Vi tror det er behov for det, sier prosjektleder Lars Mamen.

Fair Play Bygg Oslo er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Samarbeidet er finansiert gjennom frivillige bevilgninger og donasjoner. Tiltaket beskrives som en dugnad for å gjenreise en seriøs byggenæring med like konkurransevilkår og bidra til at arbeidstakerne i bransjen får rettmessige kontrakter og vilkår.

Nå jobbes det med å starte opp et Fair Play Bygg Østfold.

– Det er litt på tegnebrettet fortsatt, men vi tror det er behov for det etter erfaringene vi har gjort oss i Oslo, sier prosjektleder Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo.

Østfold Fagforening og Byggmesterforbundet er to aktører som allerede har meldt seg på.

LES OGSÅ: Kommunen ga åtte dagers anbudsfrist i jula (Demokraten+)

Prostitusjon og slaveri

Mamen sier de ønsker en person på Østfold-prosjektet fra 1. januar 2020.

– Spesielt bemanningsbransjen er det verd å se nærmere på, sier han til Demokraten.

Fair Play Bygg Oslo har fra før en søsterorganisasjon i Stockholm, og de jobber med et samarbeid med den internasjonale trafficking-organisasjonen Hope for justice.

– De jobber mest med prostitusjon, men har også saker innenfor trafficking. Når det kommer til trafficking er det i forhold til arbeidere som kommer fra utenfor Schengen, som er på slavekontrakter der de allerede har gjeld til arbeidsgiver før de kommer til landet de skal arbeide i.

LES OGSÅ: Fredrikstad med størst arbeidsledighet (Demokraten+)

Mafiavirksomhet og trusler

Denne uka leverte Fair Play Bygg Oslo og omegn sine 101 tips til relevante myndigheter om lovbrudd i byggebransjen i Oslo-området – etter fem måneders virksomhet og med bare én mann ansatt.

– Vi skraper bare overflaten, sier prosjektleder Lars Mamen, til Dagsavisen.

– Jeg har vært på byggeplass siden jeg var 16 år. Jeg vet hva jeg ser, sier Mamen.

Fair Play Bygg skal gjenopprette omdømmet og øke rekrutteringen til næringen, og avsløre og fjerne de som ødelegger bransjens omdømme, samt bidra til at det skal bli attraktivt å drive seriøst med fast ansatte, faglærte og lærlinger. En skal konkurrere på like vilkår, ikke mot kriminelle aktører, skriver de på sine nettsider.

HAR DU TIPS TIL DENNE SAKEN? Ta kontakt på demokraten@demokraten.no eller ring 99713513.

Mer fra Dagsavisen