Nyheter

Gratis kontroll av russekjøretøy - 2018 intet unntak

Statens vegvesens har i mange år samarbeidet med russen om trafikksikkerhet, 2018 er intet unntak.

– Målet med disse kontrollene er at alle skal ha ei trygg russetid langs vegene våre, sier Øystein Gudim, teknisk ansvarlig for russebilkontrollene i Østfold og Follo.

Statens vegvesen tilbyr gratis teknisk kontroll av russekjøretøy. Merk at den tekniske kontrollen ikke erstatter EU-kontroll. EU-kontrollen kan du ta på et godkjent verksted eller hos NAF. Det er frivillig å delta på teknisk kontroll og oblatordningen, skriver Statens vegvesen.

Russeoblat i frontruta

På kontrollen undersøkes kjøretøyets tekniske tilstand, og man blir informert om trafikksikkerhet og førerens ansvar under russefeiringen. Trafikkstasjonen dokumenterer kjøretøyets innredning og øvrig utforming med bilder.

Som bevis på at kjøretøyet har blitt godkjent ved den tekniske kontrollen, får kjøretøyet tildelt et russeoblat som plasseres i frontruten.

Russebiler og russebusser med oblat vil vanligvis ikke bli utsatt for kontroll i mai måned med mindre det er åpenbart at kjøretøyet er endret etter godkjenning. Et slikt forhold vil kunne medføre at oblatmerket blir inndratt eller at kjøretøyet får kjøreforbud frem til utbedringer er gjennomført og godkjent på trafikkstasjonen. Vanlig brukskontroll som bilbeltekontroll, dokumentkontroll, sikring av last og liknende vil bli foretatt på vanlig måte.

Ved kontroll langs veien vil kjøretøy uten russeoblat normalt bli underlagt en mer omfattende teknisk kontroll enn den vanlige brukskontrollen.

Teknisk kontroll omfatter:

Bremser, hjuloppheng og styring, seter og bilbelter, taklast/takrigg, materialer innvendig – brannfare, skarpe kanter og innfesting, elektrisk anlegg - vise samsvarserklæring, nødutganger, at ulovlig signalhorn ikke er montert og om bilen eller bussen er EU-godkjent

Er det gjort ombygginger som krever egen godkjenning, må det bestilles vanlig time for hallkontroll. En slik godkjenning er gebyrbelagt.

Gratis russebilkontroll i Østfold:

Her er datoene for årets russebilkontroller: Mandag 16.april på Mysen trafikkstasjon og tirsdagene 17 og 24.april på Hafslund trafikkstasjon.

Mer fra Dagsavisen