Nyheter

Begbyfjellet med paradeutsikt

I Sverige hadde Begbyfjellet på folkemunne blitt kalt «gräddhyllan» - kremhylla. OBOS-leilighetene får byens kanskje beste paradeutsikt - men også saftige priser: vel åtte millioner kroner for den flotteste.

Men så vet da også OBOS å presentere deg alle fordelene ved å flytte inn på «kremhylla» med utsikt nesten til Hvaler. Tre blokker med mange ulike leiligheter - både små og store - reiser seg nå i raskt tempo. Omtrent tre ganger så raskt som den nye firefelt Seutbroa. Og alle får flytte inn omtrent samtidig, høsten 2019. Når det meste er klart, så ingen får følelsen av å bo på en støyende byggeplass.

Få får utsikt til Gaustatoppen eller Hvaler - men alle leiligheter mot syd og vest loves praktfull utsyn til Fredrikstad. Selvsagt gjør ikke OBOS noe stort poeng av at noen leiligheter mot nord og øst bare glaner innover idylliske furuer på vakker granitt. Prisene på disse boligene er da også senket betydelig. Men ikke akkurat råbillig.

Kort utsikt

For øvrig har jo kreative arkitekter og snedige meglere for lengst funnet opp uttrykket: «Kort, men vakker utsikt». Men når du ser rett inn i skauen, må vi tillegge at for en ekte østfolding er det åpne Begbyfjellet også ille pent! Så naturskjønt at det trolig burde vært et offentlig vernet «Naturreservat». Og lysløypa på Øssia ligger rett i nabolaget, ett par golfslag unna.

– Nesten alle utgifter er bakt inn i felleskostnadene. Som eiendomsskatt, kommunale avgifter av ymse slag, internet, trappevask, kabel TV osv. osv. Det er selvsagt heiser i blokkene - og på Hus 2 i midten av de tre, har alle adgang til en flott takterasse. Under hele komplekset er det kjeller-garasjer, der 1-2 biler inngår i fellesutgiftene, er noe av det megler Karianne Westby Jensen i OBOS summerer opp.

– Men hva blir prisen på de billigste leilighetene, 41 kvm - og den dyreste på ca. 132 kvm?

– Den billigste har totalpris kroner 2.450.000,- den dyreste 8.100.000,- Begge har i tillegg romslige balkonger. Husene er organisert som borettslag med opp til 40 prosent innskudd og 60 prosent fellesgjeld. Borettslaget har tatt opp felles lån som finansierer 60 prosent av kjøpesummen. Felleslånet kan nedbetales helt eller delvis med en gang eller senere, etter eget ønske, sier Karianne Westby.

– Blir det mulig i noen av de sydvendte øverste leilighetene å se sjøen - det vil si selve vannet?

– Ja, leilighetene mot syd i Hus 1 og takterrassen i Hus 2 vil se sjøen, fortsetter hun.

– Noen leiligheter har vel bare utsikt til nord eller øst? Hvor mye billigere er disse?

– Dette er et ’punkthus’, med leiligheter i hvert hjørne; som innebærer at vi får leiligheter vendt mot alle himmelretningene. Prisene på leilighetene tar hensyn til flere faktorer; en av dem er beliggenhet (himmelretning, etasje) - andre er leilighetsutforming, størrelse, antall rom og hvilket hus.

– Hvor mange minutter bruker beboerne på Lyngen hjemmefra til Fredrikstad sentrum?

– Gangavstand til bussholdeplass på Begby er ca. 5 minutter. Derfra tar det 10-15 min med buss til Bussterminalen. Det er ca. 35 min’s gang eller 10-15 min med sykkel til ferjekai i Gamlebyen og derfra gratis byferje til Fredrikstad sentrum, slutter Karianne Westby Jensen.

Flott og miljøvennlig

«Roma ble ikke bygget på en dag!» vet vi alle. Det sies at IKEA planlegger ca. et år - og så bygger møbelvarehuset på ni måneder. Men i Fredrikstad kan en byggeprosess ta hele 11 år. Som på Begbyfjellet.

Men dette skal absolutt ikke arkitektene i firmaet SG-arkitekter lastes for. De er lokalisert i Fredrikstad og Halden, og har hva vi skjønner - både tenkt, prosjektert og tegnet kjappest mulig. Pernille Kolstad Heen er selv fra Fredrikstad og har gjort det aller meste av tegnearbeidet. Dvs. de tre første av flere prosjekterte leilighetsbygg. Åpenbart både med computer, penn, liv og sjel. Leilighetene blir langt fra rimelige - og fyr på peisen kan du glemme. Men hennes Facebook-side kan vise at naturen og bevaringen av skog og mark, ligger Pernilles hjerte nært og kjært. Selv om mye verneverdig vakker Østfold-natur utvilsomt gikk fløyten på Begbyfjellet.

– Hus 1 og 3 i Lyngen får et slags «gress på taket» - med hvilken funksjon, Pernille?

– Vi kaller det «Sedum-tak». Sedumplantene benyttes mer og mer på hustak fordi de har flere gode egenskaper. Det mest åpenbare: Det ser bedre ut enn en grå takpapp. Takene er husets femte fasade sier vi ofte, og et grønt tak er hyggeligere å se på.Men dette taket har også andre viktige kvaliteter: Sedumplantene er en type planter som tar til seg mye vann og holder på det. Noe som er gunstig ved «fordrøying» av regnvann; slik at det blir mindre overvann å håndtere når det regner mye. I tillegg er grønne tak gunstig i den varme årstiden og hindreroveroppheting av bygg. Men beboerne kan ikke gå fritt på dem, takterrassen for alle med fellesrom og kjøkken kommer på hus 2.

– Hva tenker en arkitekt om de leilighetene som kun har utsikt mot nord og øst?

– Ja, noen av leilighetene er vendt mot nordøst/sørøst. De får sol om dagen, og utsikt mot skogsområdet som skal beholdes bak husene.

– Hvordan blir oppvarmingen i «Lyngen» på Begbyfjellet?

– Det er borret etter bergvarme, som fordeles videre med vannbåren varme i gulvene. Som er hovedoppvarmingen i boligene. Strøm er det selvfølgelig også mulig å bruke. Men vi har ikke lagt opp til peis eller vedovn.

– Hvordan tenker en ung og miljøvennlig arkitekt fra Fredrikstad idag? Og hva er ditt konkrete bidrag til det grønne skifte?

–Vi har fremst valgt det nevnte «sedumtaket» - som har positiv innvirkning på overvannsproblematikk og oppvarming av bygget. Bygningene er også prosjektert etter dagens forskriftskrav for energibruk. Videre vurderer OBOS å levere el-sykler til felles bruk for beboerne,for å få ned bilbruken. For det fjerde, er «bergvarme» som oppvarming, et miljøtiltak. Fasadene blir kledd med malmfuru, også et godt og miljøvennlig fasademateriale.

– Dessuten har det vært viktig for oss å bevare mest mulig av den eksisterende vegetasjonen rundt husene. Selvfølgelig fordi trærne og skogen er vakker og fin å ha i et boligområde, men trærne skjermer også for sol, vind og ikke minst for å ta unna regnvann. Dette blir viktig fremover, med mer ekstremvær og kraftige regnskyll i Norge. Vi har videre også tenkt på «privatlivets fred» for samtlige leiligheter, samt vurdert best mulig vindskjerming. Ellers synes jeg «In Situ» landskaps-arkitekter fra Moss har laget en veldig fin og viktig utomhusplan for området, slutter Pernille Kolstad Heen.

Mer fra Dagsavisen