Nyheter

Dømt til over ett år i fengsel etter grove krenkelser mot kona

Over lang tid gjennomførte den 51 år gamle mannen påståtte grove krenkelser overfor kona. I Fredrikstad tingrett ble han dømt til fengsel i ett år og tre måneder. Men retten ble delt i skyldspørsmålet. Sorenskriver Arnfinn Agnalt kom i mindretall da han festet mest lit til konas forklaring med hensyn til familievold.

Hovedtiltalen lød på: For grovt eller gjentatt å ha mishandlet, truet, tvunget, begrenset bevegelsesfriheten til, øvet vold mot eller på annen måte ha krenket sin ektefelle. Mishandlingen er grov særlig fordi det legges vekt på at den har vart over lang tid. Jevnlig mishandel

I perioden fra 2001 og frem til oktober 2017 skal han jevnlig ha mishandlet sin samboer og senere ektefelle. Volden skal, ifølge tiltalen, blant annet ha bestått i at han har dyttet henne, slått henne mot hodet og/eller kroppen, holdt henne fast, dratt og/eller slept henne over gulvet, kastet henne i gulvet, kastet gjenstander på henne, tatt kvelertak på henne og dyttet henne av bilen i fart.

Truslene har blant annet bestått i at han har rettet en kniv mot henne, herunder mot strupen hennes, truet med å drepe seg selv og truet med å drepe hundene hennes. Den krenkende adferden har blant annet skjedd ved at han har spyttet på henne,

Ødelagt gjenstander i deres felles bolig, kalt henne «hore, jævla hore, tysterfitte, stygg» og at han har hatt besittelse over hennes penger og/eller bankkort. 51-åringen var også anmeldt for brudd på besøksforbud og skremmende atferd.

Falske resepter

Nå er det ikke bare et turbulent ekteskap det her er snakk om. Tiltalen omfattet også vold mot polititjenestemenn. I forbindelse med en pågripelse spyttet og sparket han mot to betjenter og forsøkte dessuten å skalle en politibetjent. Videre leverte han hos Sarpsborg Apotek en resept på 100 tabletter Paralgin Forte hvor resepten angivelig var utstedt av lege, men var forfalsket. Det samme forsøket ble gjort hos Vitusapotek Selbak hvor han leverte en forfalsket resept på 100 tabletter Oxycontin. Og hos Apotek 1 Storbyen i Sarpsborg leverte han en falsk resept på 100 Paralgin Forte.

Og den lange tiltalelista innehold også bilkjøring i beruset tilstand ved flere anledninger, unnlatt å stanse for kontroll når politiet har krevd det, eller ikke å ha vist frem dokumenter det er påbudt å ha med seg under kjøringen. Og for ikke straks å ha etterkommet påbud gitt med hjemmel i vegtrafikkloven. Han nektet ved ett tilfelle å komme ut av bilen og kjørte deretter fra stedet i høy hastighet. Mannen ble også tatt i fotoboks med en hastighet av 174 km/t, til tross for at høyeste tillatte hastighet på stedet ved skilt var 70 km/t.

Problemer med sinne

51-åringen forklarte i retten at han har hatt problemer med sinnet sitt fra han var liten gutt. På grunn av dette har han ødelagt gjenstander i hjemmet og hans opptreden har vært skremmende og ubehagelig. Han kjente imidlertid ikke igjen handlingsmønsteret som kona beskrev. Men erkjente likevel straffskyld for enkeltstående voldshandlinger og for å ha fremsatt trusler mot henne. Bakgrunnen for dette var omfattende krangler i et turbulent samliv. Det har vært mye rus og pillemisbruk fra begge parter og ting har eskalert. Det har oppstått krangler hvor det har blitt voldelig fra begge parter. Paret traff hverandre i motorsykkelmiljøet sommeren1999. De ble «stormende» forelsket, men det endret seg etter hvert.

Retten delte seg

Ved vurderingen av skyldspørsmålet for hovedposten om langvarig vold, delte tingretten seg i et flertall og et mindretall. Flertallet, de to meddommerne, fant det ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at 51-åringen hadde mishandlet eller ved annen lignede atferd grovt har krenket sine plikter mot ektefellen over lang tid.

De sentrale bevisene i saken er fornærmedes og tiltaltes i hovedsak motstridende forklaringer. Flertallet sa seg derfor henvist til å vurdere partenes troverdighet. Flertallet legger til grunn at forholdet mellom paret har vært svært turbulent gjennom mange år. Det har vært mange og til dels lange krangler ektefellene imellom. Hver gang har de imidlertid funnet tilbake til hverandre. Flertallet viser til at kona ved flere anledninger har trukket tilbake anmeldelsene mot ektemannen og tatt ham tilbake.

Tett kontakt

Flertallet viser også til at kona - mens ektemannen har sittet varetektsfengslet - har kontaktet ham, hjulpet han med å stikke fra sykehuset, bodd på hotell sammen med mannen og latt ham bo sammen med henne. Dette til tross for beslutninger om besøksforbud og at hun har hatt tilgang på voldsalarm. Etter flertallets vurdering er det heller ikke ført tilstrekkelig bevis for at mannen har påført sin ektefelle psykisk vold.

Etter flertallets vurdering er det mindre og enkeltstående hendelser som 51-åringen har utført mot kona. Samlet sett mente flertallet at det foreligger rimelig tvil knyttet til kvinnens forklaring. Og at tiltalte derfor må frifinnes ut fra de bevisbyrderegler som gjelder for straffesaker om familievold.

Mindretallet

Mindretallet, rettens leder sorenskriver Arnfinn Agnalt, la derimot i all hovedsak til grunn forklaringen fra den fornærmede kvinnen - som til tross for at hun har endret forklaringer og trukket tilbake anmeldelser - fremstår som troverdig. Forklaringen er underbygget av legeerklæringer, psykologuttalelse, uttalelser fra krisesenter og fotomapper. Mindretallet er således ikke i tvil om at 51-åringen i perioden fra 1. januar 2006 til 31. desember 2015 ved mishandling eller annen lignende atferd, grovt har krenket sine plikter mot ektefellen. Etter mindretallets syn har ektefellen gjennom flere år levd i et fryktregime for vold og trusler og med stadig frykt for nye overgrep.

Men på bakgrunn av flertallets votum frifinnes tiltalte for familievold, men skal dømmes for å ha utøvd vold og fremsatt trusler mot ektefellen. Her er det snakk om ulike lovparagrafer. Den samlede tingrett fant det derimot bevist ut over enhver rimelig tvil at 51-åringen skal ha slått kona med hånden, spyttet på henne og dratt henne etter seg i grusen.

Fengsel

Og for denne volden – samt de andre tiltalepunktene - ble mannen dømt til fengsel i ett år og tre måneder. Dessuten en bot til statskassen på 10 000 kroner. Han forbys for en periode på tre år å oppsøke, forfølge eller på noe vis ta kontakt med sin tidligere ektefelle. Han fradømmes også retten til førerkort for en periode på fem år. Og må betale erstatning for tingsskader med 50 000 kroner til den fornærmede kvinnen.

Rettens leder: Sorenskriver Arnfinn Agnalt og med meddommere personalkonsulent Greta Ekmann og daglig leder Svein Erik Simensen.

demokraten@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen