Nyheter

Turistmagnet og moralsk vekker

Minst 15 tonn plast skylles på havet hvert eneste minutt på døgnet. I tillegg kommer trolig microplasten som vel ingen har mål på. Plastdjevelen lever...

Søppelhytta som troner midt i glaninga på vakre Storesand - laget bare av plast og annet søppel fra havet - er nå blitt en turistattraksjon. Midt i kremen av Nasjonalparken Ytre Hvaler, står den som et skrikende symbol på vår dårlige samvittighet.

Det var kunstneren Solveig Egeland, utdannet som landskapsplanlegger ved Universitetet på Ås, som fikk ideen til Søppelhytta. Etter at hun leste en reportasje om søppelryddingen på Svalbards strender.

– Et rom til ettertanke - et vindu mot vår natur, som vi må ta vare på - fordi den er vår ryggrad, sa Solveig Egeland da søppelhyttene oppsto.

Søppelhyttene ikonkunst

Nå står det søppelhytter på Utsira-øyene utenfor Rogaland, på Svalbard, på Lista-halvøya ved Farsund - og altså på Kirkeøy på Hvaler. Selveste «originalen» er den ved Utsira fyr fra 2011.

– «Søppelhytta får stå ett år til!» sto det i diverse Østfold-media i 2014. Fire år senere lever Storesands ikoniske søppel- og plasthytte videre.

Nå som turistmagnet, ikke minst for barn; siden den også fungerer som lekehytte for de minste når familien ligger og bruner seg på Østfolds kanskje mest attraktive strand.

Pussig nok er det ingen som våger å fjerne dem. Politikere våger ikke engang å antyde at de bør rives, flyttes eller destrueres...

Kampen mot plastdjevelen

Utviklingsministeren var ute på TV2 Nyhetskanalen og mante til fornyet og enda tøffere kamp mot plastgalskapen.

- Uhyggelige 15 tonn plast skyldes ut i havet hver minutt, sa han.

Regner man litt enkelt på dette skrekkscenariet blir det 900 tonn plastavfall i timen - 22.000 tonn i døgnet - 660.000 tonn hver måned.... eller minst 8 millioner tonn plast i året.

- Havet er i ferd med å bli en flytende søppeldynge, sa miljøvernminister Vidar Helgesen i 2016.

«Der alt liv, planter og dyr sakte men sikkert dør» - kunne han ha lagt til....

To år senere er det bare blitt enda verre!

Mer fra Dagsavisen