Nyheter

Flykt fra Fredrikstad og opplev den siste sommersola

Det er ventet mye regn over Fredrikstad denne helgen, og selv om vi må vinke farvel til sommeren her i Norge, lokker Sør-Europa med sol og varme langt utover høsten.

Har du ikke fått nok av sommeren? Per Henriksen, redaktør i magasinet Reiseliv, og Lén-Veronica Kongerud, tekstforfatter i Ving Norge AS, anbefaler syv steder du kan dra til for å forlenge sommerfølelsen.

Sju sommervarme steder

Costa del Sol, Spania
I regionen Andalucia sør i Spania ligger den 20 mil lange kyststripen som utgjør Costa del Sol, ofte kalt «solkysten» av nordmenn. Lén-Veronica Kongerud i Ving anbefaler særlig byene Marbella og Torremolinos, den lille storbyen Malaga og landsbyen Nerja.

– Det herlige klimaet og de fine sandstrendene langs Costa del Sol har lokket til seg frosne nordboere i nærmere 40 år. Med godt over 20 varmegrader helt ut i oktober er dette et perfekt sted for å forlenge sommeren, forteller Kongerud.

Dette bør du smake: Paella (nasjonalretten), gazpacho (kald tomatsuppe), churros (fritert bakverk), patatas bravas (typisk tapaspotet) og pulpo à la gallega (en rett som består av blekksprut, potet, olivenolje og røkt paprika).

Malta

– Rett sør for Italia ligger lille Malta. Ikke la deg lure av størrelsen, øya har mer enn nok å by på og kan friste med deilige temperaturer både på sensommeren og høsten, informerer Kongerud.

Hun anbefaler særlig et besøk til hovedstaden Valletta.

– Det byen mangler i størrelse, tar den igjen i sjarm, nydelig arkitektur og ikke minst gode restauranter og butikker.

Dette bør du smake: Pastizzi (lite bakverk fylt med enten ricotta eller ertestuing), fitra (flatbrød med hull i midten smurt med olje, tomat og hvitløk), stuffat tal-fenek (kaninstuing), soppet ta'l-armla (grønnsakssuppe) og ost fra Gozo – søsterøya til Malta.

Kypros
I den østlige delen av Middelhavet, vest for Libanon og sør for Tyrkia, finner du øyrepublikken Kypros.

– Her kan du hygge deg på langgrunne sandstrender, bade i det krystallklare vannet og spise god mat, forteller Kongerud.

Takket være øyas beliggenhet holder temperaturen seg høy i september og oktober – både på land og i vannet.

Dette bør du smake: Grillet kebab på spyd, calamari (blekksprut) i rødvinssaus servert med diverse grønnsaker, kypriotiske kaffe (et sterkt, søtt brygg), afelia (mørt svinekjøtt i rødvin med koriander) og moussaka (gryterett mest kjent fra Tyrkia og Hellas).

Kreta, Hellas
Hellas' største og mest folkerike øy er rik på fine reisemål for enhver smak, ifølge Kongerud.

– Chaniakysten nordvest i hjørnet av Kreta er det riktige valget for deg som vil ha en fredelig og deilig strandferie.

Fem mil øst for byen Chania ligger Kretas tredje største by Rethymnon. Her finnes det, ifølge Kongerud, en herlig blanding av venetiansk, tyrkisk og gresk arkitektur.

Temperaturene på Kreta pleier å ligge over 20 grader fram til november, og antall regndager er generelt få.

Dette bør du smake: Dolmades (vinblader fylt med ris og grønnsaker), Sardeles tiganites (grillede sardiner), keftedes (greske kjøttboller), grillet halloumi (gresk ost) og souvlaki (grillspyd med enten lammekjøtt, oksekjøtt, svinekjøtt eller kylling).

Antalya, Tyrkia

Sør i Tyrkia ligger Antalya, som er hovedstaden i Antalya-provinsen.

– Her finner du det meste du trenger i ferien: hotell i alle prisklasser, spennende markeder, herlige strender, variert shoppingtilbud og mye mer, forteller Kongerud.

Rett ved Antalya ligger Antalyabukten. Her råder et behagelig middelhavsklima som gir lange og varme somre. For noen kan det bli for varmt her i juni, juli og august, men i september og oktober kan temperaturer mellom 20 og 30 grader minne om en god norsk sommer.

Dette bør du smake: Kebab, iskembe (suppe som inneholder innmat fra ku) og raki (tyrkisk brennevin). Ellers er fisk og skalldyr svært populært langs kysten.

Kanariøyene, Spania

Den spanske øygruppen Kanariøyene utenfor Afrikas nordvestlige kyst er et sikkert høstkort for den som ønsker mye sol og lange flotte sandstrender, mener Per Henriksen, redaktør i magasinet Reiseliv.

Videre påpeker han at øyene har rike muligheter for oppdagelsesferd både blant fjellandsbyer og i det fascinerende kystlandskapet.

Feriestedet regnes geografisk som en del av Afrika, da øyene ligger på den afrikanske kontinentalsokkelen. Politisk og kulturelt regnes Kanariøyene derimot som en del av Europa og Spania.

Kanariøyene består av sju større øyer, blant annet Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote.

– Disse tre øyene er ganske ulike, men alle har dagtemperaturer på rundt 25 grader fram til november, opplyser Henriksen.

Dette bør du smake: Caldo de pescado (fiskesuppe), papas arrugadas (sterkt saltede og rynkete småpoteter), huevos mole (søt, eggebasert dessert), calde de millo (maissuppe som gjerne lages med tomater, løk og søtpoteter) og ron de miel (honningrom).

Costa Blanca, Spania
– Det er vanskelig å komme utenom Costa Blanca hvis du er i Spania, mener Per Henriksen.

Ferieområdet som er så populært blant skandinaver, er en 200 kilometer lang kyststrekning som ligger i provinsen Alicante, øst i Spania.

– Et av favorittreisemålene på Costa Blanca er Benidorm. Her holder dagtemperaturen seg rundt 25 grader på helt fram til november, opplyser Henriksen.

Kystbyen Benidorm er kjent for sitt yrende nattliv. Det sies at byen kan minne om New York og Manhattan, særlig på kveldstid.

Dette bør du smake: Ibéricoskinke (lufttørket urøykt spekeskinke med eikenøttpreg), tortilla española (spansk potetomelett), crema catalana (ansett som å være forløperen til crème brûlée), fabada asturiana (lapskauslignende stuing med hvite bønner) og chorizo (sterk pølse som ofte er produsert av svinekjøtt).

Mer fra Dagsavisen