Nyheter

Stian klar for Oste-VM!

VM arrangeres i det meste. I helgen arrangeres verdens mest anerkjente oste-konkurranse i Grieghallen i Bergen. I begivenhetenes sentrum står Stian Bråthen Johansen (32) fra Nylende, osteansvarlig på Meny Østfoldhallen.

Det er 31.gang mesterskapet arrangeres, men for første gang i Norge. 3500 oster er «påmeldt» og skal bedømmes av 235 internasjonale dommere; deriblant de kjente kokkene Ørjan Johannessen og Bent Stiansen.

- Det blir fantastisk. Det er ganske unikt å få mesterskapet til Norge. Jeg gleder meg til å møte likesinnede og få smake på fantastisk mye spennende ost, sier en smilende Stian foran Menys ostedisk der han har jobbet siden 2013.

Norsk osterevolusjon

I VM i 2016 gikk norske Tingvollost og blåmuggosten «Kraftkar» helt til topps som verdens beste ost.

- Utviklingen i norsk osteproduksjon har vært som en revolusjon. I 2016 stilte Norge med fire oster i VM, i 2017 med 40 og i år med 178 norske oster. Det sier alt om utviklingen. Nå har vi over 100 oster fra mer enn 70 forskjellige ysterier over hele landet.

Han merker økt interesse også i sin egen jobb.

- Spørsmålet etter norskprodusert øker i omfang fra både unge og godt voksne kunder. Etterspørselen øker etter oster som skiller seg ut på smak eller konsistens. Ettersom folk reiser stadig mer opplever de stadig nye smaker og blir mer nysgjerrig på det vi kan tilby her hjemme av europeiske oster. Fortsatt er eksempelvis Brie en bestselger, men vi jobber aktivt for å få kundene til å oppdage nye smaker. Jeg har en forkjærlighet for de norske ettersom vi har fått så mye å velge i, sier Stian.

Tips om ostefatet

Mørke høstkvelder er høytid for ost, kjeks og rødvin. Ostesjefen slipper selvsagt ikke unna å komponere et skikkelig ostefat.

- Jeg komponerer ofte utfra hva kundene ønsker, men jeg gir dem også også noen ideer. Det er mange hensyn å ta; ikke minst eventuelle allergier. Jeg tenker det komplette smaksbildet med tilbehøret som er viktig. Balansen mellom søtt og salt. Tidligere sverget de fleste til druer, paprika og stangselleri. Hva med å prøve en nøytral kjeks, speltkjeks, rugkjeks eller Müsli-brød for eksempel? Kjeksen bør ikke være for salt. Marmelade, nøtter, honning, fiken og tørket frukt, er hans tips.

- Og hva med drikke til?

- De som sverger til rødvin bør i så fall velge en som ikke er for kraftig. Ellers duger eplemost, alkoholfritt øl eller cider.

- Knallhard konkurranse

Oste-VM starter fredag og det skal konkurreres i en rekke klasser der det deles ut bronse, sølv, gull og supergull. Fredag ettermiddag er det avsluttende superfinale der en ost, blant dem som har fått supergull, kåres til verdens beste. En prestisjetung tittel som sporenstreks fører til enorm etterspørsel.

- «Kraftkar» sin tittel fra 2016 blir ikke lett å forsvare i den knallharde konkurransen, men det hadde jo smakt fortreffelig med en seier på hjemmebane, synes han.

- Hvordan er de norske sjansene?

- Norsk Alpeost har allerede blitt en slager med stor etterspørsel, men det kan plutselig dukke opp nyheter som gjør rent bord. Det gjør det jo ekstra spennende.

- Jeg gleder meg som en unge til mesterskapet. Et drømmescenario for meg. Her vil jeg treffe kollegaer og få ny inspirasjon. Lørdag dekker vi et langbord i Grieghallen på nær 50 meter med smaksprøver på oster fra 70 produsenter. Det blir helt fantastisk, sier en entusiastisk Stian Bråthen Johansen.

Mer fra Dagsavisen