Nyheter

Håpet tent for «Ny-Vigra»

De representerte et flertall i Bystyret, men kunne ikke forsikre at skolebåten «Ny-Vigra» får den nødvendige offentlige støtten for videre drift.

– Vi kan ikke gi løfter her og nå, men jeg kan love at vi skal ha en positiv tilnærming til saken. «Ny-Vigra» er viktig for skoleelevene i Fredrikstad, poengterte Ap-leder Siri Martinsen i det hun fredag morgen steg om bord i fartøyet som hvert år gir rundt 2500 skolebarn i distriktet en pedagogisk, maritim opplevelse i den lokale skjærgården.

Viks initiativ

Etter at Demokraten og senere FB omtalte usikkerheten for Ny-Vigras framtid tok Frps gruppeleder Anita Vik hansken. Hun inviterte likeså godt seg selv og sine politiske kampfeller ut på bøljan blå med skipper Knut Birger Nilsen & Co. for å lære.

Demokraten: - Den treårige støtten til Ny-Vigra løper ut ved utgangen av 2017 - vil du sørge for at skolebåten får tilstrekkelige midler?

Vik: - Ja, jeg mener dette prosjektet er så godt at det fortjener å fortsette. Her i distriktet finnes det dessuten helt sikkert mange barn som ikke har muligheter til å komme seg ut i skjærgården. Da blir utflukten med Ny-Vigra kanskje den eneste de får i oppveksten. Ombord her for man jo både kunnskap og opplevelser, understreket Frp-sjefen før båten kastet loss med kurs for Lera hvor trålen skulle prøves og planktonet ananlyseres.

Usikkert hvert tredje år

Siden 2015 har Blå-Kors-stiftelsen som eier «Ny-Vigra» - eller «Makø» som den tidligere var kjent som - fått 500.000 kroner i kommunal støtte hvert år. Også i forkant av kommune-budsjettet i 2015 var det usikkerhet knyttet til framtidig drift.

Demokraten: - Hvorfor gir dere ikke Blå Kors en bedre forutsigbarhet?

Siri Martinsen: - Det kan man jo stille spørsmål om. Men i Fredrikstad er det mange som driver med frivillighetsarbeide hvor man kan søke om tilskudd hvert år. Vi har massevis av gode prosjekter som vi gjerne vil støtte. Men så fort rådmannen har lagt fram sitt budsjettforslag 25. oktober skal vi selvsagt se på denne saken igjen.

Vik: - Jeg mener vi må få en reforhandlingsordning rundt Ny-Vigra f.eks hvert andre år slik at de slipper å komme i en situasjon som nå.

erik@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen